Wietzaden ontkiemen

Ontkiemen.

Je hebt een paar wietzaden gevonden, gekregen, gekocht of hier op het forum gewonnen, dan komt er een moment dat je die wietzaden wilt gaan kiemen om er een mooie plant van te laten groeien. Wietzaden ontkiemen kan op verschillende manieren elke met zijn eigen voor en nadelen.
zaadje aan het ontkiem

Temperatuur.

Het belangrijkste bij het ontkiemen van wietzaden is dat de temperatuur stabiel tussen de 20 en 25 c is. Hier voor ontkiem ik zelf altijd in mijn groeikast, dit omdat hier het licht 24/0 branden, De zaden hebben nog niks aan het licht tot ze hun eerste blad hebben, maar de lampen zorgen ook voor een stabiele temperatuur van rond de 22 a 23 c, en zo hebben de zaden indien ze ontkiemd zijn direct licht tot hun beschikking, en gaan ze niet strekken. Wietzaden die worden ontkiemd bij een te lage temperatuur en met teveel water zullen al vrij snel rotten en stoppen met ontkiemen. als de temperatuur te hoog word kunnen bacteriën sneller ontwikkelen en kan je ook rot of ziekte krijgen. Dit gezegd ga ik nu de verschillende methodes bespreken.

Methode 1. ontkiemen in water

Vul een glas/beker met water met een temperatuur rond de 24 a 25 c, doe de zaden hier in, en zet ze weg op een donkere plek, vervang wel elke 24 uur het water er komen eiwitten en andere stoffen vrij door het proces die ontstaat tijdens het ontkiemen.
Zet het glas op een plek waar de temperatuur niet kouder word dan 20 c. Na 2 tot 3 dagen moetende zaden open zijn en een worteltje laten zien. Als de worteltjes uit het zaadjes komen is het verstandig ze direct in de aarde te doen. stop ze ongeveer 0,5 tot 1 cm in de aarde met het worteltje naar onderen gericht.

zelf ben ik altijd bang dat ik de zaden beschadig als ik ze uit de beker wil halen, als de wortel 1x beschadigt is zal de plant niet veel meer doen, of erg lang herstel nodig hebben.

water kiemen

water kiemen

Methode 2. ontkiemen op keukenpapier.

Je neemt een paar velen keuken/wc papier of watten, deze maak je goed nat, leg het dan op een bordje, laat het bordje 2 a 3 min scheef staan, zodat het te veel aan water uit het papier kan lopen, leg de zaden op het natte papier, en dek ze dan toe met een andere stuk natte papier, dan doe je er een 2e bord op de kop er boven op, om zo uitdroging te voorkomen. Zet de borden op een warme donkere plek. Kijk 2x per dag even of het papier nog nat genoeg is, indien het uitdroogt spuit met een plantenspuit met warm lauw water tot het papier weer goed vochtig is maar echt niet te nat, giet een teveel aan water af. Het voordeel van deze methode is, iedereen kan het, je hebt geen speciale materialen nodig.

ziet zaden op servetten.

ziet zaden op servetten.

Het nadeel is je moet goed blijven opletten dat je papier niet te droog word, maar ook niet te vochtig is, je kan het dus niet een dag of 2 alleen laten. Een andere nadeel is dat je het ontkiemde plantje van het papier in de aarde moet zien te krijgen, de wortels kunnen namelijk heel makkelijk in het papier groeien, en als je dan niet voorzichtig genoeg bent kan je de wortels beschadigen en je plantje zal dan niet meer kunnen opkomen. Ook heb je kans op tabaksmozaïekvirus als je niet schoon genoeg werkt.

Methode 3: Ontkiemen in aarde

Als je wietzaden gaat ontkiemen in aarde, zorg dat de aarde niet te sterk bemest is. Ook indien je de zaden op een andere manier hebt gekiemd en ze in de aarde wil gaan stoppen is het verstandig om een soort buffer te maken met zaai en stek aarde, om te voorkomen dat het plantje direct word blootgesteld aan te rijke aarde waardoor de wortels kunnen verbranden. als je een kleine buffer maakt kan het zaadjes eerst nog even groeien voor hij bij de sterke aarde aankomt en dan zal ze het ook nodig hebben om verder te kunnen groeien. Als je het zaadje in de saai en stek grond hebt gestopt dien je deze lekker vochtig te houden, maar ook zeker niet te nat. Als je gaat ontkiemen in een groeikast, moet je er voor zorgen dat de bovenste laag van je aarde niet uitdroogt door de warmte van de lampen, je kan dit voorkomen door een zakje of stukje folie over de potjes te doen, zodat je een kleine broeikast creëert.

plantje wat kiemde op aarde

plantje wat kiemde op aarde

Methode 4 : Ontkiemen op plug’s

Je hebt verschillende soorten kiem-plugs.
Dit zijn speciaal gemaakte blokjes om je zaden te laten kiemen, je hebt ze van verschillende materialen, van papier tot coco´s. je kan ook gebruik maken van steenwol stekblokjes voor het kiemen van zaden.

zaadjes op plugjes kiemen

zaadjes op plugjes kiemen

Als je de plugs gebruikt zoals bedoeld en niet de plantjes er nog eens 3 week op laat groeien dan zit er in mijn ogen weinig verschil in de verschillende soorten plugs.

Zelf vind ik het makkelijkste om gebruik te maken van stekken, maar als ik zaden kiem doe ik dat de laatste tijd gewoon in de aarde,  je hoeft het alleen nat te maken en op een warme plek weg te zetten in een plastic zakje die dan dient als een soort van broeikast zodat het de aarde niet uitdroogt.

Na het ontkiemen.

Als je de zaden ontkiemd heb, is het verstandig om ze direct in het medium te stoppen die je gaat gebruiken.
Als je aarde gaat gebruiken als medium, zorg er dan voor dat de aarde niet te rijk is, een te zwaar bemeste aarde kan zorgen dat de wortels van de zaden direct verbranden door een te veel aan voeding, dit kan dan een lange herstel proces worden of nog erger. Het beste kan je de zaden even laten groeien in stek en zaai grond. Je kan dit in aparte potjes doen, maar je kan ook een de bovenste 10 cm van je pot vullen met stek en zaai aarde, en zo de zaden een buffertje geven.

Aanvullende tips.
– Werk schoon, om ziekte en besmetting te voorkomen.
– De tijd dat een zaadje over het ontkiemen doet, is per wietsoort verschillend. Maximaal duurt dit 10 dagen.
– Wees geduldig tijdens het ontkiemen. Laat de zaden rustig liggen, het zuur van je handen kan er voor zorgen dat de zaden vertraging oplopen.
– Nogmaals : let op dat je minimale temperatuur 20c is. (dus ook als de cv uit is)