• Announcements

  • karel kweker

   Weedforum Nieuwe Leden.   03-12-17

   weedforum.eu cannabisforum voor de recreative blower en medicinale grower, op het forum vind je vele tips and tricks om wietplant te kunnen kweken voor eigen (medicinaal) gebruik...   We zouden graag nieuwe leden er op willen wijzen dat ze zich dienen voor te stellen in de wie is wie hoek. Het hoeft geen heel verhaal te zijn, maar gewoon een kleine introductie,  Je zou misschien kort kunnen omschrijven wat jou ervaringen al zijn, of dat je helemaal nieuw bent met het kweken.   Maak er wat leuks van hier op het forum 

Wietefras

Members
 • Topic Teller

  4594
 • Geregistreerd

 • Laatst online

Forum Reputatie

2361 Excellent

About Wietefras

 • Rank
  Retired led "guru"

Profile Information

 • Gender Not Telling

Recent Profile Visitors

3116 profile views
 1. Heeft allemaal erg lang geduurd (om verschillende redenen), maar het is geknipt. Totaal 532g. Uiteindelijk dus nog best een aardig resultaat vanonder 367W (watts uit de muur dus zeg 350W aan licht).
 2. Grow kast 1,20M x 1,20M uc dwc & LED

  Ik heb zelf hele slechte ervariningen met konig&hartman trouwens.
 3. Grow kast 1,20M x 1,20M uc dwc & LED

  Export_estonia is een prima handelaar. Levert snel en goedkoop zonder achteraf BTW verassingen. Heb er meerdere bestellingen gedaan en allemaal perfect verlopen.
 4. Grow kast 1,20M x 1,20M uc dwc & LED

  Success!
 5. Weer uit de mottenballen :)

  Hoezo heb je nou alleen toppen midden onder een COB? Die ene top recht onder de COB krijgt dan inderdaad wat meer licht van die COB, maar alle andere toppen dan toch minder? Je moet uiteraard doen waar je zin in hebt, maar natuurkundig klopt er gewoon niets van je verhaal. En ja dat bestraalde gebied is wel veel kleiner. Een doorsnee half zo groot betekend een vier keer zo klein oppervlak. Dan heb je dus een kwart van de licht intensiteit. Met een 90 graden hoek valt het licht op een derde van het oppervlak van een 120 graden hoek. Een 60 graden hoek bestraald weer maar een derde van het oppervlak van een 90 graden hoek. Daarom moet de lamp met 90 graden spul erop (laat staan 60 graden) zoveel hoger hangen dan bij kale COBs om de juiste uniformiteit te krijgen. Om te voorkomen dat je die hotspots krijgt recht onder de COBs. Als je een lichtvlek van 30cm wilt dan moet je die kale COBs op 15cm hangen ipv 25cm (of 8 a 9cm hoog als je een 60 graden lens wilt nabootsen). Heb je hetzelfde effect als met lenzen, maar dan zonder de verliezen. Zo te zien kan je de lamp ook wel op 10cm hoog hangen. Je hebt zoveel COBs op dat oppervlak. Ik gebruik zelf als stelregel dat ik de afmeting van de tent deel door het aantal rijen COBs. Dus in mijn geval 100cm / 4 rijen = 25cm. Daar kan ik dan tot 2/3 van dalen, dus 17cm als ondergrens. Met leds strips ga ik tot de helft van de afstand tussen de strips (die verdelen het licht nog weer wat beter dan COBs). Ik heb met dezelfde lamp overigens ook de ene keer wel wat meer fluf dan de andere keer. Er zijn wel meer oorzaken voor: genetica, voeding, temperatuur, LV, ventilatie, hoe open is het gewas etc.
 6. Weer uit de mottenballen :)

  Licht lekt niet "weg". Het verspreid zich alleen. Lux meters (en zeker als je een smartphone gebruikt) zijn bovendien richting gevoelig. Dus alleen het licht van recht boven meten ze echt goed. Daarmee kunnen dat soort metingen nogal vertekenen. Die gast die die 15% minder licht met optics had vastgesteld gebruikte een professionele PAR meter. Je krijgt niet meer licht of meer diepte met optics. Of hooguit alleen op een klein gebied recht onder de COB iets meer "diepte", maar dan is het in de overige 80% van de tent juist weer minder "diep". Sowieso krijg je dat ook alleen als je aan de slag gaat met een slechtere uniformiteit. Ander hang je de lamp hoger en is de penetratie met optics overal minder. Dat is natuurkunde.
 7. Weer uit de mottenballen :)

  Nee dat klopt ook niet. De optimale hoogte van je armatuur wordt bepaald door de gewenste uniformiteit van de verdeling van het licht over het oppervlak. Als je bijvoorbeeld 90 graden optics gebruikt moet je de lamp bijna twee keer zo hoog hangen voor dezelfde uniformiteit als met kale COBs. Met als gevolg toch meer wandverliezen met reflectoren of lenzen. Bij gelijke hoogte van het armatuur vergelijk je appels met peren.
 8. Weer uit de mottenballen :)

  Dat zal komen doordat je armatuur te hoog hangt. Als je meer COBs monteert kan de lamp er ook dichter op. Recht onder de COB zul je uiteraard meer licht zien, want je focust het licht op een veel kleiner gebied. Alleen heb je dan in de rest van de tent ook minder licht van die COB. Je krijgt niet meer licht door het licht te bundelen. Je krijgt wel extra verliezen door lenzen en reflectoren. Plus dat de lamp met dat soort hulpmiddelen juist hoger moet hangen wat weer extra wandverliezen geeft.
 9. Weer uit de mottenballen :)

  Je kan beter je lamp dichter op de planten hangen dan er lenzen en reflectoren op zetten. Je verliest zo minimaal 15% extra en dat komt je peneratie zeker niet ten goede. Hoe minder licht hoe minder ver het komt.
 10. Kees z'n eerste ronde Amnees

  Wel lekkere toppen op die kleine dames.
 11. 5x cree3070 op een HLG-240H-C1400a is dit te spannend?

  Ah, je hebt al antwoord elders.
 12. Het Formule 1 topic

  Dat van die banden was precies de verdienste van Hamilton. Hele tijd de druk erop houden. Hij zag Raikkonen zijn banden opvreten door de Lesmo's en weet dat zijn kans nog wel komt. Precies hetzelfde wat hij deed bij de America's toen hij achter Vettel vast kwam te zitten. Plus natuurlijk, 7 ronden langer door rijden bij je eerste stint. Dat scheelt ook een slok op een borrel. Plus 2) op het eind van je eerste stint nog even je oude banden helemaal oprijden zodat Raikkonen zijn verse banden ook teveel moet belasten. Ook niet goed voor de levensduur. Alles was erop gericht om Raikkonen een bandenprobleem te geven aan het eind van de race. Naast verstappen is Vettel wel de 2e grootste idioot van de dag. Wordt tijd dat Ferrari een keer een echte coureur inhuurt als ze een WDC willen halen. Zelfs met gelijkwaardig materiaal (2017) of beter material zoals dit seizon schiet het niet op met hun huidige line-up. Snap echt niet waarom ze Ricciardo niet gewoon gehaald hebben. Die was beschikbaar en reed Vettel helemaal zoek in 2014. Nog afgezien van de gemiddeld 4 a 5 races die Vettel jaarlijks verprutst door te crashen.
 13. Fluence LED deel sluiten/afkoppelen in voorgroei

  Ja als er niets onder staat dan heeft het niet veel zin om die strip aan te zetten, maar of je ze zomaar los kan koppelen zou ik niet weten. Hangt van het de driver af die er in zit. Als de driver zich aanpast aan wat er aangesloten is dan zal dat goed kunnen (constant current drive met groot bereik in voltage). In een ander geval zou de driver al het vermogen over het verminderde aantal strips kunnen verdelen (constant voltage driver). Of het zou de strips zelfs op kunnen blazen als het er te weinig worden.
 14. Kees z'n eerste ronde Amnees

  Dat is wel een heel andere situatie. Die kassen zijn meters hoog. Voor kassen hebben ze ook vertikaal blazende fans met een speciale kap die de luchtstroom over een enorm gebied verdeelt. Cabis deed dat omlaag blazen om de warmte van de leds richting de planten te krijgen. Met leds heb je namelijk al snel het probleem dat je niet genoeg warmte in de tent hebt, omdat er nauwelijks warmtestraling vanaf komt. Bij een HPS voel je de warmte er gewoon vanaf komen. Met een led nauwelijks. Dus de warmte die van die leds af komt is convectie warmte. Die stijgt op, wordt naar buiten gezogen en is weg. Daardoor zet je de afzuiger minder hard om de temperatuur nog een beetje op peil te houden, met dan weer als gevolg dat je het vocht niet voldoende uit de tent/hok haalt en de LV te hoog oploopt. Blaas de warmte naar beneden en je heb er veel meer aan. Kan je afzuiger weer wat harder en heb je bij gelijke temperatuur de LV wat verlaagt. Met een fan aan het plafond kreeg ik vooral in het midden van de tent extra circulatie. Dat was te zien aan het gewas. Ik heb de fans nu horizontaal hangen, maar dan wel iets naar omlaag gericht zodat het door de leds en de planten heen blaast. Dat geeft mij een betere spreiding van de luchtstroom. Een ander alternatief is van onder afzuigen. Dan trek je de warme lucht ook eerst door het gewas heen.