Moederplant verzorgen.

Moederplant

Moederplanten hebben een goede verzorging nodig, om er voor te zorgen dat ze goede en gezonde stekken kunnen leveren.

Omdat wietplanten uit zaad toch vaak een verschil in phenotype hebben (phenotype is DNA van een plant). Ook al heb je het zelfde soort en merk zaad, je zult altijd verschillende soort plantjes krijgen.

Nu is dit niet wat een medicinale gebruiker wil, deze heeft het liefst na 1x gevonden te hebben, steeds de zelfde kwaliteit en de zefde werking, die bij zijn kwaal het beste helpt. Daarom kan het wel handig zijn om een eigen moederplant te hebben. Dit omdat als je hier een stek van maakt de pheno (DNA) 100% het zelfde is als aan de moederplant.

moederplant 1 jaar oud

Een goede moederplant word uit een grote selectie van zaad gehaald. Dit om veel verschillende soorten planten te krijgen met elk hun eigen kwaliteiten. de 1e plant zou een hogere thc en cbd waarde kunnen hebben als een andere, ook kan de opbrengst per plant verschillen. als mede kleur en smaak.
Hoe groter het aantal planten waaruit een selectie word gemaakt, hoe groter de kans dat net dat 1e plantje met al jou gewenste kwaltiteiten tegen kunt komen.

Moederplanten dient wel altijd in de groei ( vegatief) te blijven. Stekken nemen van een plant in de bloei, het kan wel maar is het zeker niet aan te raden, alleen bij speciale omstandigheden, bijvoorbeeld als een plant die speciale phenotype (DNA) bezit. Om een plant die in de bloei heeft gestaan terug in de groei te krijgen gaat veel tijd kost, De bloei word vrij snel al stop gezet, maar dan moet de plant weer opnieuw beginnen met het aanmaken van het groei hormoon en dit kan wel tot 2 maand duren.

Verlichting.

De snelheid waarmee een moederplant groeit is afhankelijk van het soor spectrum en hoeveelheid licht dat ze krijgt, HPI en Tl- verlichting werden vroeg veel gebruikt met TL was de kleurcode 33 (coolwithe) het meeste geschikt voor het houden van een moederplant. Tegenwoordig met LED verlichting  zou je eigen spectrum kunnen samen stellen voor je moeders door gebruik te van quantumboard waarvan je zelf het spectrum kunt bepalen of door te kiezen uit verschillende soorten COB’s waar ik dan zelf voor een 4000K variant zou gaan. dit omdat hier voldoende blauw in zit om een mooie compacte moederplant mee te kunnen groeien. Ook als je een ledlamp wilt aanschaffen alleen voor de groei is het verstandig je hier toch goed in te verdiepen.

Onderhoud:

Ook een moederplant heeft onderhoud nodig, je kan haar niet zomaar wilt laten groeien. Je zult haar afhankelijk van de hoeveelheid licht die je haar geeft toch wel regelmatig haar moeten snoeien, ook als je geen stekken nodig hebt.  Op een bepaalde punt zal je merken dat je de moederplant wilt verpoten, omdat ze als nog te groot is geworden voor hij oude pot Je  kunt dan steeds een grotere emmer nemen en er verse aarde bij doen, maar dit houd natuurlijk ook een keer op.

Een andere manier is om steeds een nieuwe stek van een moederplant, laten opgroeien tot nieuwe moederplant.

Maar wil je zolang mogelijk met de zelfde moederplant werken zonder haar voor een stek van zich zelf te vervangen. Dan is het verstandig om haar zo af en toe eens goed terug te snoeien van zowel de bovenkant, als dat je ook de wortels een goede snoeibeurt geeft. Je knipt eerst de takken van de plant zo kort als mogelijk, daarna haal je haar uit de pot, schud de wortels goed uit, dat er zoveel mogelijk aarde af is gevallen. Knip dan ongeveer 60 tot wel 75% van de wortels weg, vult de pot met goede aarde, en je moederplant zal na een 2 a 3 week weer nieuwe stekken gaan aanmaken.

Voeding:

Bij moederplanten ben ik altijd heel zuinig met voeding, ik geef ze alleen stikstof mee als ik stekken moet snijden en wat langere tussen stukken in de internodes wil hebben, voor de rest krijgen ze ongeveer 1x per week water met de basisvoeding met een ec van 1.5. Ook vinden de planten het fijn om 1x in de week een douche te krijgen. je kan hier gewoon schoon water voor gebruiken, of een theelepel visemulsie toevoegen,  Zelf heb ik vernomen dat ze een douche met hummuszuur ook erg fijn vinden. . Moederplant topic