• Announcements

  • karel kweker

   Weedforum Nieuwe Leden.   03-12-17

   weedforum.eu cannabisforum voor de recreative blower en medicinale grower, op het forum vind je vele tips and tricks om wietplant te kunnen kweken voor eigen (medicinaal) gebruik...   We zouden graag nieuwe leden er op willen wijzen dat ze zich dienen voor te stellen in de wie is wie hoek. Het hoeft geen heel verhaal te zijn, maar gewoon een kleine introductie,  Je zou misschien kort kunnen omschrijven wat jou ervaringen al zijn, of dat je helemaal nieuw bent met het kweken.   Maak er wat leuks van hier op het forum 

Wietefras

Members
 • Topic Teller

  4321
 • Geregistreerd

 • Laatst online

Forum Reputatie

2148 Excellent

About Wietefras

 • Rank
  COBosaurus

Profile Information

 • Gender Not Telling

Recent Profile Visitors

1940 profile views
 1. LED COB KIT kopen?

  Die driver doet maximaal 200W. Het is inderdaad een wat vreemde type nummering, maar de meanwell HLG-120H-C is goed voor 150W, de HLG-185H-C voor 200W en de HLG-240H-C voor 250W. Overigens is het voltage ook weer van alles afhankelijk (temperatuur en stroomsterkte) en bij 1400mA komt een CXB3070 richting 35V uit en dan ongeveer 49W. Maar goed, dat hangt dus ook nog van de temperatuur van de COB af. Die drivers hebben overigens ook nog wel wat ruimte.
 2. @KAYA74 Ik kan die 5 FS chips er wel bij zetten, maar alleen in wit. Dus dan wordt het gewoon een heel wit vlak alsof je 9 witte leds hebt. Ik had die 4 witte chips even doorgerekend, want als die goed verdeeld zitten dan zitten die 5 FS chips zeker goed verdeeld. Die 5 chips los geven op 23cm al goed uniform verdeeld licht. Dus je begint in feite al onnodig licht te verliezen op de wanden als je hoger gaat dan dat, maar voor de vermenging is het denk wel handiger als je nog ietsje wat hoger gaat.
 3. Als je gaat voor gelijkmatige lichtverdeling dan is 15cm wel al hoog zat, maar als je het licht ook redelijk gemengd wilt hebben dan moet je wat hoger. Lijkt me voldoende als de 4 wite COBs een uniform lichtbeeld geven. Ik heb dus even gekeken wanneer die 4 witte COBs volgens mijn berekeningen ongeveer uniform verdeeld zitten en dat is inderdaad ergens tussen de 30 en 35cm. Onbewezen simulatie overigens, maar in mijn tent kwam het redelijk overeen. Onderstaand is wat ik berekend heb voor 4 COBs op 32cm hoogte in een 80x80 tent: Hoop dat je nog net die 4 COBs ziet zitten (de 4 iets lichtere plekken) Dat blauwe op de hoeken geeft aan dat je daar onder de 80% komt. Maar goed, dat zijn de hoekjes en alleen voor die 4 witte COBs en die roze vullen dat ook weer op, dus daar zou ik me niet zo druk om maken. Bij 35cm zijn ze bijna weg. :edit: die lichthoek van 120 graden is overigens waar het licht nog 50% van het maximum is. Er valt dus ook nog best een hoop licht buiten. Bij de COBs die ik heb valt 80% van het licht in de 115 graden bundel en de overige 20% erbuiten. Dat loopt dan door tot tegen de 180 graden.
 4. 5a304c7f06ac1-Distribution-3x3-4-32cm-80.png

  From the album Overig

 5. Een smartphone viel me helaas wat tegen qua bruikbaarheid als licht meter. Probleem is dat die dingen vooral het licht zien wat recht voor de sensor zit en als het onder een hoek op de sensor komt wordt het nauwelijks meegenomen. Ik was met name ook benieuwd omdat ik een programma geschreven om de lichtverdeling te simuleren. Het is alleen wat lastig aan de realiteit te toetsen omdat de metingen ook niet altijd betrouwbaar zijn. Als je met je ogen kan zien dat het licht goed mengt dan is dat wellicht een betere maat om te zien wat de juiste afstand moet zijn.
 6. De hoogte van het armatuur wordt bepaald door de gewenste uniformiteit. Normaal gesproken is het doel dat de donkerste plekken nog 80% van de gemiddelde licht intensiteit krijgen. Hang je het armatur te laag dan krijg je inderdaad hot spots en dark spots. Als je het armatuur te hoog hangt krijg je extra wandverliezen. Als je de hoogte van het armatuur verdubbeld zul je wellicht 20% aan licht verliezen op de wanden. Hoeveel het precies is hangt af van de reflectiviteit van de wanden.
 7. Die berekening klopt inderdaad wel. Maakt ook niet zoveel uit. Je ziet het vanzelf als je het armatuur ophangt. Was alleen even benieuwd of je het armatuur daar veel hoger voor moet hangen of niet. Anyway, succes met de kweek
 8. Cob LED diy advies gevraagd

  Twee drivers kun je makkelijker twee armaturen van maken met de driver erop, mocht je dat willen (ook weer een keuze die je moet maken). Bij gebruik van twee drivers zit je qua voltage maximaal op 150V en bij een enkele driver max over de 300V. Hoger voltage kan gevaarlijk zijn en zelfs buiten de specs van de connectoren of COB houders liggen (die gaan soms maar tot 250V) Aan de andere kant zal een enkele driver wel goedkoper zijn en makkelijker aan te sluiten. Het maakt allemaal niet zo heel veel uit. Het is meer wat je zelf handiger vindt. Met de koelers net zo. De een heeft liever een actieve fan koeling en de ander niet. Ik heb een actief gekoeld armatuur en een passief gekoelde. Werkt beide prima. Laat je niet bang maken dat bij een stroomstoring de COBs uitbranden als je een actieve koeler gebruikt. Ik heb al een paar keer gehad dat de fans niet aan stonden (draadje los of gewoon niet in het stopcontact gedaan) en de COBs hadden nergens last van. En dat was op 50W. Jij draait ze nog veel zachter. Citizen COBs kunnen temperaturen tot over de 100C hebben. Daar moet je echt je best voor doen om dat te halen. Aan de andere kant, met een koler draaien ze wel wat koeler en dus efficienter, maar je verbruikt dan ook stroom voor de fans. Dus per saldo schiet dat ook niet zo op. Kortom, gewoon doen wat jou het beste uitkomt.
 9. Grow Room 2.0

  Ja als de fans enzo draaien dan zul je op het totaal wel een hogere PF krijgen. Sorry wilde je niet laten "panikeren" over dat PF verhaal. Het maakt echt niets uit. Vond het alleen grapopig dat de PF zo laag uit kwam als je de leds helemaal naar het minimum dimt. Als je een B model driver onder de 10% dimt dan is volgens de datasheet het verwachte vermogen niet exact gedefinieerd. Het kan zelfs naar 0 gaan.
 10. Als het voor kweken niet werkt kun je er altijd nog een hippe dansvloer mee maken Hoe hoog moet je het armatuur hangen om het licht goed gemengd te krijgen? Of wil je het juist zo verdeeld houden met sommige stukken paars en andere "warm wit"?
 11. rookkaas

  Welkom
 12. Grow Room 2.0

  Als je het heel bont maakt kan de energie leverancier gaan klagen, maar het is maar 20W dus dat merken ze echt niet op het geheel.
 13. Zelfbouw LED-strip kweeklamp

  Je hebt ongeveer half zoveel watt nodig met deze strips als met T-neon/TL. Strikt genomen kan je er wel dichter op met die strips, maar ik zou de afstand gelijk houden als met T-neon. In mijn geval had ik ook 4 T-neon buizen en nu 4 strips, dus het is allemaal erg vergelijkbaar. Behalve het stroomverbruik dan. Op Rollitup zijn er inmiddels ook voorbeelden van mensen die ook een hele kweek met die TCI strips gedaan hebben. Al hebben die dan wel iets meer strips per opervlak hangen. Voor bloei heb je toch liever wat meer licht dan voor de voorgroei.
 14. Grow Room 2.0

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Cos_%CF%86-compensatie Op zich proberen die Mean Well drivers de PF zoveel mogelijk richting de 1 te krijgen, maar blijkbaar gaat dat compleet mis als je het ding helemaal omlaag dimt.
 15. Grow Room 2.0

  Wow de PF stort wel helemaal in als je ze dimt.