ricow70

Members
 • Content count

  19
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by ricow70

 1. ricow70

  LED kweeklampen informatie.

  ik zit in een heel andere business slablaatje (internet wifi gastgebruik etc), ik ben wie ik ben (eigenwijs ook;) ja ik had de distributeur al wel gevonden maar had ook gelezen dat die dingen per 30 gaan en dit is een prive hobby project. ik koop liever de door mij gewenste hoeveelheid voor een iets hogere prijs en korte levertijd. Maar als dat niet kan dan en er zijn forumleden die er ook wel een paar willen dan wil ik ze best inkopen en tegen kostprijs doorzetten, zolang ik er maar niet met 48 blijf zitten die ik dan op alternatieve wijze moet verkopen (marktplaats), ik maak dan liever de mede hobbiesten blij met een groothandelsprijsje, het is hobby geen werk;)
 2. ricow70

  LED kweeklampen informatie.

  hahaha, tja das een persoonlijke eigenschap van mij, daarom ben ik ondernemer geworden en doe ik juist de opdrachten waar mijn collega's de handoek in de ring gooien;). Ik doe gewoon niet snel wat iemand anders heeft bedacht want dan koop ik het liever kant en klaar;) dan hoef ik het ook niet te begrijpen, aanzetten en draaien maar. Ga ik het zelf bouwen probeer ik er toch altijd iets van mezelf van te maken waarbij ik kan zeggen dat werkt minstens net zo goed, beter, goedkoper, of ik geef ridderlijk toe dat het tegenvalt en prik er een paar cree's onder en klaar ik wil gewoon een beetje kunnen expirimenteren, vandaar dat ik 2 koelblokken wil en dubbel zoveel lampen, mijn budget is een stukje ruimer geworden deze zomer(business was good;)) en vind het gewoon leuk om te doen, niet omdat het moet maar omdat het kan hahahaha daarnaast denk ik dat die goedkope 1212 het nog wel eens net zo goed kunnen doen als een Cree 3070, misschien wel beter zelfs en dat wil ik proef ondervindelijk zien.
 3. ricow70

  LED kweeklampen informatie.

  Door prive en werkzaken is het projectje tijdelijk aan de kant gezet, de rust is weer terug en kan weer verder. Ik ga het toch wat anders aanpakken, de XML leds zijn leuk en efficient maar omdat het uit china moet komen en nog maar af te wachten is hoe het met garanties gaat als er leds defect gaan (zijn toch samengestelde lampen) ben ik toch nog verder gaan kijken en kwam op de nieuwe generatie citizen v5 cobs die ik wel heel erg leuk vind (prijs/vermogen/kleur) ik ga vanwege de kleine afmetingen van mijn kast voor de lichte uitvoering de clu1212 in de kleuren 4000k en 3000k nu is er een benelux distriburteur maar heb hier en daar al gelezen dat de minimimale order per kleur per 30 stuks is en ik wil 2 kleuren wat wel erg veel is. ik heb er zelf max 12 (6 x 300k en 6 x 4000K) nodig omdat ik meteen 2 lampen wil bouwen, ik heb een offerte liggen voor 2 koelblokken met 4 cm vinnen van 20cm x 50 cm waar ik ze dan onder wil monteren. weet iemand een leverancier die in nederland levert met kleine hoeveelheden, of zijn er meer mensen die wel een paar cobjes willen, stuur dan een pm, een gezamelijke inkoop wil ik dan wel faciliteren.
 4. ricow70

  Wiet tinctuur

  nou dan ga ik verder zoeken bij mijn volgende bezoek aan de kaufmarkt. en anders op zoek naar een andere drankhandel;)
 5. ricow70

  Wiet tinctuur

  voor wie in duitsland is, ik zag vandaag bij de Marktkauf strohrum 80% in halfe en hele liters, lijkt me ook best geschikt voor een tinctuur. is 80% strohrum ook geschikt?, de prijs viel allezins mee;) 13-14 euro voor 500ml.
 6. ricow70

  Blije vagina’s met cannabisolie!

  Ik zou het moeten opzoeken maar olieproducten (massage olie/babyolie etc) in de vagina kunnen zichzelf ophopen (word niet afgebroken), daarnaast kunnen condooms ook niet zo best tegen glijmiddelen op olie basis. glijmiddeltje op waterbasis vermengen met een tinctuur zou volgens mij wel een hele goede zijn;) voor de massage en opervlakkige vaginale massage zal het vast geen probleem opleveren, bij regelmatige inwendige onderzoeken zou ik dit niet zo snel doen, is er een dokter in tha house? Zal de vraag eens op een ander forum stellen waar wat meer kennis van zaken is op dat vlak misschien dat die nuttige input kunnen geven
 7. Tripsen kan je ook heel goed biologisch behandelen(valt voor mij in de catagorie biologisch) met een spuit middel wat jammer genoeg alleen niet in het tuincentrum te verkrijgen is.(heeft overigens wel een toelating op de europese markt) werkzame middel is Spinosad A en D en word gemaakt van een bodemschimmel. Is heel effectief, afgebroken in een paar dagen en veilig in gebruik, heb het zelf ooit besteld in de usa van het merk Fertihome. had toen een iets groter hokje met een uitbraak en stond midden in de bloei, er zijn best meer middeltjes of oplossingen maar met nog maar een paar weken te gaan en het voor eigen gebruik kweek wou ik iets hebben wat veilig was en zorgte dat ik geen beestjes in de topjes had en ook geen gif residu achterbleef wat ik dan weer zou oproken. helpt overigens ook tegen diverse andere beestjes waar we in onze tuinen last van hebben;) Tegenwoordig heb ik het standaard op de plank staan aangezien we hier in het buitengebied veel tripsen hebben( hadden grijns) en die zijn ook gek op bijvoorbeeld frambozen en aardbeitjes/tomaten die ik in de tuin heb. Misschien niet makkelijk te krijgen in Nederland maar type spynosad op ebay in en er gaat een wereld voor je open;)
 8. Ik wil jullie hulp vragen voor de driverkeuze voor mijn zelfbouw led project. Nu zijn er volgens mij 2 technieken om de lampjes van stroom te voorzien, bij de ene wijze welke volgens mij het meest gebruikt word is de Current (Ma) gelijk en stem je de hoeveelheid lampen af op het voltage bereik, gaat er een lamp kapot dan gaat de hele string uit. (wat een veilige oplossing is om overbelasting van de andere lampen te voorkomen) maar het is volgens mij ook mogelijk om de lampjes aan te sluiten op een wijze dat het amperage met elkaar gedeeld word met een onderling gelijk voltage. (simpelweg de + en min apart splitsen en iedere lamp met een eigen+/-aansluiten) , klopt deze gedachtengang? M.a.w. als je met 3 lampen draait op 30v met 3000Ma dan krijgen ze 30v 1000Ma per stuk, gaat er een kapot dan krijgen de overgebleven 2 Leds allebij 30V (iets hoger door het hogere Ma)1500Ma. Klopt deze redenatie en zitten er meer bezwaren aan deze gedachte gang? ik vraag dit simpelweg omdat ik zelf meer een ict achtergrond heb en het idee van redunantie staat mij wel aan aangezien de lampjes maar op 25-35% van hun nominaal vermogen draaien. alvast bedankt voor de input.
 9. ricow70

  hulp bij driverkeuze/techniek

  en als we dan toch bezig zijn slimme vragen te stellen, als ik de data sheets bekijk bij meanwell dan draait de driver het efficientst als je hem zo dicht mogelijk bij zijn max capaciteit draait. hoe moet ik die efficientie zien, een driver van 100w met een efficientie van 90%, neemt de driver dan 100W vermogen op en gaat er 90W naar de lampjes, of neemt de driver +/- 110W op en gaat er 100W naar de lampjes?
 10. ricow70

  LED kweeklampen informatie.

  Hoi allemaal, ik ben er wel uit in de zin van lampjes. Gewoon omdat ik eigenwijs ben en het leuk vind om het anders te doen ga ik voor de XM-L2 chips daarnaast heb ik met een leverancier gesproken van 100W multichips, die heeft me de binning gegeven van de gebruikte leds per kleurgroep waardoor ik concreet kon gaan rekenen aan de hand van de datasheets. Voor de nerds onder ons;) 3000K T3 bin 3500K T4 bin en 4500K is een T6 bin Als ik de temperatuur onder de 50 graden houd heb ik 5 pcb's nodig met 10 XM-L2 leds ik zit alleen nog in tweestrijd welke combi ik neem aangezien de kleurspectra net iets anders is als bij de cxa/cxb waar je met de 3500K een heel mooie verdeling in blauw en rood hebt, heb je die sweet spot niet bij de XM-L2. Ik wil daarom de 3500K die een mooi rood spectrum heeft maar minder blauw combineren met de 4500K die minder uitgesproken rood heeft maar wel een heel sterk blauw spectrum. Na verder bestuderen van de datasheets qua flux /amperage /temperatuur, gezien dat ze best heel efficient zijn zolang je de temperatuur maar onder de 50 graden houd en onder de 1500ma. gevoelsmatig ga ik voor de optie 3x 3500K en 2 x 4500k pcb's en denk dat aangezien ik 12/12 vanuit zaad draai ik de eerste 2 weken 1x3500k aanzet met 2x 4500k dan 2 weken 2x2 en daarna tot 8-9 weken volle bak aangezien ze heel effecient blijven bij wat hogere amperage wil ik het volgende bouwen 3x 3500k @ 1200ma = 3x 36w + 2x 4500K @ 1400ma = 2x 43w Voor de techneuten onder ons de rekenkundige onderbouwing. een 3500K T4 levert op 1200ma zolang je de temperatuur onder de 50 graden houd tenminste 435 lumen per led x 30 = 13068 lumen ( 120 lm/w) een 4500K T6 levert op 1400ma zolang je de temperatuur onder de 50 graden houd tenminste 592 lumen per led x 20 - 11860 lumen ( 148 lm/w) totaal zou dat dan op 180 watt uitkomen en ik vermoed dat dit veel beter licht gaat geven als de 250HPS al is het maar omdat het licht vanuit 5 verschillende hoeken insnijd en niet vanuit 1 punt in het midden, een hps die al 2 jaar draait gaat zeker niet meer licht geven qua efficientie zijn de 3500k misschien wat minder maar als je het totaal bekijkt dan kom je gemiddelt op 139lm/W en dat vind ik toch best aardig voor 5 pcb's die 32 euro p/stk kosten inl. shipping nu nog op zoek naar de bijpassende drivers;)
 11. ricow70

  voorstellen

  Na al weer een tijd meegelezen te hebben in de informatieve led postings besloten om hier te registreren, aangezien je jezelf netjes voor dient te stellen als je vragen wil stellen of misschien wel een posting wil maken, bij deze;) Ik ben Ricow uit het mooie Drenthe old school kwekert voor eigen gebruik, kweek altijd op 12/12 en de laatste jaren heel "legaal" in een mini kastje van 80x50cm net wel/niet genoeg voor de eigen behoefte. dit jaar gaan we met een tunnelkasje buiten spelen met een paar plantjes en mijn 250w hps voor DiY Led omruilen, aangezien ik graag hobby met nieuwe dingen ga ik altijd op zoek naar hoe ik het wil doen en dat is niet per definitie hoe iedereen het doet;) veel plezier op het forum en ik zal ook proberen iets van mijn vergaarde kennis te delen;) Ricow
 12. ricow70

  LED kweeklampen informatie.

  Dank je voor je wederom uitgebreide antwoord, ik ben blij dat ik geen grote rekenfouten maak;) het kan ook best dat ik nog naar cxa of de cxb grijp als ik er op uitkom dat wat ik wil maken niet de moeite waard is, uiteindelijk is mijn doel om de 250Hps die ik nu heb draaien in een kastje van 55 bij 85 cm te vervangen voor een led systeem van rond de 170-180 watt aan vermogen. je heb ook gelijk dat het helemaal afhangt van de binning en het prijskaartje wat er aanhangt, ik ga me ook zeker niet rijk rekenen. ik hanteer altijd de regel, als het te mooi klinkt om waar te zijn dan is dat meestal ook zo. ik heb de tijd aan mijn kant;), het duurt zeker nog zeker 6 weken voor ik euberhaupt iets van een test setup kan testenen heb de hele zomer de tijd aangezien ik lekker buitenspeel met autoflowers zodat mijn kastje niet nodig is om in mijn (medi) behoefte te voorzien. Eerst laat ik wat drivers komen met wat cheap leds om te expirimeteren omdat ik wil weten of de fan controllers die ik wil gebruiken doen wat ze moeten doen, ( ik wil iets wat plug and play werkt) Prijs opgevraagd van een alu koelelement van 20 cm x 100cm met koelribben van 6 cm die ik dan door midden zaag zodat ik een reserve heb, hieronder worden dan 5 of 6 cobs/chips gemonteerd en 2 x 15 cm fans 12/24v boven op de ribben. ik weet dat het niet goedkoop gaat zijn, het is gewoon leuk om te kijken of ik het beter/goedkoper etc voor elkaar krijg met dezelfde of betere performance als wat gebruikelijk is. Aan het eind van de rit heb ik misschien net zoveel of meer uit gegeven maar heb dan wel een hoop geleerd, het is maar een klein kastje en als ik het fout zie prik ik er zo een paar andere leds onder;)
 13. ricow70

  LED kweeklampen informatie.

  Ik ben even de datasheets gaan bekijken want ik kan de waarden zoals wietsefras ze beschreef niet teruhalen in de cijfers die ik in de datasheets heb gelezen, de XL-M2 is een 10W chip, deze draai je met 700ma op 2w, binnen natural white is de laagste (minste output) bin T4 en die genereerd op 700ma (2w) bij 85graden 240lm en bij 25 graden 273lm is het een T5/T6 of de top bin U2 liggen de waardes een stukje hoger tot 342lm bij een U2 700ma (2W) worst case scenario een XL-M2 T4 bin op 1000ma(3W), ik ga er vanuit dat ik die makkelijk onder de 50graden houd, zou in theorie ergens rond de 120lm/W uitkomen. is 360lm per chip.en heb ik er dus 70 nodig om een 0.5 m2 (25000lm) bij een T5/T6 ga je al terug naar rond de 60 losse leds. Dit gaat niet op voor de XP-G2, dit is een max 5 W chip en met grotere verschillen in binning en kleurtemperatuur, Daar ga ik ook eens mee rekenen. Ik heb mijn inkoop lijstje bijna klaar en zal daar dan ook een apart topic voor openen zodat dit draadje niet vervuild word;) want zoals Aquar zegt gewoon zelf bouwen en uittesten is de volgende stap. Maar zolang ik nog niet aan het bestellen van de chips ben toegekomen kunnen er best argumenten komen om het toch anders aan te pakken. puur op intuitie denk ik dat ik het wel aardig goed zie maar ben ook reeel meten is weten;)
 14. ricow70

  LED kweeklampen informatie.

  Ik heb het niet over 60/70 % winst behalen maar over het financiele plaatje ik wil eigenlijk minstens zoveel bruikbaar licht voor de plantjes maar dan op een iets goedkopere manier als wat gangbaar is en door diverse mensen getest. Kan er ook niks aan doen, ik ben nu eenmaal geen volger en denk graag out of the box. als je de footprint bekijkt van een 150W XP/G2 bordje of een XM/L2 bordje is dat marginaal groter als een cxb3590, als je de kleurenspectrums in de datasheets bekijkt zijn er hele mooie kleurenspectra vrijwel identiek als aan de CXA en CXB series. neem ik daarbij een grotere efficientie (5-10%) op 25% current (volgens datasheets van cree) waarbij ook hier de binning belangrijk is voor de output, dan vind ik het juist leuk om als niemand daar nog naar kijkt ermee te expirimenteren;) en het is dan ook een beetje een hobby om dat zo goedkoop mogelijk te maken, niet omdat het moet maar omdat het kan hahahaha
 15. ricow70

  LED kweeklampen informatie.

  volgens mij ga ik hetzelfde doen als met een cxa/cxb, ik neem 100-150 watt uitvoeringen die ik op 25-40 % van hun vermogen draai en de temperatuur onder de 50 graden wil houden. ik kan me vergissen maar volgens mij zijn cxa/cxb cobs ook opgebouwd uit diverse kleinere leds gegroepeerd in een ronde cirkel met forfor houdend materiaal. Het gaat mij vooral om de prijs/performance/efficiency, ik wil niet voor een dubbeltje op de eerste rang, ik vind het juist leuk om zeg voor 60-70% van de gangbare prijs iets te bouwen wat minstens zo goed is;)
 16. ricow70

  LED kweeklampen informatie.

  @l3dnov, ik praat ook niet over single led bordjes, maar in geval van XL-M2 worden er 10/15/20 op een bordje geplakt om 100-150-200W aan vermogen te leveren , de 200W uitvoeringen wil ik niet gebruiken omdat die 42V-45V nodig hebben en andere drivers nodig hebben. hier een 100W voorbeeld van de XL-M2 uitvoering zit op een vrij standaard pcb plaatje van 55x40mm, deze zou ik zelf dan op 25/30 watt vermogen aansturen en een XP-G2 100w ziet er zo uit en is opgebouwd uit 20/30/40 leds voor 100-150-200w
 17. ricow70

  LED kweeklampen informatie.

  natuurlijk is er een linkje naar de datasheets, link naar de website van Cree voor de XP-G2 klik hier link naar de website van Cree voor de XL-M2 klik hier datasheet is daar ook te downloaden. simpel gezegd de CXB 3070/3590 hebben hun max. waarden at binning conditions, zoals ik het lees de top bin @ 25% current rond de 160lm per watt, waar de XP-G2 en de XL-M2 de top bin's @ 25% current 170 lm per watt hebben. Hoe dit vertaalt naar ppfd en umol weet ik echt niet, ben ook maar een prutser;) maar hogere efficientie tegen een iets lagere prijs per cob (35-45 euro voor 150W max) klinkt mij best goed in de oren;)
 18. ricow70

  LED kweeklampen informatie.

  Jullie hebben het steeds over de efficiency van de cxa en cxb 3070/3590. nu wil ik mijn 250w hps gaan vervangen en ben mijn eigen diy projectje aan het opstarten. ik ben alle relevante datasheets aan het bekijken maar het valt mij op dat puur op de lm/w de XP-G2 en de XM-M2 van Cree het ook helemaal niet slecht doen. sterker nog ze kunnen meer licht per watt leveren en de kleurenspectrums zijn ook zeer bruikbaar. als je multichips van 150w-200W neemt en die draai je ergens tussen de 30W-50W dan lijken ze nog een stukje efficienter als de XCA/CXB met lagere prijzen per multichip (alleen de chip is wat groter) Voor mijn kastje wil ik er 4 op een frampje bouwen, dik koelblok per chip met fan erop, dit word dan door een controller met temperatuursensor geregeld die is ingeregeld om vanaf 30graden de fan aan te sturen in stapjes tot 50 graden tot hij op vol vermogen draait. ben wel benieuwd wat jullie gedachten zijn bij de XP-G2 en XL-M2 van Cree
 19. ricow70

  voorstellen

  Allemaal bedankt voor het warme welkom, Karel natuurlijk gaat het leuk worden, dat is met ieder feestje, het is wat je er zelf van maakt