• Announcements

  • karel kweker

   Weedforum Nieuwe Leden.   03-12-17

   weedforum.eu cannabisforum voor de recreative blower en medicinale grower, op het forum vind je vele tips and tricks om wietplant te kunnen kweken voor eigen (medicinaal) gebruik...   We zouden graag nieuwe leden er op willen wijzen dat ze zich dienen voor te stellen in de wie is wie hoek. Het hoeft geen heel verhaal te zijn, maar gewoon een kleine introductie,  Je zou misschien kort kunnen omschrijven wat jou ervaringen al zijn, of dat je helemaal nieuw bent met het kweken.   Maak er wat leuks van hier op het forum 

Wietefras

Members
 • Topic Teller

  4380
 • Geregistreerd

 • Laatst online

Forum Reputatie

2194 Excellent

About Wietefras

 • Rank
  COBosaurus

Profile Information

 • Gender Not Telling

Recent Profile Visitors

2231 profile views
 1. Welk ledarmatuur is koopwaardig?

  Mouser is vaak toch wel een stuk duurder dan andere winkels.
 2. Welk ledarmatuur is koopwaardig?

  Lijkt me ook @Stoney Die passieve koelers lijken me wat krap voo een COB op 61,5W, maar wellicht kan het net.
 3. Led voor moeder en stekken

  Ik heb moeders staan onder 3000K TCI strips. Gaat als een speer. Ze zijn iets te groot geworden, dus ik ga ze vervangen. Dan nog eens kijken of ik ze in een wat kleiner potje kan houden. Had ook een setje 4000K gekocht, maar die moet ik nog eens proberen. Eigenlijk zou het side-by-side moeten om te kijken wat het scheelt voor de internode lengte, maar dat is wel weer een gedoe
 4. Bouw je eigen ledarmatuur

  Ik weet niet of "men" dat zegt, maar ik heb er inderdaad ooit problemen mee gehad. Dus ik adviseer vooral om er eerst eentje te proberen die vast zit op het koelblok. Als dat werkt dan kun je zo verder. Als je ze eerst allemaal vast zet en het werkt niet is ook zonde van de moeite, want dan moet je ze weer los halen. Inderdaad het risico van los houden en dan solderen is dat de draden te krap worden. Al kun je dat vooraf wel passen natuurlijk. Of een beetje langer nemen. Anyway, ik zou het vooral eerst een keer proberen met de COB op de koeler. Wellicht werkt het gewoon zonder problemen. Eigenlijk zou ik liever nog die COB houders gebruiken. Wellicht dat je MisterX een PM kan sturen over hoe hij ze uiteindelijk gebruikt had? M4 past wellicht wel door het gaatje, maar dan heb je dus geen enkele speling en dan moet je de gaten wel goed boren en/of de zelftappende schroeven goed mikken. Ben nu ook met een alu frame bezig met wat M4 schroeven. Dat past precies door een 4mm boorgat. Ik netjes alles geboord. Zat het gaatje een paar tiende mm scheef en dan gaat de schroef er niet meer in. Boor ik het gat uit tot 4.5mm en dan past het wel Dat laatste is wellicht wat minder verstandig bij een COB houder.
 5. Bouw je eigen ledarmatuur

  @karel kweker en @L3dnov Ik heb een hele zooi tabelletjes gemaakt die mijn adviezen onderbouwen. Als die niet goed zijn dan hoor ik het graag. Als iemand dan te pas en te onpas als mening poneert dat je "beter" twee keer of zelfs drie zoveel COBs kan draaien dan wat we doorgaans als standaard aanhouden, zonder enige onderbouwing daarvoor, dan zaait dat alleen maar onnodig verwarring. Meningen plaatsen zonder onderbouwing is "roeptoeteren". Als er iets een kwestie van proberen te overschreeuwen is dan is is dat het wel. Ik vraag dus wat mij betreft terecht om een echte onderbouwing. Iets als "dat is mijn mening" is uiteraard geen onderbouwing. Echter ook "het draait dan efficienter" is geen onderbouwing, want daar zit als keerzijde een flink prijskaartje aan vast. Dat moet je dan wel verantwoorden. Een verdubbeling in aantal COBs geeft maar 10% efficientie verbetering tegen een verdubbeling in de kosten voor COBs en koeling. Dat weegt gewoon niet tegen elkaar op. ps Op Citizen COBs zitten juist meer diodes dan op de Cree COBs. De individuele Cree diodes (die's) zijn veel efficienter, maar Citizen zet er gewoon meer op om hetzelfde te bereiken. Een Citizen 1212 bevat bijvoorbeeld 144 diodes. Dat kun je voor hun COBS uitrekenen door de eerste twee cijfers te vermenigvuldigen met de laatste twee (12*12=144). Een Cree CXB3590 heeft er ook 144, maar die is veel groter. De Citizen 1212 heeft een LES (light emitting surface) van 22mm en de CXB3590 van 30mm. De Citizen 1825 propt zelfs 18 * 25 = 450 diodes in een cirkeltje van 32,8mm Citizen maakt die dingen overigens helemaal niet zelf. Die kopen de basis in bij Nichia. Dat zijn de echte bedenkers van deze techniek. Citizen heeft wel een patent op een beter substraat waar ze de warmte beter mee afvoeren. Cree werkt met een keramische basis en Citizen met alu. Keramisch werkt beter bij lage belasting en alu beter bij hogere.
 6. Bouw je eigen ledarmatuur

  @Grapster, Ja precies, dat idee heb ik ook. Elke keer als ik vraag om een onderbouwing dan komt die niet. Paar maanden terug was voor mij de druppel. Toen kwam iemand met een mooi uitgedacht systeem en of we daar nog even naar wilde kijken wat hij wilde het zo bestellen. Toen "mocht" die geen parallel aangesloten COBs van l3dnov gebruiken. Waarom dan niet? Nou dat was l3dnov's mening en daar moesten we het maar mee doen. Tsja. Plus toen ook al het gezwalk dat je beter veel meer COBs kan gebruiken. Ook toen zonder enige onderbouwing dat dat daadwerkelijk "beter" zou zijn. Als je iemand adviseert om 2 of 3 keer zoveel te betalen voor het armatuur, dan moet daar toch een berekening tegenover staan dat dat daadwerkelijk wat oplevert? Dan kun je dat niet afdoen met "het is efficienter" of "het is mijn mening". Ik heb geen zin in dat soort discussies met iemand die zich beroept op een "mening" dus ik hou me sinds die tijd hier afzijdig van led adviezen. Al zijn er ook wel mensen die me via PM of op een ander forum weten te vinden.
 7. Macro kweek 45w led

  Lekker frosty
 8. Bouw je eigen ledarmatuur

  Je hebt gelijk. Ik post al niet meer op dit forum, omdat ik geen zin heb in dit gezeik. Maar goed ik laat niet mijn vrienden met een kluitje geroeptoeter in het riet sturen.
 9. Bouw je eigen ledarmatuur

  @MisterX Zat inderdaad ook al te mopperen op die BJB houders. Dacht dat hij er uiteindelijk wel uitgekomen was. :edit: Oh ik zie nu pas dat je de pinnetjes onder de COB hebt weten te krijgen. Dat is inderdaad niet de bedoeling zoals gyro gearloose al aangaf. Wal jammer dat die klemmetjes er niet op zitten inderdaad, want dan werkt het wel vrij handig: Al moet ik zeggen dat het met die Ideal houders ook wel een gekloot kan zijn om ze vast te zetten. Soms springen ze er toch nog uit en dan zit je met zo'n ondergekledderde COB in je handen. Je kan inderdaad ook gewoon de COB door die gaatjes vast schroeven op de koeler. In de specs geven ze het volgende aan: Zou dus wel eerste even proberen of je de draden wel vast kan solderen als je eerst de COb op de koeler gemonteerd hebt. Ik heb daar nog wel eens gedoe mee gehad. Ik probeerde draad op van die kleine FR ledjes (gemonteerd op een alu ster) vast te zetten en de hitte verdween gewoon in de koeler. Het soldeer smolt pas een beetje toen ik de soldeer op max vermogen zette. En zelfs dan was het nog een gedoe.
 10. Bouw je eigen ledarmatuur

  Ik heb je op ignore staan ja, maar in dit geval heb ik wegpiraat geholpen met een samen uitgewerkt weloverwogen advies. Als jij dan weer komt roepttoeteren om de boel overhoop te halen is het niet zo gek dat ik daar maar weer eens op reageer. Ja je kan ook 8 COBs gebruiken per driver, maar waarom dan niet 16? Of misschien zelfs 100? Dan is het nog zuiniger. Zou er heel misschen een "optimaal" aantal zijn? Hoe zou je dat bepalen? Dat weet je blijkbaar niet. Je weet al niet eens op welke efficientie deze opstelling uit komt. Laat staan dat je nagedacht hebt over wat nou daadwerkelijk een "beste" keuze zou zijn. Je trapt alleen wat open deuren in om net te doen of je er verstand van hebt met wat warrige berekeningen (die niet eens kloppen). Afgezien van die warrige berekeningen roep je dan ook nog eens dingen als: Maximum voor deze COB is 170W. Ze branden dus bij lange na niet "op volle kracht". Er is niet maar één type COB beschikbaar zodat het altijd het beste is om op 0.7A te draaien. Dat jij niet weet dat dit een heel andere COB die juist het beste geschikt is voor rond de 2A is niet mijn fout. 0,7A is alleen geschikt voor veel kleinere COBs. Een Citizen 1212 bijvoorbeeld of een Cree CXB3070. En zelfs dan eigenlijk al niet. of anders deze: Misschien moet je even kijken wat MisterX draait met vrijwel exact dezelfde opstelling ... Als jij onzin verkondigt tegen vrienden van mij dan corrigeer ik dat. Of jij dat nou fijn vind of niet. Serieus verdiep je een keer echt in de materie in plaats van steeds maar weer lukraak wat aantallen COBs te roepen. Het enige wat je doet is mensen met een prima configuratie weer nodeloos verwarren.
 11. Bouw je eigen ledarmatuur

  @L3dnov Misschien moet je eens vanaf het begin beginnen en je er echt in verdiepen in plaats van steeds maar wat willekeurige (vooral incorrecte) dingen te roepen. Het slaat echt weer helemaal nergens op wat je roept namelijk. Begin nou eens met de daad bij het woord te voegen. Ergens tussen die brei aan nutteloze getalletjes noem je ook dat het gaat om de efficientie. Waar komt die efficientie op uit in dit geval?
 12. Welk ledarmatuur is koopwaardig?

  OK, die inrush kan ook met leds dus echt ook wel een probleem zijn. Maar goed, dezelfde oplossingen als die er voor HPS zijn werken dan ook voor led armaturen. @Stoney, Dat zou volgens de specs inderdaad gewoon moeten kunnen.
 13. Welk ledarmatuur is koopwaardig?

  Heh, er is een ander draadje met info voor de zelf bouwers.
 14. Welk ledarmatuur is koopwaardig?

  Tsja het werkt beide prima. Ik ben zelf zowel met strips bezig als met een "nieuw" COB armatuur op basis van de oude COBs die ik nog heb liggen. Mijn COBs zijn inmiddels een paar jaar oud en aan vervanging toe. Dat zijn in totaal 24 COBs waarvan ik er 16 nooit gebruikt heb (had ooit plannen voor een 200x100 hok erbij). Die 24 COBs zet ik nu samen op een armatuur met de drivers van mijn 400W armatuur. Dan is die ouwe meuk weer net zo efficient als de nieuwe COBs en kan de boel er weer een paar jaar tegen. Met 24 lichtpunten zit het licht ook wel goed verdeeld, maar ik weet eerlijk gezegd of nog verder verdelen van het licht wel echt zin heeft. Op een het nl forum had kapiteinkoek wat verschillende opstellingen vergeleken met ook meer en minder COBs, verschillende merken, verschillende lichtkleuren en ook verschillen in intensiteit. Twee rondes van 4 60x60 opstellingen en het scheelde qua g/W in alle gevallen eigenlijk niets . Nou is dat dus maar een hele kleine test, maar als er echt een aantoonbaar verschil zit tussen die opstellingen dan had je toch uit twee rondes ergens wel iets bovenuit moeten zien springen. Of juist "onderuit".