De zin en onzin van perliet in je kweekaarde

Perliet

Perliet : De witte korrel die je nogal eens tegen komt in de kweekaarde, wat is het en wat doet het? Heeft die korrel überhaupt zin?

Om te beginnen : Wat is perliet?

Perliet is een in de natuur voorkomend vulkanisch gesteente dat bij hoge temperaturen wordt gepoft/opgeblazen. In zijn ruwe vorm is het niet zo luchtig en heeft het een dichtheid van zo'n 1100 kg/m³. Pas als men het verhit tot 850-900 °C zet het uit tot wel twintigmaal zijn oorspronkelijke omvang. Dat komt doordat het bij die temperatuur zacht begint te worden en het in het materie aanwezige water, wat een groot aantal minuscule belletjes vormt, om zo te verdampen. Daarbij worden er grote poriën gevormd waardoor de dichtheid verlaagd wordt tot wel 30-150 kg/m³. Het uitgezette materiaal is helder wit.

Perliet is dus verhitte vulkanisch gesteente, oftewel glas,. (bron : wikipedia)

perliet onder de plantjes

Wat doet perliet?

Doordat het zeer ruw van structuur is en veel putjes heeft lijkt het of het erg veel water kan opnemen echter, is perliet glas dus een gesloten cel, het kan niks opnemen. Alleen door de ruwe oppervlakte blijven er waterdruppels aan hangen, en de holtes is er ruimte voor zuurstof.

Heeft perliet zin in je potgrond?

Perliet heeft in mijn ogen alleen zin als het in ruime hoeveelheden word gebruikt, hoe meer hoe beter maar wel minimaal 40% hier onder heeft het weinig tot geen zin om het aan je aarde toe te voegen. De poriën zullen al snel vol  komen te zitten met korrels aarde/zwartveen waardoor de meerwaarde van perliet teniet gaat. Bij grote hoeveelheden heeft perliet een drijvende werking in de aarde en zal dan dus wel zorgen voor meer lucht.

Zelf maak ik liever geen gebruik van aarde waarbij het zo zichtbaar is dat het word gebruikt voor het kweken van cannabis als ik de aarde ga vervangen, wil ik het graag in mijn tuin kunnen gebruiken, en dan zijn er andere alternatieven die beter werken. Zelf adviseer ik eigenlijk altijd om uit te kijken naar aarde met veel witveen in het recept. Witveen heeft de eigenschap om weer terug te komen in zijn oorspronkelijke vorm, waardoor het luchtig blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA