Grapster

Members
 • Topic Teller

  587
 • Geregistreerd

 • Laatst online

Forum Reputatie

128 Excellent

About Grapster

 • Rank
  Kweekbaas

Profile Information

 • Gender
  Female

Recent Profile Visitors

462 profile views
 1. Grapster

  Kweekruimte opzetten.

  'vroeguh' had je grote en kleinere kwekers en mensen waar je echt tegenop keek. Iconen, die als ze iets vertelden, dan wist je dat het klopte. Wazzap was zo iemand. Racker. BBB. Hier, maar ook op het andere forum zie ik dat soort mensen nog nauwelijks. De enige die ik zo snel kan noemen zijn Wietefras en ook Slablaadje. Weten verdomd veel over Led. Maar van Wietefras zie ik steeds minder posts, terwijl op led gebied zeker nog niet alles gezegd is. En Slablaadje is afgehaakt na een conflict, zoals ik begrepen heb. Elk forum of het nu over plantjes, Daf-jes, koken of breien gaat, heeft zulke iconen nodig. Daar trekken wij - de gewone stervelingen ons aan op - en dat zorgt voor een levendige sfeer.
 2. Grapster

  Kweekruimte opzetten.

  Dat heeft er natuurlijk ook mee te maken dat dit forum op sterven na dood is. Het is meer een gezellige praatclub van enkele leden geworden, dan een bron van informatie-voorziening en -uitwisseling. Het 'andere' forum doet het overigens niet veel beter. Het is een teken van de tijd waarschijnlijk.
 3. Grapster

  Kweekruimte opzetten.

  Dit topic gaat werkelijk nergens heen. Het is te vergelijken met iemand die vraagt hoe hij een huis moet bouwen, maar heeft nog nooit een Ikea-kast in elkaar gezet. En dan komt vragen wat een inbussleutel is, of welke accuboor de beste is. Het leidt tot frustratie bij de antwoordgevers, maar ook bij de vragensteller. Want die denkt nu dat jullie allemaal een stelletje arrogante zakken zijn, die doen alsof kweken alleen voor de happy few is weggelegd. Er zijn maar een paar zinnig adviezen: Wie een huis wil bouwen, zal of een aannemer moeten inhuren (dus haal er ervaren kwekers erbij met alle risico's vandien. Of bouw eerst eens een klein schuurtje en leer dan alles over metselen, timmeren, schilderen, electra. Of bouw je huis, en accepteer dat het dak lekt, je muren scheef staan, je stoppen er elke dag uitknallen en de douche niet afloopt. Klein schuurtje bouwen is al als beste advies gegeven, maar die gast wil meteen een huis. Prima, zet hem op, en hou in ieder geval mij op de hoogte. Koop ik vast een T-shirt met de tekst ''ik zei het toch...?!?"
 4. Grapster

  Nieuwe ronde nieuwe kansen. Alien rdwc power plant

  Het wordt lekker koud, man. Ideaal voor een hobbykweker. Vooral doorgaan
 5. Grapster

  Verschillende proefopstellingen voor cloners

  Ik heb op dit moment ook 2 kleine opstellinkjes staan. Gewoon hier in een niet superverwarmd huis. Aero Cloner met een roterende sproeier bovenop een 20 Watt aquarium pompje. Eb & vloed met een 2 Watt aquarium pompje die in een minuutje de tray volzet vanuit een emmer die eronder staat. Ze lopen met de tijdschakelaar ongeveer gelijk op. 4 minuten pompjes aan, 9 minuten pompjes uit. Door het verschil in wattage van de pompjes, en doordat het water in de Aerocloner iets meer geïsoleerd zit, is het verschil in temperatuur een graad of 5-6. Bij de Aerocloner rond de 24 graden en bij de eb & vloed 18 of 19. De stekjes in de Aerocloner hebben bijna allemaal worteltjes ook al is het weinig. De stekjes in de eb & vloed helemaal niets tot nu toe. Ik denk zelf dat dit aan het temperatuurverschil ligt, en niet aan het verschil in systeem.
 6. Grapster

  Kweekruimte opzetten.

  Licht is inderdaad gewicht. Maar wattage is toch niet hetzelfde als licht? En dat van die plakkerige toppen... ik weet van niks, maar nooit te oud om te leren. Wat ik bijvoorbeeld geleerd heb vandaag, is dat iemand een groots plan heeft, maar te lam is om zich ergens eens echt in te verdiepen. Sterker nog, alle schijn dat die iemand eergisteren pas is beginnen met lezen. Vragen staat vrij en men zegt dat domme vragen niet bestaan, maar daar ben ik nu niet meer zo zeker van. Dus mijn les van vandaag is 'soms moet je het mensen gewoon zelf laten uitzoeken'. Wat een negatieve energie!
 7. Grapster

  Kweekruimte opzetten.

  Led is prima, maar niet dat pruts-ding van eBay. Er zijn duizenden topics over goede led-lampen. Zelfbouw of ready made. Zelf zou ik - als ik op dit moment iets moet aanschaffen - voor ledstrips gaan. Efficient, niet te moeilijk om een armatuur voor te bouwen, flexibel zodat je ook allerhande maten kunt nemen. Voor wie gewoon zijn stroom is ook nog eens voordeliger uit in stroomverbruik. Er staan geweldige DIY projecten op de verschillende fora, met foto's En mochten ze niet bevallen hang je ze in je kledingkast, je kelder, boven je werkbank, in de fietsenschuur.
 8. Grapster

  Kweekruimte opzetten.

  Dan koop je die toch? Wat maak je je dan druk om wat mensen hier zeggen? Veel succes en hou ons op de hoogte.
 9. Grapster

  Kweekruimte opzetten.

  Als je een 400 watt zou hebben en een led van naam en faam van 300 watt naast zou hangen, zul je zeker meer er vanaf halen dan met alleen maar een 600 Watt. Maar ik vind de combinatie zo vreemd. Die Mars van 300 Watt is weggegooid geld. Zie ik nou goed dat een 2de handsje nog € 60 kost? Ga dan zellf wat knutselen, of koop ergens een 2de hands 600 Wat setje met een digi ballast.
 10. Grapster

  Kweekruimte opzetten.

  Ik zou zeggen... koop dan een digi ballast met een 600 bulb. Laat die Mars links liggen. Of hang gewoon kerstverlichting in je tent die je voor € 3,95 op aliexpress koopt. Je kunt ook plug&play led-armaturen kopen, die wel goed presteren. Die zijn wel duurder. Op dit forum worden er wel een aantal genoemd.
 11. Grapster

  Kweekruimte opzetten.

  Reviews waar? Laat maar eens zien dan waar er gunstig over een Mars wordt gesproken op een forum dat er toe doet. Dus geen gemanipuleerde reviews op een verkoopsite. Maar je vraagt zoveel en uit je vragen komt toch wel naar voren dat je er nog niet veel kaas van hebt gegeten. Dat geeft niet, want je kunt niet alles in 1 x weten. Maar bezint eer gij begint, want je gaat veel geld uitgeven aan rotzooi als je niet oplet. Oud types ballasten zijn op zich wel ok, maar ze zijn minder efficient, ze kunnen kutheet worden, en met een beetje pech bromt ie na een tijdje.
 12. Grapster

  Kweekruimte opzetten.

  De eerste link zie ik een prijs staan van rond de € 170. De tweede link is met een ouderwetse ballast en maar 400 Watt. De derde link verwijst naar kermisverlichting.
 13. Grapster

  Verschillende proefopstellingen voor cloners

  Nu ken ik een aantal gasten die als beroep kweken hebben, en ik denk niet dat ik mijn leven mensen heb gezien waar het predikaat 'liever lui, dan moe' meer op van toepassing was. 10% of 20% minder opbrengst maar niet meer van de bank af hoeven komen, zou ze als muziek in de oren klinken. Het is wel interessant allemaal want als ik zie wat voor fratsen mensen allemaal uithalen... En wat voor kant-en-klare systemen die eruit zien alsof ze door NASA zijn gebouwd, er op de markt zijn. Of het geneuzel over het verschil tussen Deep Water Culture of Shallow Water Culture of dat High Pressure sprayers echt vele malen beter zijn dan Low Pressure sprayers. Terwijl - wederom kort door de bocht - met een variant op Kratky er fantastische resultaten te behalen zijn.
 14. Grapster

  Kweekruimte opzetten.

  Hier sluit ik me helemaal bij aan. Je loopt het risico dat je helemaal leegloopt. Zie het als een hobby, waar je later eventueel geld mee kan verdienen. Begin gewoon klein en koop spulletjes die je later ook op andere vlakken kan inzetten. Bijvoorbeeld een klein tentje van 100x100x200 , een kleine filter, een kleine afzuiger. En een lamp die je later deel uit kan laten maken van een groter geheel. Draai daar een paar rondjes mee totdat je het enigszins onder de knie hebt. Dan heb je die kleine investering in ieder geval terugverdiend. Maar misschien komt het dan inmiddels wel je neus uit. Vind je het leuk en wil je uitbreiden, dan is zo'n tent met filter te gebruiken voor stekjes, moederplant, droogtentje. Een ruimte van 2 x 4 lijkt groot, maar het wordt nog steeds proppen om alles erin te krijgen. Dus ik denk niet dat je er heel rijk van zult worden (als dat al je bedoeling was natuurlijk)
 15. Grapster

  Verschillende proefopstellingen voor cloners

  Nu denk ik dat het kweken voor jou op DWC een uitdaging is, maar als de opbrengst maar een beetje achter blijft, waarom dan toch al die moeite met pompen, slangetjes, verversen, meten, e.d.? Zou ook een broodkweker bijvoorbeeld niet simpelweg beter de Kratky methode kunnen gebruiken? 1 keertje wat neerzetten en na 2 maanden 's gaan kijken wat er te knippen valt. Beetje kort door de bocht, maar je begrijpt wat ik bedoel.