Wietplanten en bladproblemen

Bladproblemen en wietplanten

Bladproblemen laten zien waarom een wietplant niet lekker in haar vel zit, daar kunnen verschillende reden voor zijn. Niet zelden komt het voor dat de oorzaak van lichtgekleurde bladeren of vlekjes op het blad in meerdere oorzaken moet worden gezocht.

Als een wietplant geel word dan hoeft dit niet altijd een gebrek aan voeding te beteken, heel goed kan het zijn dat de plant genoeg of zelfs te veel voeding krijgt maar het gewoon niet kan opnemen door te vochtig aarde, of dat de pH van het medium zodanig is verstoord dat opname van voedingstoffen voor de plant niet meer mogelijk zijn.

Het is dus altijd verstandig om bij bladproblemen alle aspecten van je kweek nog eens goed in ogenschouw te nemen. Wat voor medium wordt er gebruikt, krijgen de planten voldoende maar niet te veel water? Komt er wel voldoende verse lucht bij de planten? Word er voeding gegeven en is dat wel de juiste voeding? Is de temperatuur niet te hoog of juist te laag, en hoe is het met de luchtvochtigheid gesteld? Maar ook beestjes als spint en trips kunnen vlekjes op bladeren maken.

De meest voorkomende oorzaken van bladproblemen hier op een rij.

Te natte aarde

Als aarde te nat word dan gaat het het inzakken en is het erg compact hierdoor is er dan geen ruimte meer voor zuurstof die de wortels maar ook de rest van het bodemleven nodig heeft om goed te kunnen ontwikkelen. Hierdoor kunnen er ook ijzertekorten ontstaan de plant zal steeds lichter van kleur worden, dit begint bij de nieuwe groeischeuten.

foto 1

Een verkeerde pH

Als je tegen problemen aanloopt is het altijd ook verstandig om de ph van je medium te controleren, een goede pH voor aarde en coco’s is 5,6 a 5.8. Indien de pH hoger ligt dan 6.2 worden sommige voedingstoffen al moeilijk opneembaar voor de plant. B.v. fosfor

Ongedierte

Beestjes die aan je planten vreten zoals spint of trips, deze ongedierte zuigt het bladgroen uit de bladeren om van te leven. Dit laat kleine witte stipje achter op het blad, en soms sporen afhankelijk van welke ongedierte er op je plantje zit, goed je planten controleren.

spintblad

spint aangetaste plant

Temperatuur problemen

En te hoge temperatuur in je kweekruimte, de bladeren gaan kartelen, en opkrullen, je krijgt hierdoor ook luchtige top ontwikkeling.

krullend blad door warmte

wietplant die te warm staat

Te lage temperatuur waardoor de groei langzamer gaat, de bladeren mat van kleur worden, stelen maar ook de bladeren naar paars kunnen verkleuren, en de stelen van de plant gaan verhouten.

Luchtvochtigheid issues

Een te lage luchtvochtigheid zorgt er voor dat de planten zich minder snel ontwikkelen, de bladeren krijgen een mattere kleuren en de steeltjes kunnen naar paarse verkleuren. De bladeren zullen hun huidmondjes sluiten om de verdamping te verminderen.

Vergiftiging door vuile lucht.

Vergiftiging door bijvoorbeeld een CV-ketel die een hoge CO2 uitstoot heeft waardoor de planten vergiftigt kunnen worden. Planten zullen licht geel trekken het lijkt als of ze niet genoeg voeding krijgen. Maar ook vergiftiging door weekmakers kan gebeuren, weekmakers zitten in PVC en in sommige zeil. Vergiftiging door weekmakers geeft een hele andere effect. Vergiftiging door weekmakers lijkt juist meer op overvoeding, bladpunten verbranden bruin en krullen op.

verbrand

Pvc vergiftiging

Naast deze oorzaken die bladproblemen kunnen veroorzaken zijn er ook nog voedings te korten die de plant via het blad kan laat zien.

Mobile voedingstoffen van de cannabisplant

Stikstof (N)

Als een wietplant niet genoeg stikstof kan opnemen zie je dit meestal als eerste aan de onderkant tot midden van de plant, ze zal lichter van kleur wordt en dit zal steeds hoger in de plant zichtbaar worden. Vergeling begint aan de bladpunt en zal steeds verder richting het steeltje van het blad trekken.

stikstof te kort

stikstof te kort

Bij een teveel aan stikstof krijg je hele donkergroene bladeren die gaan klauwen de bladpuntjes gaan hangen terwijl de rest van de het blad rechtop staat, ook kunnen de bladpuntjes er verbrand uit gaan zien. Door een te veel aan nitraat kan een plant te snel willen gaan groeien waardoor een plant kan gaan strekken (vooral sativa dominante planten) wat de plant verzwakt. Ook kan er extra transpiratie plaats vinden aan het begin van de bloeifase waardoor de luchtvochtigheid omhoog gaat wat een goede topvorming tegen werkt.

stikstof overschot

Wiet plant met te veel stikstof

Fosfor (P)

Een te kort aan fosfor zorgt voor een vertraging van de bloei en de bladeren kleuren aan de randen bruin achtig wat steeds verder het blad overneemt tot het blad zelfs een beetje kromt trekt. Op de grote fanleaves zie je de tekorten het beste terug door donkergroen/paarsachtige uit gele vlakken.

Een teveel aan fosfor zorgt voor blokkades van andere stoffen die de wietplant ook nodig heeft zoals ijzer, kalium, en zink. En lange internoden kunnen veroorzaakt worden door teveel P.

Kalium (K)

kalium tekort kan je zien aan de onder gemiddelde groei, en gekartelde randen aan groen gele bladeren, Kalium te kort lijkt erg op een ijzer te kort alleen bij een ijzertekort maakt het blad geen bladgroen meer aan en word het blad geel/wit achtig. Terwijl een kalium tekort zich laat zien in gekartelde groen gele bladeren.

Naamloos6

Magnesium

Magnesium tekort kan je vroeg herken je aan bladeren met groene nerven met gele randen, in een verdere stadium vergelen niet alleen de randen maar het hele blad kan soort lime groen van kleuren. Ook kunnen de bladpuntjes krom naar boven gaan staan.

magnesum

(meer over mobile stoffen en wietplanten door Axo)

Immobiele stoffen van de cannabisplant

Calcium (Ca)

Calcium te kort kan je zien aan de oudere bladeren. scherpe geel / bruin vlekken met een bruine rand aan het blad De vlekken beginnen meestal als kleine, lichtbruine vlekken die later groter worden.

Een te veel aan Calcium kan een blokkade vormen voor stikstof (N) en Fosfor (P).

Zink (Zn)

Zink te kort zorgt er voor dat de plant lichter van kleur word, langzaam verliest ze de kleur tussen de bladnerven. Verwar een zink te kort niet met een te kort aan IJzer of Mangaan de symptomen lijken namelijk ontzettend veel op elkaar. Zink is een immobiele stof die overal voor gebruikt word. Het is bijvoorbeeld nodig voor aanmaak van de takken, bladeren maar ook draagt het bij in de opbouw van je toppen. Merk je dat de toppengroei minder word gestimuleerd houd rekening met een eventuele blokkade.

wietplant met zink te kort

zink te kort wietplant

IJzer (Fe)

IJzer tekort zie je het eerste terug bij de onderste bladeren die witte randen krijgen terwijl de bladnerven nog mooi groen zijn. In latere stadium trekt het ook naar de bovenste deel van de plant.

wietplant met ijzer te kort

Zwavel (S)

Zwavel tekort zie je aan de gele kleur bij het einde van het jonge blad en trekt langzaam naar voren, de groei vertraagd en de bladeren worden wat smaller dan normaal en kunnen bros worden.

bladproblemen door zwavel te kort

zwavel te kort cannabis plant

Bij een teveel aan zwavel zie je dat de groei stagneert en het plantje klein blijft. De bladeren worden aan de puntjes bruin.

Mangaan (Mn)

Te kort aan Mangaan zorgt er voor dat jonge bladeren er gevlekt geel bruin uit gaan zien.

Een teveel aan mangaan zorgt voor ijzertekort en slap hangende plantjes

Borium (B)

Borium te kort begint altijd met het verkleuren van de jongere bladeren, er komt een soort roestkleurige aanslag op en bij nieuwe blaadjes lijkt het alsof de bladpuntjes zijn verbrand.

boron te kort wietplant

Teveel aan Borium in je medium is nog een groter probleem de bladpuntjes worden geel en zal zelfs de hele cannabisplant vernietigen tot aan het laatste blad.

Koper (Cu)

Koper te kort zorgt er voor dat de ontwikkeling van nieuwe blaadjes en vertakkingen stil komen te staan, over de bladeren komt een blauwe glans, nieuwe groeipunten zullen er vervormd en verwelkt uit zien. Ook kan je de zelfde vlekken zien die je ook bij een ijzer te kort tegen kan komen.

Een te veel aan koper is ook niet goed, het zal er voor zorgen dat de cannabisplant snel ziekt word, het is bijna onmogelijk de plant dan nog te reden.
Koper bepaald ook het geslacht van de plant. Zilver b.v. blokkeert koper in een wietplant, waardoor een vrouwelijke plant mannelijke bloemen gaat geven.
Zo worden Fem. Zaden gemaakt.

Molybdeen (Mo)

Molybdeen te kort zie je terug aan verschroeid rode en bleke blik op je bladeren.
Jonge bladeren gaan er op een vreemde gekreukte manier van groeien. En te kort aan Molybdeen lijkt op een stikstof te kort maar worden bladnerven meer rood vanuit de puntjes naar het midden van het blad.

Nikkel (Ni)

Nikkel tekort geeft geel in de bladnerf later ook gele vlekken op jonge bladeren. De getroffen delen worden bruin en sterven af.

(Meer over immobiele stoffen en wietplanten door Axo)

Loop je zelf tegen problemen aan en kom je er niet helemaal uit, schroom dan niet en neem een account op weedforum.eu en begin een kweek verslag er zijn genoeg ervaren kwekers die je graag helpen