Wietblog vraagt : Bart Hissink medicinale cannabis gebruiker

Bart Hissink, de naam kwam mij vaag bekend voor toen ik die in de campagne van het V.O.C, Cannabis aangenaam, voorbij zag komen.

Toen ik het filmpje bekeek en Bart in beeld kwam, wist ik direct dat hij van de Grote Beurt was. Het autoprogramma van Veronica dat van 2002 tot aan 2006 werd uitgezonden. Bart was de hoofdmonteur die in het programma de rest van de monteurs aanstuurde. Het filmpje van Bart had me nieuwsgierig gemaakt naar hem: dan is Google je grootste vriend.

Iedereen kan met NAH te maken krijgen

Het verhaal van Bart heeft behoorlijk indruk op me gemaakt. Hij was een gezonde man die middenin het leven stond. Bart was net zijn eigen bedrijf gestart en daarnaast had hij van zijn hobby als navigator in de rallysport zijn werk kunnen maken. Maar toen, in één klap, werd Bart NAH-patiënt. Eind mei 2009 navigeerde Bart tijdens een rally in België. Het ging behoorlijk mis: de auto waar hij inzat vloog met hoge snelheid uit de bocht. Een vreselijke ongeluk waarbij Bart in coma raakte. Pas 2 weken later kwam hij weer bij. Dit bijkomen heeft meerdere weken geduurd, ook door de medicatie die hij toegediend kreeg. Na 2 weken coma en nog eens 3 weken verpleging in een Belgisch ziekenhuis kon hij naar het ziekenhuis in Enschede worden overgebracht. Hier werd hij verder opgelapt en vervolgens kon hij beginnen met revalideren. Hij moest alle basisdingen opnieuw leren. Van praten tot lopen, lezen enz.

Precies 3 maanden na het ongeluk was Bart volgens de artsen genoeg hersteld om thuis verder te revalideren. Dat revalideren zal zijn hele leven lang duren, aangezien hij nu bij alles wat hij doet moet nadenken. Niets gaat meer automatisch voor Bart. NAH staat voor Niet Aangeboren Hersenletsel, het is een aandoening die iedereen elke dag op kan lopen. Iedereen kan met NAH te maken krijgen.

Meer dan 600.000 mensen in Nederland hebben al NAH en er komen jaarlijks 130.000 nieuwe gevallen bij, Dit kan komen door een ongeluk, maar ook door een beroerte/herseninfarct. Een ongeluk zit in een klein hoekje: van de trap vallen, verkeerd vallen met de fiets, of een skiongeluk, het kan ons allemaal gebeuren.

Bart  wilde ik graag eens spreken. Ik wilde weten waarom hij cannabis prefereert boven reguliere medicatie, of hij zelf ook planten kweekt, wat zijn mening is over het gedoogbeleid en zo had ik nog wel een aantal vragen. Via Facebook heb ik Bart opgezocht en een paar keer met hem gesproken. Hij kwam op me over als een erg vriendelijke, soms wat chaotische man.. Maar chaotisch ben ik zelf ook, dus dat mag de pret niet drukken

Een afspraak was zo gemaakt via Facebook.

Op een gegeven moment hadden Bart en ik via Facebook een discussie over politiek. Doordat Bart het sinds het ongeluk soms moeilijk vindt om te communiceren en zijn emoties onder controle te houden (hij noemt zichzelf iemand zonder lontje), wilde Bart graag ergens afspreken. Op die manier zouden we de reacties van elkaars gezicht kunnen lezen. Eigenlijk denk ik dat Bart ook wel nieuwsgierig was of ik op het boertje lijk van het forum en mijn Facebook-logo.

Besluiteloos als we beiden zijn, kwamen we er echter niet uit of ik nu naar Bart zou rijden of hij naar mij. Op een gegeven moment besloten we bij een coffeeshop af te spreken die voor ons allebei even ver rijden was. Zo kwamen we uit bij Coffeeshop Ankara in Coevorden.

Coffeeshop Ankara Coevorden

De afspraak was gemaakt. Om 13:00 uur zouden we elkaar in Coevorden ontmoeten. Aangezien ik niet graag te laat kom op een afspraak met iemand die over zichzelf zegt dat hij geen lontje heeft, besloot ik op tijd te vertrekken. Het maakte me ook wel weer zenuwachtig. Hoe reageert iemand die geen lontje heeft op mijn nogal soms te nuchtere manier van kijken…? Om die reden was ik al om 12:25 in Coevorden en liep ik Ankara binnen. Een leuk uitziende coffeeshop waar ik een aardige dame achter de bar trof. Ik vroeg of ik flyers van Wietblog mocht neerleggen. Dat was geen probleem. Toen bestelde ik een flesje Cola en een zakje Amnesia om een jointje te draaien. Voor ik de joint af had kunnen draaien kwamen er meerdere mensen de shop binnen. Al meteen herkende ik Bart, die eerst nog iets bestelde voordat hij samen met nog iemand het rookgedeelte van de shop binnen kwam lopen.

Toen we ons aan elkaar hadden voorgesteld, werd het duidelijk dat de persoon bij Bart de chauffeur en een goede vriend van hem is. Deze man vertelde dat hij bezig is met het oprichten van een cannabis social club. De clubs zoals die ook in Spanje bestaan. De opzet is net iets anders dan de huidige coffeeshops. Het gaat om clubs met vaste kwekers die patiënten voorzien van cannabis.  Maar het is nog steeds niet legaal in Nederland. We vinden alledrie dat daar iets aan moet gaan gebeuren, Ik draaide rustig mijn jointje af. Een goede Amnesiageur en -smaak als ik de joint aansteek. Leuke shop, goed wietje,

Een leuk gesprek volgde. Bart vertelde dat hij voor hij medicinale wiet ging gebruiken ook wel eens een jointje had gerookt. Maar dan wel alleen op festivals, verder eigenlijk nooit. Zijn ouders hadden hem opgevoed met het idee dat wiet drugs is, gelijk aan cocaïne. Dus veel had Bart niet met cannabis, hij dronk vroeger liever een biertje of een wijntje. Dus voor het ongeluk had Bart net als vele anderen het idee dat wiet wel eens snel kon leiden naar hardere drugs.

Nu hij medicinaal cannabis gebruikt, weet hij inmiddels wel beter. Nu maakt Bart zich sterk voor legalisatie van de cannabisplant. Bart is tegen het gebruik van Bedrocan-wiet, als het aan hem ligt zou men dit moeten gaan boycotten. Volgens Bart is het gebruiken van deze wiet een manier om het idiote systeem in stand te houden. Waarom zou de overheid wel een plant mogen kweken die wij als burger niet mogen telen, is zijn mening. Bart vindt dat iedereen het recht moet hebben zijn eigen medicijn te kweken en dat is natuurlijk ook iets wat wij van wietblog graag willen zien.

Hij raakte zelfs depressief van normale medicatie

Op de vraag waarom Bart niet aan de reguliere medicatie zit maar cannabis gebruikt, is hij vrij duidelijk. De medicijnen die hij kreeg stompten hem af. Hij had geen energie en geen lust meer om dingen te doen. Hij kon niet meer vrolijk zijn en was emotieloos geraakt. Bart raakte zelfs depressief van normale medicatie. Hij gebruikt nu cannabis tegen de zenuwpijnen en om rust in zijn hoofd te krijgen. Zelf zegt hij even de kermis in zijn hoofd zachter zetten, hij hoeft niet meer op elke prikkel te reageren en denken of hij er iets mee moet doen. Zo vertelde Bart dat het voor hem onmogelijk zou zijn om zonder joint in de coffeeshop te zitten en een gesprek met mij te hebben. Omdat hij dan veel te snel afgeleid zou zijn door de muziek of de mensen die langs komen lopen. Alles is dan een prikkel. Cannabis verzacht die prikkels enorm, haalt de scherpe randen eraf.

o10

Op de vraag of hij zelf ook planten kweekt, gaf Bart toe dat hij al wel meerdere pogingen buiten had gedaan. Het had echter nooit tot het juiste resultaat geleid: verkeerde planten, geen ervaring en ook geen groene vingers. Bart zegt ook eerlijk dat hij niet de energie heeft om te leren hoe hij goede cannabis kan kweken, en daarnaast ook nog eens te strijden voor legalisatie. Door zijn beperking moet Bart keuzes maken en overwegen waar hij zijn beperkte energie aan besteedt. Bart kiest ervoor om het probleem direct bij de wortel aan te pakken en daar zijn energie in te steken. Dus legalisatie van de wietplant, zodat hij straks tegen een normale, fatsoenlijke prijs zijn medicatie kan kopen. En eventueel kan hij dan zelf gaan leren binnen te telen, want dan is het legaal.

Als ik Bart wil wijzen op de mogelijkheid dat hij misschien een ontheffing kan krijgen voor het binnen telen van wiet – aangezien hij wel een medicinale verklaring kan krijgen – merk ik iets van het korte lontje waar hij het over had. Hij begint vol passie dat hij niet de enige is die wiet gebruikt als medicijn en dat alle mensen het recht moeten hebben om dit medicijn zelf te mogen kweken. “Het kan toch niet zo zijn dat ik mij met mijn jointje beter voel, terwijl er nog vele andere mensen zijn die ook baat bij cannabis hebben maar dit niet zelf mogen kweken?” Een mooie linkse gedachte voor een rechtse man, geef ik hem mee,.

De maat van Bart geeft aan dat het wel even genoeg is geweest voor Bart. Hij heeft zijn energie nog nodig voor de terugweg. Ze drinken hun koffie op, we geven elkaar een hand.. en ze lopen de shop uit. Het hele politieke gesprek is er nooit van gekomen. Maar mij is wel duidelijk geworden dat Bart een man naar mijn hart is, en dat Cannabis Nederland een goede strijder voor legalisatie rijker is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA