• Anker en Anker Advocaten
  Omnipotent
  Leditgrow
  Azarius
 • Announcements

  • karel kweker

   Weedforum Nieuwe Leden.   03-12-17

   weedforum.eu cannabisforum voor de recreative blower en medicinale grower, op het forum vind je vele tips and tricks om wietplant te kunnen kweken voor eigen (medicinaal) gebruik...   We zouden graag nieuwe leden er op willen wijzen dat ze zich dienen voor te stellen in de wie is wie hoek. Het hoeft geen heel verhaal te zijn, maar gewoon een kleine introductie,  Je zou misschien kort kunnen omschrijven wat jou ervaringen al zijn, of dat je helemaal nieuw bent met het kweken.   Maak er wat leuks van hier op het forum 
Gruis

Opzet kelder

22 posts in this topic

Ok zoals al gemeld in mijn intro ben ik ook van plan mijn huis wat groener te maken.
Wat het wellicht lastig maakt is dat ik de kelder hiervoor in gedachten heb (of beter gezegd als enige optie ivm rondrennende kinderen etc).
Het gedeelte van de kelder dat ik hiervoor in gedachten heb is ca 3m lang, bij 1.6m breed en 1.9m hoog.
Mijn idee is om hierin 2 geschakelde kweektenten te zetten (zoals de Mammoth Classic 120 vanwege zn geringe hoogte). Reden is dat ik de boel dan eenvoudig op kan ruimen mocht het ooit nodig zijn.


Ik ben erg onder de indruk geraakt van de LED kweekverslagen hier op t forum, dus zit aan het LED-equivalent van 2*600w HPS te denken.
Omdat ik vrij weinig tijd heb en niet weekenden lang wil knutselen zit ik te denken aan viermaal de TGL 220-plus.
Ben op dit moment het klimaat in de kelder in kaart aan het brengen, en zie als minimumtemperatuur over de afgelopen nachten 13.5 graden.
Niet slecht gegeven dat het buiten -6 is, maar ik zal dus wat moeten bij verwarmen 's nachts.

 

Wat voor mij op dit moment t grootste vraagstuk is betreft de luchtcirculatie/filtering etc:
Er zit een raam direct boven de grond (achtertuin), en vanuit dit raam is een gat van ca 10cm bij 40cm naar de kelder. 
Dit is namelijk het luik waardoor vroeger de kolen de kelder in geschept werden (zie fotos).


Zoals ook op de foto te zien is staat dit gat ook in verbinding met de keuken (zie rechts op de foto stelpoot van keukenkastje).

De kelder beslaat verder ca 1/3e deel van het woonoppervlak, en de rest is kruipruimte.
Mijn idee is daarom om een gat te boren naar de kruipruimte, en dus actief uit te blazen in de kruipruimte. 
De passieve aanvoer van verse lucht verloopt dan vanzelf via het gat in t plafond.
Echter is het een oud huis met houten vloeren dus vraag me af of dit geen kwaad kan? 
Er zitten ventilatieroosters in de kruipruimte naar buiten, en met LED zal de lucht niet al te heet en vochtig worden maar wil wel zeker zijn.
Hoe zien jullie dit? Kan deze opzet werken, of zouden jullie het volledig anders doen? 
Is het bvb juist beter om uit te blazen door het gat in het plafond naar onderkant keuken/buiten?

Groeten,

 

Gruis 

IMG_20180227_185013.jpg

IMG_20180227_184747.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Gruis,.. 

 

Ideaal een kelder, in de zomer nooit echt heet, en in de winter nooit echt koud,.... 

Door dat je leds 12/12 wilt gaan draaien zou het bij verwarmen maar minimaal hoeven gebeuren... 

 

Om nu de vuile lucht onder je huis uit te blazen lijkt me geen goed idee, ondanks dat je lucht niet zo warm zal worden als met HPS zullen de planten toch wel stevig gaan verdampen waardoor de luchtvochtigheid zeker wel zal oplopen wat weer schimmels tot gevolg kan hebben onder je vloer... beter dus je vuile lucht naar buiten afblazen. Je kan wel je verse lucht onder de vloer weg halen, deze zal waarschijnlijk ook mooi constant zijn van temperatuur,.. 

 

Om je uitblaas te maskeren kan je gebruik maken van een broekstuk, op de 1e kant zet je de luchtslang van de afzuiger, op de andere kant zet je een luchtslang waar koude lucht word aangezogen,.. en op de uitgang zet je een slang naar buiten.. .. je kan dan zelfs lucht van buiten halen om met de vuile lucht te mengen, waardoor temperatuur verschil een stuk minder zal zijn. 

 

Hoe hoog is je kelder? 

 

 

 

 

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Karel,

 

Mijn kelder is ca 190 cm hoog. Helaas haal ik de 2 meter echt niet anders was de keuze qua tenten een stuk groter geweest.

 

Klinkt op zich als een mooie oplossing voor de afzuiging. Wat mij alleen nog niet duidelijk is (ik ben echt nog erg groen...) is hoeveel lucht er uit zo'n softbox komt.

Als ik volgens de gebruikelijke formule voor HPS reken heb ik een sotfbox van ca 1500m3 (=~ 1.2m * 2.4m * 1.9m * 5 * 60) nodig, alhoewel voor LED het iets lager zal zijn en als ik 12/12 ga kweken wellicht nog lager.

 

Moet ik me bij een dergelijke capaciteit de straal uit en fohn op de laagste/hoogste stand voorstellen? Oftewel is het voldoende om het raampje op de foto op een kier te zetten (met een raamknip) of zou dat hele raam er zo ongeveer uit moeten? Reden dat ik het vraag is namelijk dat direct naast het raam de keukendeur van de buren zit (op de foto gelijk naast de regenpijp) en zeker in de zomer is die deur altijd open. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 27-2-2018 at 21:13, Gruis said:

en met LED zal de lucht niet al te heet en vochtig worden maar wil wel zeker zijn.

hello Gruis en Welkom!

 

Vergis je niet hoor! Ook met LED heb je nog steeds een boel warmte. Het is dan wel een stuk minder stralingswarmte. Heeft als voordeel dat je dus de warme lucht makkelijker kan afzuigen. 

 

Wat Karel zegt lijkt mij een betere optie, vanuit de kruipruimte de lucht aanzuigen en dan afblazen uit het kelderraam. Ik denk niet dat ik mij dan verder druk zou maken om eventuele warmte die uit het raam zal komen. 

 

Met het armatuur voor LED in elkaar knutselen ben je echt niet weekenden bezig. De eerste zal ff puzzelen zijn, de tweede al weer wat makkelijk en de derde zit binnen het halfuur in elkaar. Ik zou toch zeker hier de moeite voornemen, want het scheelt je een berg geld!

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi L3dnov,

 

Zou het dan wel volstaan als ik dat raampje op de knip zet denk je, of moet het wagenwijd open staan om de luchtstroom aan te kunnen?

Voordeel is wellicht dat de opening ook in verbinding staat met de keuken, dus wellicht hebben we daar dan "gratis" warmte in de winter...

 

Naast tijd is een andere reden dat ik rij weinig ervaring heb in werken met elektra. Daarom zou ik het een veiliger idee vinden als dit door iemand met meer ervaring in elkaar is gezet. Maar goed misschien moet ik inderdaad nog eens een kostenbatenvergelijking maken tussen zelf knutselen en kant en klaar.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb in een vergelijkbare situatie ook met 2 x 600w gekweekt en blaasde het wel gewoon af via de kruipruimte. Door dat de ruimte vrij groot is en er beluchtingsroosters in zaten heb ik nooit problemen gehad met vocht of schimmel. Wel moet je in een rijtjes huis met een eventueel beluchting gat naar de buren  er rekening mee houden dat het in de kruipruimte van de buren ook een stuk warmer is. Kan opvallen.

 

Misschien is het persoonlijk en ben ik te para maar ik zou nooit een raam om die hoogte permanent een gedeelte open hebben willen staan. Kan vervelend bezoek aantrekken.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok en had jij ook houten vloeren of beton?

Wat ramen open laten staan ben ik het op zich met je eens.
Het gat naar de kelder is alleen dusdanig klein (40/50cm breed bij een kleine 10cm diep) dat er nooit iemand doorheen zou  kunnen.

Ik zit alleen meer met de buren die het zou kunnen opvallen, en zou het raam ook daarom hooguit op de knip willen zetten.

Maar ja de vraag is of dat voldoende is of niet. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Over de houtenvloer had ik overheen gelezen. Hmmm dat maakt het een stuk lastiger en zou ik toch niet doen. Bij mij was beton inderdaad.

 

Ja dat is lastig met de buren. In de zomer valt het minder op als in de winter. Lijkt me toch 1 van de weinige opties opties, als de buren er wat over zegen is je kelder nogal vochtig.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

waarom zou iemand zich druk maken om een raam dat open staat? Bij mij staat al sinds jaar en dag (ook nu! met -20) het raam open. Niemand die daar ook maar iets over zegt! En waarom zouden ze ook? 

 

Dus als jij een kelderraam open zet om wat voor reden dan ook, gewoon doen!. Om ongenodigde buiten te houden is ook wel weer wat te verzinnen met wat ijzerwerk of iets dergelijks. 

 

Ook zo een leuke die je alleen bij wietkwekers voorbij ziet komen. bewegende gordijnen/lamellen/luxaflex whatever... Er is helemaal niemand die daar oplet!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tja das toch lastig dat kruipruimte dus niet kan.

Nadeel van dat raam is dat de buren zo over de afscheiding heen kijken bij in en uitlopen. Afscheiding is namelijk ca 1.60cm hoog (stenen muur).

Als dat raam op de knip kan zie ik het nog wel zitten. Heb namelijk ook nog een voorzetroostertje ervoor dus dat valt zeker niet op.

Mocht het nodig zijn om het raam echt open te zetten gaat dit echt opvallen vrees ik en past ook dat voorzetrooster er niet meer voor.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hummmm tja, afhankelijk van hoeveel lucht jij uit je kast/tent zuigt moet dat afgevoerd worden door dat raam,.. 

 

De afzuiger verplaats aardig wat lucht wat je ook gaat horen,. hier zijn wel oplossingen voor te koop, maar je kan ook zelf iets  bedenken.. je zal de snelheid uit de verplaatste lucht moeten halen zonder dat dit direct meer geluid gaat opleveren. dit kan je doen door de lucht in een soort van geïsoleerde koof te laten komen waar me met luchtsluis de lucht remt en verdeeld... en op zo´n manier rustig de raam uit moet kunnen stromen zonder dat het echt opvalt.. In jou geval zou je dus eingenlijk achterstevoren moeten gaan rekenen... 

 

Hoeveel lucht kan je kwijt door dat raam, en aan de hand daarvan kan je dan gaan berekenen hoe groot je afzuiger mag zijn... 

 

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben helaas niet heel erg handig :(. Heet zoiets ook echt een luchtsluis of is daar een speciale naam voor (kan zo snel niets vinden)?

Gegeven dat ik met LED wil kweken, en met twee tenten om en om wil draaien (dus de ene gaat 12u aan op moment dat de andere 12u uitgaat) zou het dan niet heel erg mee moeten vallen met die luchtstroom? In feite heb ik dan namelijk slechts de luchtstroom van 1 tent op ieder moment of zie ik dat verkeerd?

 

Een ander alternatief waar ik aan dacht is om een buis te trekken naar het dichtstbijzijnde ventilatieroostertje in de kruipruimte (ca 2.5m schat ik).

Zou dit wellicht nog een optie zijn of is dat al te lang qua buis??

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

sorry ja ik ging van afzuiger uit van 1000m3 ivm de 1200 watt maar idd je hebt nooit alles in 1x in aan.. dan zou je met 500m3 ook makkelijk toe moeten kunnen , deze kan je dan ook nog langzaam laten lopen zodat het allemaal wel weer rustiger word .. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 OOK met LED heb je nog steeds warmte! Vergis je daar niet in! 

2 dat je om en om draait is handig voor de warmte en kosten besparing, alleen je zal nog steeds beide tenten moeten afzuigen omdat je anders als nog ongewenste geur gaat krijgen. En daarvoor maakt het echt niet uit of je raam nou wel of niet openstaat. 

3 Ga eens voor jezelf na hoe vaak jij denkt aan een wierkwekerij als jij ergens een raam open ziet staan

4 zet voor de gein eens je raam open van je kelder nog zonder dat jij ook maar iets hebt staan. Buiten dat het een stukje kouder wordt, wed ik dat er niemand verder iets van merkt. 

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt weer voor jullie reacties! Moet zeggen dat ik niet had gedacht dat dit zo lastig zou zijn.

Ik zie het helaas echt niet zitten om dat raam continu open te laten staan. Op een kier (van zeg 2 cm) met een raamknip lijkt me prima, maar helemaal open krijg ik zeker vragen over aangezien er hier redelijk wat mensen over de vloer komen en dat raam redelijk in het zicht ligt. 

 

Naast afblazen door ventilatierooster in kruipruimte heb ik wellicht nog een ander alternatief; De kelder bestaat namelijk uit 2 ruimtes. In de ene wil ik heel graag gaan kweken, terwijl de andere ruimte een rommelhok blijft. Zou ik in deze ruimte kunnen uitblazen of levert dat dezelfde problemen op als bij afblazen in kruipruimte?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik moet zeggen dat ik het even niet meer zag zitten maar zie inmiddels het licht weer. Althans denk ik.

Kwam vandaag op het idee om onder het raampje op de foto bovenaan dit topic een kelderkoekoek te laten plaatsen zoals bvb deze:

https://tilmar.nl/bouwproducten/product/vloer-en-gevelventilatie/t-175-koekoek

 

Daarnaast laat ik het raampje dan op een kier staan en bouw hieromheen een raamkast.

Zou dit wat zijn denken jullie??

 

Het raam helemaal open is geen optie, en het raam op een kier van enkele centimeters levert te weining doorvoer op.

De combinatie van beide zou moeten passen volgens mij. Ik laat dan meteen een paar koekoeks bij plaatsen in de kruipruimte, zodat de aanvoer ook verbeterd wordt.

 

 

 

 

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Allen, Ik heb me bedacht. Heb contact gehad met een isolatiespecialist en ga de gehele houten vloer laten isoleren plus extra laag voor vochtige kruipruimtes.

Ook ga ik de bestaande ventilaite vervangen en uitbreiden met de koekoeks uit mijn vorige post (aan beide zijden huis).

Vervolgens dus toch afblazen in de kruipruimte en de lv zeer goed monitoren.

Ben benieuwd, maar blij dat ik van dat raam af ben, dat voor mijn gevoel toch veel te dicht op de buren zit.

Nu twijfel ik nog over om en om draaien met 2 tentjes of toch 1 enkele tent. Wat is de vakterm hiervoor eigenlijk?

Ik dacht eerder dat dit 12/12 was, tot ik erachter kwam dat deze term vooral gebruikt wordt voor kweken zonder echte groeifase.

In ieder geval hierdoor erg lastig om er meer info over te vinden.

Als altijd hoor ik graag van jullie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ongelooflijk, een halve verbouwing van je huis omdat je niet een raam open durft te zetten...

Hou er wel rekening mee, dat die beste kerel met isoleren er géén rekening mee houdt dat jij extra warme vochtige lucht in de kruipruimte gaat blazen. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha tja ik kan me je reactie goed voorstellen, maar isoleren van de vloer was sowieso hard nodig en betaalt zich daarnaast in een jaar of 6 weer terug.

Ook na isolatie is de kruipruimte nog een kleine meter hoog heb ik net gemeten en in totaal ca 50 m2 groot.

Aardige inhoud dus en naast ventilatieroosters loopt er ook nog een open haard schacht (de open haard onttrekt lucht aan de kruipruimte).

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zou eens een balletje opgooien bij de isolatie specialist.....dat je een droger in de kelder wilt zetten en daar ook afblaast......ff zn reactie afwachten; misschien komt ie met een leuk idee...

 

GRTZ KAYA 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, alhoewel af en toe je droger aan nog wat anders is als minimaal 12u lang 1000m3 in de kruipruimte blazen :-)

Dat gezegd hebbende begon ik toch weer te twijfelen mensen. Kruipruimte is ca 50m3. Daar ga ik dan max 1000m3 per uur vochtige warme lucht in blazen... Misschien toch niet zo verstandig besef ik nu ook. Het raam is echter ook geen optie.

Misschien is mijn eerdere idee om een koekoek / ventilatieschacht rechtstreeks op de kelder te verbinden toch beter. Ik zat te denken aan deze:

http://www.aco.nl/ACO-Markant-kelderbouw-ventilatieschachten.html

 

Ben erg benieuwd naar jullie input!

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now