Je eigen LED kweeklamp bouwen

Het bouwen van je eigen led kweeklamp

Je eigen LED kweek lamp bouwen word steeds populairder, opzicht ook niet zo gek het word steeds makkelijker om je eigen lamp in elkaar te zetten.

Bij bedrijven als , todogrowled, pro-emit en lientec-led kan je alle onderdelen wel vinden die je nodig hebt voor een goede zelfbouw led lamp. Je kan de onderdelen ook via websites als Aliexpress en Alibabba.com bestellen, echter worden hier vaak afgekeurde of zelfs namaak producten verkocht. Als je de extra kosten berekend  is het prijsverschil met de goedkopere betrouwbare LED-shops niet zo heel erg groot meer.

DIY LED is niet zo moeilijk meer,

Veel mensen kijken op tegen het zelf bouwen van hun lamp,  ze verwachten dat ze een hoop technische kennis nodig hebben. En nog moeten hakken, zagen, boren, tappen enz enz..

Maar met de kant en klare kits is het zo simpel als het spelen met LEGO. Je hebt tegenwoordig zelfs al  DIY LED sets waarbij je niet hoeft te solderen. En alles in de kits is op elkaar afgesteld.

Wat heb je nodig om je eigen LED-kweeklamp te bouwen :

LED driver

Een LED driver regelt de stroom toevoer naar de LED’s. Door dat LED’s op gelijkstroom werken moet de wisselstroom worden omgezet. Waar de EVSA de oude HPS lampen moest voorzien van een hoge spaning van wel 400v. Moet de LED-driver juist zorgen dat de LED’s voor zien worden van een stabiele lage spanning en stroom.

Voor de efficiëntie en ook de levensduur van je LEDlamp is het belangrijk om voor een goede LED-driver te kiezen. Daarnaast zijn er drivers die speciaal afgesteld zijn voor een specifieke LED-lichtbron of een combinatie van LED-lichtbronnen. Je kan dus niet elke LED-COB of LED-strip aan een willekeurige driver hangen, dit moet wel op elkaar afgesteld zijn.

Een goed LED-driver heeft een efficiëntie van 92 tot wel 96% waarbij een “goedkopere” driver maar 80 tot 85% van het stroom omzet voor je LED’s . Met een goedkopere driver kan je stroom verbruik dus tot wel 16% ongunstiger uitpakken.

Heatsink

De heatsink die je kiest bepaald hoeveel vermogen aan stroom je maximaal kan koelen. Hoe groter de koelcapaciteit van een heatsink, hoe meer vermogen aan verlichting deze dus kan koelen. Hoe koeler een LED zijn werk kan doen, hoe langer de levensduur van je LED zal zijn en hoe efficiënter de LED’s hun werk kunnen doen. Een heatsink die je actief moet koelen zijn vaak goedkoper dan een heatsink die de LED’s passief kunnen koelen. Maar actief koelen gaat wel weer ten kosten van je efficiëntie elke watt aan stroom die gebruikt word voor de koeling moet immers ook betaald worden.

LED’s

LED staat voor Light-Emitting Diode, er zijn vele verschillende kwaliteit diodes, De kwaliteit van de diode, de ondergrond waar de diode op gemonteerd  is en de kwaliteit fosforlaag die het licht breekt, is wat bepalend hoe efficient je LED-lamp  werkt.

Fosforlaag

De fosfor laag is de  gele laag die over een LED zit deze laag zie je op bijna alle witte leds terug. Simpel gezegd zitten er een kleine blauwe diode onder deze gele laag. De dikte en  het mengsel van de fosforlaag bepaald hoe het licht word gebroken en welke kleur spectrum er vrij komt.  De kwaliteit en ook de dikte van deze laag bepaald dus hoeveel en welke kleur licht er door heen komt.

Basis/ondergrond

Je kan je voorstellen dat diodes die zijn gemonteerd op een aluminium  ondergrond makkelijker hun warmte af kunnen geven aan een heatsink dan diodes die op een glasvezel ondergrond zijn gemonteerd.

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten LED-verlichting waar mee men een plantje kan kweken. LED-Strips, Quantumboards en COB’s. voor alle drie geld dat je wel de juiste keuze moet maken.

LED-strips

Niet elke LED-strip is geschikt om mee te kweken. En niet elke strip waar je wel mee kunt kweken is efficient  om mee te werken. De LEDstips die zijn voorzien van Samsung LED’s zijn op dit moment de meest efficiëntste . Bij de eerste versie van deze strips zitten de diodes gemonteerd op een glasvezel ondergrond, Bij de nieuwste versies kan je ook kiezen voor LED-strips waar de diodes wel gemonteerd zijn op een alimium basis.

Op de foto hiernaast zie je zo’n TCI strip, elke gele punt is 1 diode.

Tussen de verschillende LED-strips met de Samsung diodes zit ook weer veel verschil in afwerking. Bij de meeste strips liggen de contactpunten van de LEDs helemaal bloot  Deze zou ik dan ook afraden te gebruiken in een kweek omgeving. Als je al strips kan vinden die wel goed zijn afgesloten dan zijn ze vaak zeer prijzig.

Quantumboard

Quantumboard’s zijn eigenlijk grote led strips met meerdere LED-diodes naast elkaar.  De quantumboard’s zijn ook uitgevoerd met de LEDs Samsung.

Bij de  Quantumboard’s zijn de diodes op een ondergrond van van aluminium  gemonteerd. Ook Quantumboard’s moet je net als met LED-strips uitkijken voor bloot contactpunten die erg dicht bij elkaar liggen. Een druppel condens op de verkeerde plek kan erg nare gevolgen hebben.

De diodes op zowel de quantumboards  als op strip liggen vrij ver uit elkaar. Als men de diodes erg laag belast om ze efficient te laten werken, geven ze relatief weinig licht per stuk.  Waardoor de lamp geen diep straling heeft.  Worden de diodes zwaarder belast om wel dieper in de plant ook licht te krijgen dan loopt de efficiëntie van de diodes al snel terug.

De strips en quantumboards zijn het meest geschikt voor een scrog kweek of in een groei ruimte.

Als je hebt besloten om voor een setup te gaan met LED-strips of met Quantumboards dan is kan je het beste kijken naar modellen met LM301B diodes van Samsung deze zijn net 5% efficienter dan het oude model de LM561C.  Dit zijn de meest geschikte LED’s voor op Quantumboards of LED-strips

LED COB’s

nieuw generatie ledchip

Cree CXA 3070

Er zijn op dit moment verschillende merken die COB leds maken die geschikt zijn voor het kweken. Cree, Citizens, Bridgelux en er zullen nog wel meer bij komen.

COB’s zijn opgebouwd uit verschillend blauwe diodes, op 1 COB zitten tussen de 144 en de 450 diodes die allemaal op heel laag vermogen werken.  De fosforlaag zorgt er voor dat de contacten van deze minidiodes zijn afgeschermd voor vocht en condens.  De plus en min van de COB zelf liggen vrij ver uit elkaar.  Je moet het wel heel gek maken met je luchtvochtigheid om hier een gevaarlijke situatie te laten ontstaan.

Cree heeft de naam de meest efficiëntste LED-chip te maken.  Dit was  vroeger ook zeker wel waar, dit kwam voornamelijk door de basis van ceramiek waar de diodes op bevestigd werden. Dit samen met de hoeveelheid diodes op de chip en de kwaliteit van de fosforlaag maakte het de meest efficiënte LEDchip toen op de markt.

Maar om de productie kosten te beperken is ook Cree overgestapt naar een basis van alimium.  De ceramiek zorgde er voor dat de warmte beter via die basis afgeven kon worden aan de heatsinks. Door ontwikkeling in de diodes en de fosforlaag  zijn de huidige cree’s wel weer efficiënter geworden.

Maar het grote voordeel wat Cree had met de andere basis op bijvoorbeeld Citizens is daardoor verdwenen Citizens heeft vanaf het begin al gekozen om te werken met een aluminium basis.

Keuze van de LED-COB

Om een goed COB te kiezen kan je het beste kijken naar hoeveel Umol je per watt terug krijgt Om hier iets meer van te weten is het misschien handig om mijn blog : Licht wat is het nu precies te lezen.

Hoe lager men een COB belast hoe efficiënter ze werkt, door dat er zoveel diodes dicht bij elkaar zijn geplaatst op een COB blijft de licht uitstoot nog steeds zeer krachtig, en hou je ook licht dieper in de plant.  Je zou kunnen zeggen over hoe meer COB’s je het vermogen verdeeld hoe efficiënter je LED kweeklamp zal werken. Natuurlijk is hier ook wel een grens aan, maar eerder zal de grens van het gemiddelde budget zijn bereikt. 100 watt verdelen over 1 of 5 leds levert al snel een voordeel op van 20% in licht

Holder

LED holder’s kan je ook weer krijgen in verschillende modellen, de functie is vrij simpel, de holder dient de LED op zijn plek te houden. In sommige holders zitten de aansluitpunten voor de LED al verwerkt zodat je zelf op de LED niet meer hoeft te solderen.

Koelpasta, grafietsticker

Om goed contact te maken tussen de chip en de heatsink dien je een dun laagje worden aangebracht op de LEDchip. Dit dunne laagje zorgt er voor dat alle kleine oneffenheden worden opgevuld en er een egale ondergrond ontstaat. Zodat de LED-chip overal even goed contact maakt met de heatsink voor een snelle en gelijkmatige warmte overdracht.

Je kan dan kiezen voor een grafiet stikker of koelpasta, Het gevaar van koelpasta is dat je er teveel of juist te weinig van gebruikt waardoor er juist een minder goede geleiding ontstaat tussen de heatsink en LEDchip, wat ten koste gaat van de levensduur en efficiëntie van je lamp. Met een grafietsticker heb je dit niet, en heb je altijd een goede contact tussen de chip en heatsink. 

LED dimmer

Om je led’s te dimmen zijn er verschillende manieren je kan gaan voor een simpele potmeter tot een zeer geavanceerde dimmers als de Casambi. Ook kan je zelf een dimmer bouwen op basis van een Arduino als je hier genoeg kennis voor hebt.

In deel 2 zullen we dan ook echt toe komen aan het bouwen van een lamp.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA