Buitenlucht

Members
 • Topic Teller

  2317
 • Geregistreerd

 • Laatst online

 • Days Won

  60

Buitenlucht last won the day on January 18

Buitenlucht had the most liked content!

Forum Reputatie

1666 Excellent

1 Follower

About Buitenlucht

 • Rank
  Kweekbaas

Recent Profile Visitors

1237 profile views
 1. Eerste plantje op de maan vriest dood 17 januari 2019, 08:38 Het eerste plantje dat op de maan is gegroeid, heeft de extreem lage temperaturen niet overleefd. Dat melden verschillende Chinese media. De Chinese sonde Chang’e-4 bracht in december vorig jaar katoenzaadjes naar de maan die uiteindelijk uitliepen. Het plantje blijkt echter niet bestand tegen temperaturen van rond de 170 graden onder nul. Eerder groeiden er ook al planten in het Internationaal ruimtestation ISS, maar het gekiemde katoenzaadje werd de eerste plant op de maan. Voedsel kweken in de ruimte Het ruimteschip dat de zaadjes naar de maan bracht werd naar de achterkant van het hemellichaam gestuurd. Een robot doet daar voor het eerst onderzoek naar het maanoppervlak. Ook nam de sonde aardappelzaden, gist en eitjes van fruitvliegjes mee, maar die vertonen nog geen teken van leven. Het groeien van de zaadjes op de maan wordt gezien als een grote stap binnen de ruimteverkenning op lange termijn. Het zou betekenen dat astronauten in de toekomst hun eigen voedsel kunnen kweken in de ruimte en daarvoor niet terug hoeven naar de aarde. ------- *Tja, gekke Chinezen Raar dat het niet groeien wil bij -170 graden.
 2. Buitenlucht

  geen hek tegen herten en zwijnen

  Test het... op de spot !
 3. Waarschuwing: Kans op gladheid door winterse buien Nieuws / Vorst tijdens totale maansverduistering Vorst tijdens totale maansverduistering 16 januari 2019, 07:50 Aanstaande maandag vindt in de vroege ochtend een totale maansverduistering plaats. Er is grote kans op opklaringen, zodat het spektakel waarschijnlijk goed te zien zal zijn. Wel is het koud buiten met temperaturen tussen -2 graden aan zee en -6 regionaal in het binnenland. De nacht naar maandag verloopt op de meeste plaatsen droog. Aan de kust, vooral in het noorden, is een kleine kans op een enkel winters buitje. Het is wisselend bewolkt met waarschijnlijk in het binnenland bredere opklaringen dan in de kustgebieden. Landinwaarts is het ook het koudst met in het zuiden en oosten op veel plaatsen matige vorst. In de kustprovincies ligt de minimumtemperatuur tussen -2 en -4 graden. Bloedmaan – supermaan Normaalgesproken zien we ’s nachts een deel van de maan waar de zon op schijnt. Tijdens een maansverduistering beweegt de maan door de schaduw van de aarde. Iets na 3:30 begint een hap uit de maan te groeien en rond 5:40 uur is de maan geheel verduisterd. Direct zonlicht kan de maan dan niet bereiken. Rood zonlicht dat langs de aarde scheert en wordt afgebogen door de aardatmosfeer valt nog wel op de maan, waardoor ze een rode gloed krijgt. Dit noemen we: bloedmaan. De totale maansverduistering duurt ruim een uur. Vanaf circa 6:45 begint direct zonlicht weer op de maan te schijnen en rond 8:50 eindigt de maansverduistering. De maan is dan overigens in Nederland al net onder de horizon verdwenen. Omdat de maan relatief dicht bij de aarde staat mogen we deze maansverduistering ook ‘supermaan’ noemen. Kijktips: Het spektakel vindt plaats aan de westelijke horizon. Tijdens de totale verduistering staat de maand op circa 20°. Dit is best laag dus zorg voor vrij zicht naar het westen. Als je buiten gaat kijken trek dan een warme winterjas, sjaal en handschoenen aan. Het vriest waarschijnlijk een aantal graden. Kijk naar de eerste helft (3:30 – 6:00 uur) of juist vanaf 6:30 uur. Er gebeurt precies hetzelfde, maar dan in omgekeerde volgorde. Het is prima met het blote oog te volgen, maar een verrekijker of telescoop geeft wel een mooier beeld.
 4. Eerste helft winter was zeer zacht 15 januari 2019, 08:15 De eerste helft van de meteorologische winter verliep zeer zacht met in De Bilt een gemiddelde van 6,1 graden tegen 2,9 normaal. Van 1 december tot en met 14 januari was het slechts zes keer nog zachter. De winter van 2015-2016 begon recordwarm met in de eerste helft 8,4 graden. De zon scheen tot dusver landelijk gemiddeld circa 70 uur. Dat is vrij normaal. Ook viel gemiddeld over het land een gebruikelijke neerslagsom: 118 mm tegen 114 normaal. Van winterweer was nog nauwelijks sprake. Het heeft in De Bilt negen keer gevroren tegen 18 normaal. Matige vorst, met temperaturen van -5,1 graden of lager, kwam op het hoofdstation nog niet voor. Ook kwam het nog niet tot een ijsdag, waarop het de hele dag bleef vriezen. Dat geldt niet alleen voor De Bilt, maar voor het hele land. Volgens het langjarig gemiddelde zou de teller in De Bilt inmiddels op vier ijsdagen moeten staan en in het oosten van het land op zes. Slechts één keer deelde de winter een klein prikje uit. In de nacht van 15 op 16 december viel namelijk in een groot deel van het land een paar centimeter sneeuw. De sneeuwpret was van korte duur, want in de middag van de zestiende dooide de sneeuw grotendeels weg. Nog geen storm Tot dusver is het deze winter nog niet tot een officiële storm gekomen. Afgelopen week (op 8 januari) werd wel tijdelijk windkracht 9 op Vlieland gemeten, maar tot een uurgemiddelde windkracht 9 kwam het niet. Op 24 januari is het een jaar geleden dat Nederland voor het laatst een officiële storm beleefde. Normale hoeveelheid regen niet genoeg Na een kurkdroge zomer en kurkdroge herfst levert de winter tot dusver de normale hoeveelheid regen. Voor de aanvulling van het grondwater zou het zelfs goed zijn als meer regen valt dan gebruikelijk. Wanneer in de tweede helft van de winter de normale hoeveelheid neerslag of minder valt, zal de lente starten met te lage grondwaterstanden.
 5. Buitenlucht

  geen hek tegen herten en zwijnen

  Vrouwen achter het stuur.... Als je dat al niet ziet.. ben je geen rijbewijs waardig.. Sowieso heeft ze schijt aan dat hert ook..
 6. Kans op kouder weer neemt toe 12 januari 2019, 06:50 Voor liefhebbers van winterweer gloort er een lichtpuntje aan de horizon. Na een zacht en vrij somber eerste deel van de winter is eind januari kans op beduidend kouder weer. Daarbij vriest het ’s nachts en komt de temperatuur overdag onder normaal uit. De kans op ijsdagen is voorlopig klein, maar neemt richting het eind van de maand iets toe. Komende week is het nog zacht met maxima van een graad of 8. Normaal is het halverwege januari 5 à 6 graden. Deze zondag lijkt het zelfs eerder herfst dan winter. Het is onstuimig met een harde tot stormachtige wind aan de kust en in het hele land flink wat buien. Ook de temperatuur doet met 9-11 graden niet aan de winter denken. Kentering in zicht Vanaf vrijdag lijkt er langzaam verandering te komen in het zachte weerbeeld. De kans dat het duidelijk kouder wordt dan normaal neemt toe naar 50%. Daarbij is sprake van nachtvorst en komt de temperatuur overdag waarschijnlijk een paar graden boven nul uit. Er lijkt een periode van vuil winterweer aan te breken met dagelijks kans op natte sneeuw en gladheid door bevriezing in de nachten. Ook staat er vrij veel wind, waardoor de gevoelstemperatuur ver onder nul uitkomt. IJskoud winterweer met schaatspret is voorlopig klein. De kans dat het zowel overdag als ’s nachts blijft vriezen stijgt richting het eind van de maand naar 20%. Weinig winter Tot nu toe was in deze meteorologische winter, die op 1 december begon, nauwelijks sprake van winterweer. Zo vroor het in De Bilt slechts 9 keer, waar het normaal al op 17 dagen hoort te vriezen. Van matige vorst, met temperaturen van -5,1 graden of lager, was op het hoofdstation zelfs nog geen sprake. Slechts één keer deelde de winter een klein prikje uit. In de nacht van 15 op 16 december viel namelijk in een groot deel van het land een paar centimeter sneeuw.
 7. Dassen zijn wel nieuwsgierig naar je
 8. Zomers lijken wel steeds langer te duren/ aan te houden 2016: https://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/klimaat/2016-was-warm-en-zeer-zonnig/2817/ Ik denk dat het voor iedereen lastig is om te kiezen waar op in te zetten. Ik zet overal op in Van juli tot en met oktober..
 9. Buitenlucht

  2 soorten banaan en 1 Salvia Divinorum

  Zou dat niet de luchtvochtigheid zijn? Probeer ze om de paar dagen eens te douchen.. de blaadjes benevelen. En de l.v iets omhoog krikken in je hokkie ?
 10. El Niño zet vrijwel zeker door 10 januari 2019, 13:33 Japanse meteorologen waarschuwen dat El Niño waarschijnlijk aanhoudt. Vorige maand verkondigden Amerikaanse klimaatwetenschappers eenzelfde boodschap. Het weerfenomeen heeft grote gevolgen voor het weer wereldwijd en beïnvloedt ook het Nederlandse weer El Niño verstoort op veel plekken op aarde het normale weer. Natte plekken worden droger en droge gebieden natter. Dat leidt tot natuurrampen en mislukte oogsten. Tijdens een El Niño is het zeewater rond de evenaar, vooral op de Stille Oceaan, warmer dan normaal. Normaal waaien rond de evenaar noordoosten- of zuidoostenwinden en die worden dan ineens ingewisseld voor westenwinden. Passaatwinden raken daardoor verstoord. Warme, vochtige lucht boven het warme zeewater stroomt daardoor niet west-, maar oostwaarts. Droogte in Afrika en Australië Het gevolg is dat het natter en warmer wordt langs de kust van Amerika; vooral in Bolivia, Peru en Midden-Amerika). Buien boven de Indische Oceaan trekken tijdens El Niño niet richting Afrika, wat droogteproblemen veroorzaakt in bijvoorbeeld Zimbabwe en op Madagaskar. Ook verder oostwaarts, in Indonesië, wordt het droger. En ook Australië voelt de effecten van het weerfenomeen. De kans op droogte neemt toe. Het land heeft nu al te kampen met droogte en hitte. El Niño zou dit jaar dus op een wel erg slecht moment komen – voor zover dat niet altijd het geval is. Natte lente in Nederland? El Niño is voor veel mensen waarschijnlijk een exotisch weerfenomeen, maar ook Nederland voelt de effecten. Vrijwel altijd verliep het voorjaar bij een El Niño natter dan normaal. In 1997-1998 beleefden we een kletsnat voorjaar. Ook na de meest recente, zeer sterke El Niño van de winter van 2015-2016 volgde een iets te natte lente. Statistieken uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar de komst van het weerfenomeen zou goed nieuws betekenen voor de grondwaterstanden. El Niño kan zowel zorgen voor een lange periode van lichte regen, als voor stevige buien afgewisseld met zon.
 11. Veel muggenoverlast in delen Nederland 7 januari 2019, 16:03 Steekmuggen veroorzaken veel overlast in verschillende delen van het land. Met name rond Den Haag, rond Breda, in Amsterdam en op de grens van Gelderland en Overijssel hebben mensen last van muggen. De boosdoener is waarschijnlijk de molestusmug, het tweelingzusje van de uit de zomer bekende huissteekmug. Volgens muggendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit houdt de molestusmug geen winterrust, wat de gewone huissteekmug wel doet. Het beestje broedt ondergronds, onder andere in kruipruimtes. “We vermoeden dat het aantal molestusmuggen toeneemt door de stijgende temperaturen”, aldus Van Vliet. Wetenschappers roepen mensen op om op Muggenradar.nl te melden hoeveel overlast ze op dit moment hebben van muggen. “We willen graag weten waar en wanneer steekmuggen actief zijn. Dat is belangrijk, omdat ze het westnijlvirus kunnen overdragen. Dit gevaarlijke virus is nog niet in Nederland opgedoken, maar al wel bij twee uilen in een dierenpark bij Berlijn. Het virus is nooit eerder zo noordelijk gezien.” Hybride mug Vogels nemen het westnijlvirus mee. Muggen dragen het virus via vogelbloed over. Wie ziekt wordt, heeft griepachtige klachten met hoge koorts. Ouderen en mensen met een lage weerstand kunnen eraan overlijden. “In 2018 zijn ruim 1500 mensen in Zuid-Europa besmet geraakt, vooral in Italië. 181 van hen overleden. Dat is een enorme uitbraak in vergelijking met alle jaren daarvoor”, zegt Van Vliet. Uit laboratoriumonderzoek in Wageningen blijkt dat de twee Nederlandse typen muggen kunnen kruisen. Daardoor ontstaat een hybride mug, die zowel mensen als vogels steekt. Deze hybride mug is waarschijnlijk beter in staat het westnijlvirus over te brengen van vogels op mensen. Van Vliet: “Tel daarbij op dat de overdracht van het virus makkelijker verloopt bij stijgende temperaturen door klimaatverandering. Dat maakt het waarschijnlijk dat we ook in Nederland te maken krijgen met het westnijlvirus. We moeten deze insecten dus goed in de gaten houden.”
 12. Ja.. Of heel fijnmazig gaas erin leggen tot 0,5 cm max. Daar kunnen ze niet doorheen
 13. Thanks, wist dit nog niet. Uiteindelijk draagt al het wild wel veel ziekten met zich mee. Zij worden ook nergens voor ingeënt natuurlijk. Zoals bij ons nog de pest, cholera, tyfus, aids, TBC etc.. voorkwam 50/100 jaar geleden... hebben we het bij ons nu vrij onder controle.. Onze levensverwachting is afgelopen 100 jaar wel tot 90% toegenomen !! Men werd toen misschien 50.. nu 95 als het 'meezit' Maar de dieren hebben deze ontwikkeling niet doorgemaakt.. Dat teken meer ziekten met zich meedragen dan alleen Lyme was al duidelijk. In ieder geval 3 ziekten die op mensen overdraagbaar zijn, zijn aangetoond. Dat wil niet zeggen dat er nog meer overdagingen mogelijk zijn. Altijd oppassen in de natuur met beten van what so ever.. en karkassen inderdaad.. nooit aankomen en adem inhouden
 14. Ik heb met mijn collega al eens gezien dat een muis ook via de andere kant een weg naar binnen vreet. Vanuit de grond door je zeil heen het watergat in. Dat blijft link.
 15. Ik grow niet alleen auto's hoor ? zeker niet.. Maar snap je.. auto's vragen uiteraard minder voeding. Ik maak het niet te moeilijk meer. Alles moet er ook heen gesjouwd en dat is vanaf een bepaalde schaal ook niet echt houdbaar. Zeker niet gezien het.. geringe verschil