DeVos

Members
 • Topic Teller

  651
 • Geregistreerd

 • Laatst online

 • Days Won

  10

DeVos last won the day on November 13

DeVos had the most liked content!

Forum Reputatie

198 Excellent

About DeVos

 • Rank
  Kweekbaas

Recent Profile Visitors

De recente bezoekers blok is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. boeren op de klei ploegen graag voor een vorst periode nog net even de natte klei om.......dan vriest die even lekker kapot...verpulverd...
 2. Zorgt gebrek aan zonnevlekken voor recordkou? 15 november 2018, 20:07 Een Amerikaanse onderzoeker van NASA waarschuwt voor recordkou in de komende winter als gevolg van een gebrek aan zonnevlekken in 2018. Op satellietbeelden is te zien dat de bovenste laag van de atmosfeer krimpt en afkoelt. Krijgen we hierdoor in ons land een koude winter? Het oppervlak van de zon toont geregeld donkere vlekken: zonnevlekken. Het aantal zonnevlekken is een maat voor de activiteit van de zon. Hoe meer vlekken des te actiever de zon is. Wetenschappers verwachten de komende jaren een lage zonneactiviteit. Net als in de zeventiende eeuw tijdens het Maunder Minimum of de Kleine IJstijd van omstreeks 1620 tot 1740. “Het kan binnen enkele maanden zover zijn dat het tot recordkou komt”, zegt Martin Mlynczak van NASA’s onderzoekscentrum in Langley. ” Onze eigen meteorologen vinden dat veel te stellig. We gaan inderdaad wel naar een minimum van zonnevlekken toe. Daardoor bereikt minder zonne-energie de aarde, wat zorgt voor een lichte tempering van de temperatuur op aarde. Koude winters Op de gemiddelde wereldtemperatuur per jaar is het effect dus klein, maar er lijken wel continentale effecten te zijn. In Nederland resulteert een minimum aan zonnevlekken vaak in meer koude oosten- en noordenwinden. Doordat de hogedrukgebieden en lagedrukgebieden op andere plekken komen te liggen raken we de overheersende zachte zuidwestenwinden tijdelijk kwijt. Waarom dit precies gebeurt tijdens jaren met een zonnevlekkenminimum is niet bekend. Het verleden wijst wel uit dat we in Nederland relatief koude winters beleefden bij een zonnevlekkenminimum. Dat was bijvoorbeeld zo in de berucht koude winter van 1962-1963, in de koude winters van 1984-1985, 1985-1986 en 1986-1987 en in de winters van 1995-1996 en 1996-1997. In 1997 vond de laatste Elfstedentocht plaats. Ook de winters van 2008-2009, 2009-2010 en 2010-2011 waren kouder dan normaal, terwijl sprake was van een zonnevlekminimum.
 3. Nieuws / Zonnigste herfst ooit gemeten Zonnigste herfst ooit gemeten 18 november 2018, 12:36 De herfst is, sinds de start van de zonduurmetingen in 1906, nog nooit zo zonnig verlopen als dit jaar. De zon scheen gemiddeld over het land vanaf 1 september tot en met vanochtend al 445 uur. Daarmee is het record van 444,5 uur uit 1959 gebroken. De meteorologische herfst duurt nog tot en met 30 november en daardoor kan het aantal zonuren van deze herfst nog flink stijgen. Normaal telt de herfst 320 zonuren. In september scheen de zon dit jaar 193 uur tegen ruim 143 normaal en in oktober 174 uur tegen 113 normaal. Daarmee was het de op zeven na zonnigste september en de op twee na zonnigste oktober ooit gemeten. November verloopt tot nu toe recordzonnig met 79 zonuren. Normaal telt heel november ruim 63 zonuren. Of recordjaar 1989 met over heel november 112,8 zonuren zal worden verslagen hangt af van het verloop van de laatste twaalf novemberdagen. Zonnigste jaar? De recordzonnige herfst staat niet op zichzelf. Op januari na verliepen alle maanden tot nu toe zonniger dan normaal. Inmiddels telt dit jaar al 2019 zonuren. Daarmee is 2018 met nog 43 dagen te gaan al zeker van de tweede plek in de lijst met zonnigste jaren. Als ook de rest van november en december zonniger dan normaal verlopen komt recordjaar 2003 binnen handbereik. Toen scheen de zon gemiddeld over het land 2100 uur.
 4. DeVos

  Kweekruimte opzetten.

  ach er hoeft helemaal niet veel gepost te worden....alles wat je wil weten is er....ook bij de buren......er wordt best heel veel gelezen...dat zie je aan de hits....mensen durven misschien niet meer in te loggen....?
 5. DeVos

  Kweekruimte opzetten.

  tuurlijk tis jou feesie.... kheb het niet over een extra hok bouwen....de ruimte 2x4x2.5 hoog heb je reeds klaar op een zolder. in die koude ruimte kan je 2 tentjes/ hokjes maken en die contra laten draaien. je hebt nog geen spullen gekocht...dus je kan nog alle kanten op toch? maar waarom zou je 200 watt tl verlichting dat schrijf je in bericht 1....laten branden als verwarming?...... als er dan ook een bv ..200 watt thermostaat olie-kachel kan branden? heb je foto's van wat je tot nu toe geknutseld hebt?
 6. DeVos

  Kweekruimte opzetten.

  ga jij nu serieus vallen over een beetje stroom?....niemand jat hier stroom!!....en jij betaald niet meer als een ander....waarschijnlijk zelfs minder als bedrijf... kijk eens naar de honderden hectares kassenbedrijven in Nederland....je bent toch ook een beetje op de hoogte als zoon van een veehouder? hoeveel verwarmen die tuinders wel niet......?? https://nl.wikipedia.org/wiki/Glastuinbouw Energiegebruik[bewerken] Kassen moeten dag en nacht warm worden gehouden, en sommige planten moeten zelfs dag en nacht licht hebben. Dit kost veel energie. De Nederlandse tuinbouw gebruikt ongeveer tien procent van het totale Nederlandse aardgasverbruik.[2] Daar komt nog eens bij dat bij het gebruik van aardgas broeikasgassen vrijkomen. Die broeikasgassen zijn verantwoordelijk voor het versterken van het zogeheten broeikaseffect. Voor de tuinbouwsector geldt al een flink aantal jaren een verlaagd tarief voor energiebelasting. en tuinders staan bekend als de grootste zuinige neten die er rondlopen....!!!!...( moet ook wel met die uitgeknepen prijzen!!....) moet je nu echt niet lachen om jezelf?...geeft niet...en ga nou niet zeggen dat het in de beekaa valley in LIBANON snachts vriest....want die rooie lieb moeten ook eerst uren opwarmen in de zon voor ze gaan produceren !!! en dat kost heel veel grammen...( en dan staan ze ook nog niet in potten maar in een heeele grote aarden bak ( volle grond) Kijk die meiden die jij wil...dat zijn topsporters....en die moeten aan liefst alle randvoorwaarden vertroeteld worden.....om een top prestatie te kunnen leveren!! je gaat ze toch ook niet koud water leiding water geven net als het licht uit is?....want het regent buiten ook wel eens in de nacht......dan ze staan ze met kouwe voetjes een nachtje in het kouwe donker....slaap jij dan ook lekker? en je gaat ze toch ook geen koud leidingwater geven als de lamp net 1 uur aan is....staan ze meteen weer met koude voetjes.....zullen ze ook niet echt waarderen...maar nee ze gaan dr echt niet dood van...tis onkruid en ga nu helemaal niet vragen of je co2 moet gaan toevoegen......je klimaat is vele malen belangrijker....en dat negeer je....? de koeien van je vader zijn toch ook topsporters?...want anders wordt bertha503 nooit de champ in melk/vlees productie...toch? en je vader weet toch ook alles van droge korrel opbrengsten van zijn mais?. en waardes van gras....of oogst hij zonder te kijken gewoon op zeg 1 oktober de mais.....want die domme koeien vreten het toch wel..en ze geven toch wel melk......tis weer het verschil tussen kweken en top kweken.... een glastuinder.... die kweekte.... heeft eens gezegd...als wiet legaal was......dan maakt hij de wiet goedkoper als een krop sla......snapte?...boute bewering blijft het vind ik...maar toch........tis onkruid.
 7. DeVos

  Kweekruimte opzetten.

  idd..je kan dr beter 2 hokjes contra van maken...dan heb je geen kachel nodig !!
 8. DeVos

  Even voorstellen

  ben erg benieuwd maar je setup.... welkom !!
 9. DeVos

  Kweekruimte opzetten.

  heb je het topic wel gelezen wat ik net poste??...daar staan kou-oplossingen.... als je niet gaat verwarmen....wil ik graag weten wat jij gaat oogsten.....zal best wel wat zijn....maar niet veel. .maar na het 1e rondje ga je het dan vast anders doen.....alles moet je zelf ondervinden....maar je had dit voor kunnen zijn....
 10. DeVos

  Kweekruimte opzetten.

  koude inblaas...alweer zo 1 beperkende factor... ==================================================================== Hoe koud mag het maximaal zijn in de kweekruimte? Dit is sterk afhankelijk van de worteltemperatuur. Als de temperatuur van het medium niet verder daalt dan 18 graden, zullen de planten boven de grond best wat koeler kunnen staan zonder noemenswaardige problemen. In grote aardebakken, waar de grond niet snel afkoelt, zal het dus koeler kunnen worden in de kweekruimte. Staan de planten echter in potten welke makkelijker afkoelen, houd dan de temp in de kweekruimte boven de 18 graden tijdens de donkerperiode. Als het temperatuurverschil tussen licht-aan en licht-uit groter wordt dan 7 graden en de temperatuur te snel daalt nadat het licht uit is gegaan zal dit de planten enigzins afremmen in hun ontwikkeling. ===== wat lees info... in dit topic staat mijn oplossing...2 tentjes... mja...tis aan jou....er zijn oplossingen... ..je ziet...tis nog allemaal niet zo simpel...een huiskweker haalt gewoon 18 graden uit huis in de winter.....en bloeit vaak in de koude nacht uren... je hebt hoogte...dus een aantal grote aarden ( bio ) bak(ken) zou kunnen....maar das weer een vak apart......ieder heeft zo zijn specialiteit met binnen kweek..... verwarming systemen maken het er niet brandveiliger op....das een feit....dus een heel goed automatisch brandblussysteem is wel aan te bevelen.
 11. DeVos

  gratis online cursus humisme....

  Inhoudsopgave cursus humisme Welkom bij de online cursus humisme! Introductie: biodiversiteit en balans Bodemstructuur Infiltratie en drainage De structuur beoordelen en verbeteren Lucht in de bodem Het belang van water Wat zouden we doen zonder bladgroen? Lekkende planten Bacteriën: klein maar (meestal) fijn Reusachtige micro-organismen: de protozoa Immobilisatie en mineralisatie Het ontstaan van bodemdeeltjes De verhouding tussen de minerale deeltjes De grondsoort bepalen De voor- en nadelen van de verschillende fracties Het verdwijnen van bodemdeeltjes Diversiteit Miraculeuze schimmels Mycorrhizale schimmels De opeenvolging van plantgemeenschappen Niet spitten Alle zaden zijn cruciaal Toegang tot grond Rotting versus rijping Composteren in het kort Macro- en micronutriënten Kunstmest: geen oplossing, maar een probleem Wie voedt de wereld? De stikstofkringloop Stikstof, een lastpak De oprukkende woestijn Landbouwgif, een groeiend gevaar Het bodemvoedselweb Wormen, de ploeg van de toekomst Slimme slijmzwammen Aaltjes zijn supernuttig! Zelfs slakken zijn belangrijk! Eerst kijken, dan doen Pioniersplant of toch onkruid? Wat vertellen planten ons? Invasieve soorten Voedingsstoffentekorten bij planten Voedingsstoffen in onze voeding De bodem bedekt houden Bomen: van berk tot beuk belangrijk! De zuurgraad (pH) van de bodem De bosrand Streven naar een dynamisch evenwicht 10+
 12. leuk voor in de winterslaap....en voor geïnteresseerde binnen bio kwekers... eigenlijk is voor guerilla eco-logisch/biologisch gewoon erg makkelijk....en logisch. Je kweekt met de bodem mee..... met veel in deze gratis cursus ben ik het helemaal eens...behalve dan het onderwerp slakken bestrijding.... al met al leuk voor iedereen die even mee wil kijken wat er eigenlijk onder de grond allemaal gebeurt.....en dat is zeker net zo veel als boven de grond ach ja...je moet wat in de winterslaap... have fun ! https://humisme.nl/
 13. DeVos

  Kweekruimte opzetten.

  goed plan ! wat is nu de rv in % en de temperatuur in de voorgeziene kweekruimte? ( dit worden je inblaas waardes toch? ) ...( ben wel vaak in koeien stallen geweest....was meestal erg vochtig, maar kan me vergissen... )
 14. DeVos

  Kweekruimte opzetten.

  omdat je graag 1 gram per watt wil...... stabielklimaat is van groot belang....hoe hoger de ruimte.....hoe beter stabiel klimaat je hebt. dus je afzuigfilter hangt altijd zo hoog mogelijk tegen het plafond...en je pot zo laag mogelijk....( tis niet alleen de plantgrootte.. ) de mooiste klimaat ruimtes zijn in die oude heren huizen met plafonds op 3.30m....en zelfs daar zou ik de potten zo laag mogelijk zetten. doe je het niet....dan oogst je gewoon minder.....net zoals je toen grammen verspeelde met het verspenen.... je hebt een lekkere 2.50 hoogte....dus benut die 100%..... maar... doe het zoals jij denkt dat je het goed doet....dit soort dingetjes maken het verschil tussen kweken en top-kweken.....
 15. Paardenbloem https://nl.wikipedia.org/wiki/Paardenbloem Bodemstructuur[bewerken] De paardenbloem wortelt diep met zijn penwortel en haalt de kalk uit de diepere laag van de bodem en maakt dit beschikbaar voor de bovenste laag van de bodem. De lange penwortel zorgt er ook voor dat mineralen uit de diepere lagen van de bodem beschikbaar komen voor het gewas. Tijdens de bloei van maart tot mei en van september tot november maken de honingbij en andere insecten gebruik van de paardenbloem als voedselbron. Als de wortel afsterft maakt de pendelaar, een regenworm, gebruik van deze gangen. Ook de wortels van het gras maken dankbaar gebruik van deze gangen. Een bijkomstig voordeel is dat de gangen van de paardenbloemwortel zorgen voor goede beluchting en afwatering van de bodem. ==== idicator voor kalk arm dus.....en zorgt door de penwortel voor betere irrigatie...