Colorado voorbeeld voor Nederland?

Zoals we in verschillende media hebben vernomen is wiet nu legaal in Colorado, als je boven de 21 bent mag je als inwoner van de staat 28 gram lekkers kopen in een van de vijftig winkel (is toch heel iets anders dan een zakje van 5 gram).

colorado-medical-marijuana-hbtv-hemp-beach-tv

In Colorado kost een gram wiet ongeveer 20 dollar, daar zit dan wel 5 dollar of 25% belasting in verwerkt. Na de eerste 3 maanden ziet men dat er veel meer belasting over de verkochte wiet binnen komt dan verwacht, de verkoop ligt nu ongeveer een 30% hoger dan 4 maand terug toen wiet net legaal werd. maar de misdaadcijfers zijn gigantisch gedaald. Minder geweldsmisdrijven, minder inbraak. En als de verkopen dit jaar zo blijven door gaan, dan gaat er van de extra belastinggeld 30 miljoen naar onderwijs, en krijgt de politie 10 miljoen extra budget die ze nu ook nuttig kunnen gaan benutten, nu ze niet meer zinloos achter een plantje aan hoeven te rennen.

Misdaadcijfers zijn in Colorado nu al extreem gedaald, er zijn bijvoorbeeld 36,3 % minder auto-inbraken, 6,7% minder autodiefstal, straat diefstal zijn ook verminderde met 4,8 %  en 4,6 % minder inbraken in woningen. Deze cijfers liegen er toch niet om, en eigenlijk zien we hier in Nederland het zelfde effect maar dan omgekeerd, toen de wietpas in het zuiden kwam en de shops dicht gingen zag je daar de misdaadcijfers omhoog gaan.  Dus waarom leert onze regering hier niet van.?

Naast de extra belasting die de legalisatie van de plant met zich mee brengt, zorgde het ook voor meer werkgelegenheid, naar schatting heeft het in Colorado 1200 extra bannen opgeleverd,.  Ook iets wat we hier in Nederland goed zouden kunnen gebruiken.

One thought on “Colorado voorbeeld voor Nederland?”

  1. Kijk dat is eens een vooruitgang. Alleen maar goed nieuws…
    Maarrrr meneer Opstelten wilt weer eens niet luisteren naar de burger.
    Als t ooit legaal word en gemeentes mogen growen voor Apotheken ed, dan weet ik al wel waar ik graag zou willen gaan werken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA