Licht wat is het en wat houden de licht termen in als LUX, lum, par en µmol nu eigenlijk precies in, wat heb je aan deze info?

Licht is complex

Als ja als leek op wikipedia gaat kijken naar wat licht is, dan moet je goed je best doen om alles te begrijpen. Toch is het wel makkelijk als je de basiskennis van licht je duidelijk is, zeker als je wat meer in verlichting voor cannabis wil verdiepen. Dus zal ik proberen de basis zo goed mogelijk uit de doeken te doen. We zullen eerst moeten kijken hoe licht ontstaat.

Hoe ontstaat licht

Licht ontstaat als atomen genoeg verhit worden of op een andere manier in een aangeslagen toestand terecht komt (aan word gezet, waardoor hij meer energie heeft dan in ruststand).Door het energieverschil tussen de grondtoestand en de aangeslagen toestand komt er energie vrij waardoor de elektronen om de atoom in een hogere energieniveau komen. Als de elektron dan weer terugkeert naar een lagere energie niveau dan wordt de vrijgekomen energie uitgestoten in de vorm van een foton. De energie waarmee deze foton tot stand komt bepaalt ook de frequentie en de golflengte van het licht en zo dus ook de kleur. 

Wat is licht

Zoals je hebt kunnen lezen bij het ontstaan van licht, is licht energie wat word uitgestoten door een lichtbron (zon, lamp, kaars, vuur, enz) Zie de lichtbron even als een regenwolk van licht, waarbij elke druppel een eigen gewicht, frequentie en kleur heeft, deze druppels zijn dan lichtdeeltjes (fotonen) in tegenstelling tot regendruppels schieten fotonen alle kanten op en vallen regeldruppels naar beneden.
Zo’n foton heeft door de energie waarmee hij word uitgestoten dus zijn eigen frequentie en dus zo ook zijn eigen kleur, op afbeelding 1 zie je een grafiek van de spectrum van de zon. Fotonen die een frequentie hebben van 380 tot 780 nm zijn voor het voor het menselijke oog zichtbaar. Maar het spectrum van de zon is veel breder dan wat wij kunnen waarnemen met onze ogen. UV-C licht bijvoorbeeld heeft een frequentie van 200 tot 280 nm en UV-B van 280 tot 315 nm en UV-A 315 tot 380 NM,
Maar ook aan de andere kant van het spectrum hebben we een nog grotere deel van het spectrum wat we niet kunnen zien van 780 nm tot wel 10.000 nm infrarood.

Licht termen

Nu we dit duidelijk hebben kunnen we ook duidelijk maken wat de begrippen inhouden als LUX, lum, par, kelvin en µmol

Wat is lumen?

Lumen* is net als lux en candela* een fotometrische eenheid, dit bekend dat er rekening word gehouden met het menselijk oog bij het bepalen van hoe sterk een lichtbron uitstraalt.  Lumen is de som van al het licht wat uitgestraald word ongeacht de richting waarin het licht straalt.
Omdat mensen bepaalde kleuren beter zien als andere kleuren is hier dus rekening mee, niet zichtbare spectrum word dus niet mee genomen.

Wat is lux?

Ook lux is een eenheid van lichtsterkte, het geeft aan hoeveelheid licht (lum) er op een bepaalde oppervlakte valt.
Het verschil tussen lumen en lux is dus dat lux rekening houdt met de oppervlakte waar het licht over verspreid wordt. Een lamp van 1000 lum verspreid over 1 m2 1000 lux maar gebruik je die zelfde lichtbron van 1000 lumen om 5 m2 te belichten dan heb je nog 200 lux van die bron.

Wat is PAR

PAR staat voor photosynthetically active radiation (fotosynthetisch actieve straling)
vroeger werd het licht vaak gemeten met een LUX meter, inmiddels is men er achter dat de hoeveelheid LUX niet zoveel zegt over wat een plant er mee kan doen, Bij PAR metingen gaat men er van uit dat dat de planten alleen een bepaalde deel van het spectrum van de zon gebruiken om fotosynthese maakt. En dat de planten met verschillende kleuren in het spectrum efficiener omgaan als met andere kleuren wat in het spectrum voorkomen. zoals je op het grafiek kan zien (blauwe lijn) verschilt de curve nogal met het zonlicht.

Wat is µmol

Umol/micromol is een  eenheid waarmee alle lichtdeeltjes van een lichtbron word uitgedrukt deze term komt van uit de landtuinbouw en word in kassen gebruikt om Assimilatieverlichting de gewenst licht druk te geven. dus anders als bij lumen waarbij alleen het licht word gemeten wat zichtbaar is voor het menselijk oog, of bij PAR wat een deel van het spectrum meet word er bij µmol alle licht in het in het spectrums gemeten van de lichtbron.

Kelvin

Kelvin is totaal iets anders dan de eerder genoemde met Kelvin word de temperatuur van het licht uitgedrukt, dus niet hoe warm of koud een lamp word, Maar welke kleur een lamp geeft,  hoe hoger de kelvin hoe kouder het licht zal ogen door dat er meer blauw in het spectrum zit bijvoorbeeld 5000K hoe lager de Kelvin hoe meer geel en rood er in het spectrum zit bijvoorbeeld 2200K
Wat kan je nou met deze informatie?
Vroeger met HPS was het vrij makkelijk je kocht een lamp van 400 of 600 watt en je had een goed idee wat voor licht opbrengst je van de lamp kon verwachten.
Bij LED ligt dit toch anders je hebt lampen waarbij je voor 100 watt een stuk meer umol krijgt dan bij andere lampen. Maar meer Umol wil niet altijd zeggen dat je lamp ook de juiste spectrum heeft. Wil je dit weten dan zal je naar de specificaties van de lamp moeten. Hieronder zie je grafiek van een de verschillende lichtkleuren van 1 modelchip de Citizen CLU048-1212C4 90CRI
Op deze grafiek kan je per lichtkleur (kelvin) zien hoeveel er van welke kleur er in het spectrum zit. zo kan je mooi zien dat bij de 5700K COB er een piek is in de gebied van 430 tot 480 nm maar dat andere kleuren door deze COB bijna niet worden gegeven. Terwijl als je de gele lijn kijkt dan zie je dat er van alle andere kleuren veel meer terug komen in het spectrum van de 3500K  COB Dus hoe de verdeling is van de kleur lichtdeeltjes die op je planten neer regent, Hoe en wat licht kleur en spectrum doet voor je wietplanten leg ik uit in een ander blog.