Wietteelt reguleren vs legalisatie,

Door vertrek van Ivo Opstelten ziet de D66 hun kans schoon om de wietteelt te reguleren.  Maar wat houd dat nu in wietteelt reguleren en wat is het verschil met legaliseren. Op deze vraag zal ik vanuit mijn oogpunt zo duidelijk mogelijk uitleg proberen te geven.

Regulering van de Cannabisteelt

Bij regulering zal de overheid vergunningen gaan verkopen aan kwekers die onder strikte voorwaarde cannabis mogen produceren. Deze cannabis zal onder streng toezicht worden gekweekt, onder voorgeschreven omstandigheden. Ook zal er flink moeten worden geïnvesteerd in de benodigde apparatuur maar ook vooral in kennis door de nieuwe cannabisondernemers. Bij reguleringen zal alleen deze kwekers aan de coffeeshops mogen leveren, maar de plant zelf blijft nog steeds illegaal.  Dus buiten de gecertificeerde kwekers mag niemand anders kweken.  Wat zal inhouden dat mensen die in een huurhuis wonen nog steeds door de verhuurder kan worden uitgezet, aangezien er illegale hennepteelt plaats vind ook al staat er maar 1 plant in de tuin voor eigen gebruik.
med4
Er zullen behoorlijk wat werkplekken bij komen in de cannabis branche, maar wat voor werkplekken zullen dit zijn? Worden dit werkplekken voor mensen die met behoud van uitkering wiettoppen mogen/moeten knippen? En zal dat dan wel de kwaliteit van wiet wiet ten goede komen? Hoe dan ook de kwaliteit in de coffeeshops zal dan als nog met grote sprongen vooruit gaan. Maar ik ben bang dat aan prijs niet veel zal veranderen,  eerst zal de hoge investeringen aan apparatuur en vergunningen en kennis terug moeten worden verdient, dan nog de extra accijnzen en btw die er over het product moeten worden gerekend.
Daarbij zal de hobbykwekers worden gezien als concurrentie van de overheid en zullen naar mijn mening nog hard worden aangepakt.  Wat dan ook nog eens erg slecht is voor de verdere ontwikkeling in nieuwe soorten van cannabis.
Daarbij zullen de prijs van de wiet om illegale handel tegen te gaan toch echt omlaag moeten gaan. Als je wiet in de Coffeeshop kan kopen voor een bedrag van rond de 10 a 15 euro per gram dan zullen mensen als nog de weg naar de straatdealers weten te vinden waar ze dan 2 tot 3 keer zoveel wiet voor hun geld krijgen. Misschien niet altijd even schone wiet, maar voor die prijs verschil zullen vele het er wel op wagen.

Wiet legalisatie

Als wiet legaal zou worden in Nederland, wat zouden de gevolgen dan zijn? en hoe zou dit dan moeten worden ingericht? Als wiet legaal zou zijn dan kan dus iedere Nederlander zijn zolder vol zetten en iedere tuinder er voor kiezen cannabis te verbouwen.
5
Er zou een zelfde regelgeving voor softdrugs kunnen komen als voor zwak alcoholische dranken. Op dit moment mag iedereen zijn eigen bier en wijn maken. Er zijn speciale winkels voor waar je brouwers zet kan kopen en ook via het internet kan je genoeg spullen vinden om dit zonder veel gedoe zelf te doen.  Voor eigen gebruik is dit dus gewoon legaal,  echter indien je word gepakt met het verkopen van je zelf gemaakte bier of wijn kan je ook geld boetes krijgen tot 100.000 euro. Dit systeem kan natuurlijk ook gelden voor cannabis.
med2

Wiet  inleverpunt

Je zou bij dan wiet voor je zelf mogen verbouwen in je tuin/kas of zolder, echter mag een tuinder dit ook, wil je de wiet verkopen, dan kan dit aan een soort inleverpunt. Hier kan dan de sofinummer genoteerd worden en de wiet worden onderzocht of het schoon is, en of er niet met giftige stoffen is gewerkt. Indien men bij het inleverpunt meer tijd  nodig is voor de controle kan het bedrag wat voor de ingeleverde hoeveelheid cannabis is afgesproken als nog worden overgemaakt op de rekening van de kweker
Op deze manier zal de wiet minder waard worden door dat er een overvloed komt aan cannabis bij de inleverpunten.  Hierdoor kan de prijs in de coffeeshops zakken naar normale prijzen van rond de 4 a 5 euro per gram. Het produceren kan voor minder dan dan een 100ste dus er blijft genoeg ruimte over voor btw en accijnzen. Bij deze prijzen is illegale wiet niet interessants meer,  er zal weer meer biologische buiten wiet worden gekweekt in tuinen, maar binnen kweken zal alleen maar de echte liefhebber nog doen.
wietblad uit Duitse vlag

Duitse vlag wietblad

Natuurlijk zal dit aanzuigende werking hebben op de blowende mede euroburgers uit omliggende landen. Een wietpas zal geen positive werking hebben, zoals we uit het verleden hebben gezien.  En als wiet legaal is, waarom zou je dit de toeristen dan verbieden? het is niet zoals bij alcohol dat men er agressief van word. De “drugs”toeristen zullen voor vele miljoenen/miljarden euro’s aan cannabis gaan uitvoeren en dus hier uitgeven in de legale economie. Deze landen zullen gaan klagen dat de wiet uit Nederland komt die in hun land zal worden aangetroffen zoals in het verleden Frankrijk deed. Het antwoord op die klacht kan heel makkelijk zijn. Het gaat over softdrugs die in de hele wereld steeds meer geaccepteerd word, en minder schadelijk is dan alcohol. Dit kunnen ze makkelijk aantonen aan de hand van de vele onderzoeken die Casto al hier op het blog heeft besproken. Deze onderzoeken moeten bij de bewindslieden dan ook wel bekend zijn. Als wij al vrij makkelijk aan deze informatie kunnen komen dan mag ik verwachten dat dit daar ook wel bekend zal zijn.
Karel Kweker,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA