Verschillende gemeenten negeren verbod regulering wietteelt.

Ondanks dat afgelopen mei met een krappe meerderheid van de Tweede Kamer een motie van CDA-er Peter Oskam is aangenomen, waarmee hij wilde dat het kabinet de gemeenten “geen enkele ruimte” zouden geven om te experimenteren met wietteelt.
Toch blijven nu ruim vijftig gemeenten de joint regulation steunen, dit blijkt uit navraag door Nieuwsuur bij verschillende gemeentes.
Volgens burgemeester J. Heijmans van Weert zou het tijd worden dat men in Den Haag hun ogen opent voor de achterdeur problematiek van de cannabisindustrie. 

e
 
Joint Regulation

Weert is een van de 55 andere gemeente die de manifest Joint Regulation hebben ondertekend. Wageningen is een andere gemeente waar een motie is aangenomen die burgemeester en wethouders moet aansporen om actief te blijven zoeken naar mogelijkheden voor regulering ondanks het verbod van de Tweede Kamer.

Staatswiet


Burgemeester D. Schrijer van Zwijndrecht waar men van Nieuwsuur op bezoek was denkt dat de CDA alvast met een verkapte verkiezingscampagne zou zijn begonnen. Schrijer zelf van de PvdA kan zich inleven in de argumenten van de tegenstanders maar omdat de problemen nu zo groot zijn, zal volgens hem toch naar een nieuwe aanpak moeten worden gekeken.
Ook is hij duidelijk: of men moet kiezen voor een totaalverbod op softdrugs óf voor het reguleren van de wietteelt. Door de wietteelt in eigen handen te nemen denkt Schrijer geleidelijk de criminaliteit te verdringen. Volgens Schrijer moet de wietteelt weg uit woonhuizen en bedrijventerreinen en zou cannabis alleen onder staatstoezicht mogen worden gekweekt. 

Er is volgens de gemeenten en coffeeshops nu geen enkele controle op de kwaliteit van de wiet. Daarmee vergroot je het risico voor de volksgezondheid. Burgemeester Schrijer denkt samen met de lokale coffeeshop Xpresso een maas in de wet te hebben gevonden, ze willen kiezen voor een proef op wetenschappelijke basis. Op deze manier denken ze grip te krijgen op de kwaliteit, men wil in Zwijndrecht ook de geteelde wiet laten testen in Leiden op bestrijdingsmiddelen en THC-gehalte.  

6

Cannabis Social Clubs

Utrecht wil het helemaal anders aanpakken, de wethouder van Volksgezondheid, Victor Everhardt (D66) gaat binnenkort overleggen met het OM over de oprichting van Cannabis Social Clubs (CSC). Dit zijn clubs waar maximaal 100 volwassen hun eigen cannabisplanten kunnen kweken. Woordvoerder Jan van Piekeren van CSC Domstad, wil graag vast beginnen met de cannabisteelt, maar hij is bang dat het nog wel een tijd zal duren voor het zover is. “Na dertig jaar gedoogbeleid zit de recreatieve cannabisgebruiker nog steeds in de kast. De homo’s zijn geëmancipeerd maar wij zitten nog steeds vast. Het wordt hoog tijd voor een grote coming out!” van Piekeren wil met CSC Domstad zorgen dat de leden niet meer afhankelijk zijn van de wisselende kwaliteit van de wiet in coffeeshops. 

cannabissocialclub

Handhaven

Oskam is ervan overtuigd dat de gemeenten niet zullen starten met hun experimenten. Hij gaat er ook van uit dat minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie zal handhaven, als er wel een proef wordt gestart. “Iedereen mag zijn eigen afwegingen maken, maar wietteelt mag gewoon niet, Ik snap de bezwaren van de gemeenten maar gemeentewiet is volgens ons niet de oplossing voor de overlast”, zegt Oskam.

Dope house St Albans

Conclusie van wietblog

Nu zijn we het niet vaak eens met Dhr Oskam, maar dat gemeentewiet niet de oplossing is lijkt ook ons overduidelijk. Regulieren van wietteelt is leuk en goed voor de coffeeshops en misschien ook nog wel voor de consument, maar dan moet de belangrijkste reden niet zijn het percentage van THC onder de 15% te houden, maar om de klant te informeren.  

Ook wij wietblog zijn voor een keurmerk op coffeeshops waar goede informatie bij je wiet word gegeven en waar je als consument weet dat de wiet is gecontroleerd op voedingstoffen en pesticides. Er zijn ook zat mensen die op zo’n manier een coffeeshop willen runnen, maar dan zou dat keurmerk ook inhouden dat de wiet voldoet aan de betuttelende 15% THC regeling. Dan zie ik veel nu bekende en populaire wiet soorten verdwijnen van de menukaart van de coffeeshops, en waarom? Er is nog steeds geen bewijs dat hoge percentage THC schadelijk zou zijn. Op deze manier zullen goed geïnformeerde consumenten niet meer naar de coffeeshop gaan, ze gaan hun geliefde soort als nog zelf kweken of kopen op de straat. Natuurlijk is het mogelijk een goed wietje te kweken die voldoen aan de 15% regel. maar je moet je voorstellen dat er morgen tegen de wijnkenners gezegd word, dat alle wijnen met een alcohol percentage hoger dan 7,5%  morgen illegaal zijn, alleen de wijn onder deze percentage mogen nog verkocht worden. Je zal dan een florerende illegale markt krijgen met wijnen die sterker zijn dan 7,5%,  met het verschil dat de prijs 3x zo hoog zal worden op de illegale markt. Plus dat je het risico loopt dat men gewoon meer gaat drinken om het zelfde effect te krijgen van de wijn waardoor de regel geen of zelfs een averechtse werking zal hebben. 

Erg jammer dat de burgemeester van Zwijndrecht zich wel kan inleven in de argumenten van de tegenstanders, die naar onze mening nergens op gebaseerd zijn, welke argumenten kunnen worden aangedragen die alcohol maatschappelijk geaccepteerd maken, en een verbod op Cannabis rechtvaardigen? Erg jammer dat hij ook geen enkele ruimte heeft gecreëerd voor de kleine thuis kweker, als gemeentes echt iets voor de cannabisconsument zouden willen doen, dan zou je als burgemeester ook kunnen beginnen met het stoppen en of verbieden van huisuitzettingen van gezinnen waar maar een paar buitenplanten in beslag zijn genomen binnen die gemeente. Mensen die tussen de 5 en 10 plantjes binnen hebben staan voor eigen gebruik, eerlijk stroom betalen niet vervolgen. Indien er toch sprake is van diefstal van stroom, brandgevaar of vernieling van een huurhuis dan zou de oude of regels van de overheid alsnog toegepast kunnen worden. Op deze manier dring je de criminaliteit ook al een heel groot deel terug, domweg omdat de mensen die nu in een huurhuis wonen niet eens meer een paar planten in hun eigen tuin durven te zetten, dan weer zelf voorziend kunnen zijn, en niet meer hun wiet uit het illegale circuit hoeven te halen.

alcoholvsweed

Op deze manier zal de prijzen al een heel stuk dalen waardoor cannabis een stuk minder interessant zal worden voor criminelen om zich hier nog mee bezig te houden. De mensen die met 1 of 2 lampjes op een veilige manier binnen kweken, kunnen eventueel ook de eerste tijd de coffeeshops voorzien van cannabis. De inkoper bij de coffeeshop zou dan alsnog goed de ingekochte wiet moeten controleren, zodat in ieder geval het zakje voor de consument veilig de deur uit gaat. Dit zou natuurlijk een erg tijdelijke oplossing moeten zijn, men zou dan kunnen gaan denken over een zelfde systeem als nu met alcohol of tabak al word gedaan. Productie voor eigen gebruik is toegestaan, maar indien men ook wil leveren aan coffeeshops of wil gaan verkopen dat er een vergunning moet zijn. Als deze vergunning niet aanwezig is dan kan er net als bij de alcohol wet een flinke boete worden uitgeschreven aan de verkoper. 

Cannabis Social Clubs.

Het lijkt me zeker gezellig en leerzaam om lid te zijn van een Cannabis Social Club, echter lijkt het me niet de oplossing voor de achterdeur problematiek, consumenten kunnen in grote groepen hun eigen cannabis kweken, maar consumenten die geen groene vingers hebben of geen tijd/zin hebben om hun eigen wiet te verbouwen zullen dan buiten de boot vallen.  Of er zou een overschot moeten worden gekweekt wat dan weer naar de coffeeshops zou moeten gaan. 

Een meerderheid van 70 procent van de Nederlanders wil dat de hennepteelt wordt gereguleerd of volledig wordt vrijgegeven, dat blijkt ook uit een enquête van onderzoeksbureau Motivaction

 Het lijkt me erg duidelijk dat de huidige wetgeving al totaal geen enkele ruimte laat voor het opzetten van de cannabis clubs, of het toelaat plannen te maken voor gemeente wiet. Door de growhshopwet die op 1 maart is ingegaan is het voorbereiden van grootschalige hennepteelt al strafbaar, dus eigenlijk is het overleg met uiteindelijke doel grootschalige cannabis te verbouwen al strafbaar. 

Maar aangezien de toenmalige minister Opstelten zelf heeft aangegeven dat kleinschalige cannabiskwekers niet de dupe moesten worden van deze growshopwet. lijkt mij hier dus juist de kans voor de burgemeesters om een doorbraak te forceren

Karel Kweker

bron : Nos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA