Gruis

Members
 • Topic Teller

  17
 • Geregistreerd

 • Laatst online

Forum Reputatie

4 Neutral

About Gruis

 • Rank
  Beginnend smoker

Recent Profile Visitors

De recente bezoekers blok is uitgeschakeld en wordt niet getoond aan andere gebruikers.

 1. Gruis

  Wormenhotel

  Haha ja kennelijk. Dat zullen hele actieve wormen zijn dan die van koffiedik leven. Mooi systeem in ieder geval!
 2. Gruis

  Opzet kelder

  Ja, alhoewel af en toe je droger aan nog wat anders is als minimaal 12u lang 1000m3 in de kruipruimte blazen :-) Dat gezegd hebbende begon ik toch weer te twijfelen mensen. Kruipruimte is ca 50m3. Daar ga ik dan max 1000m3 per uur vochtige warme lucht in blazen... Misschien toch niet zo verstandig besef ik nu ook. Het raam is echter ook geen optie. Misschien is mijn eerdere idee om een koekoek / ventilatieschacht rechtstreeks op de kelder te verbinden toch beter. Ik zat te denken aan deze: http://www.aco.nl/ACO-Markant-kelderbouw-ventilatieschachten.html Ben erg benieuwd naar jullie input!
 3. Gruis

  Opzet kelder

  Haha tja ik kan me je reactie goed voorstellen, maar isoleren van de vloer was sowieso hard nodig en betaalt zich daarnaast in een jaar of 6 weer terug. Ook na isolatie is de kruipruimte nog een kleine meter hoog heb ik net gemeten en in totaal ca 50 m2 groot. Aardige inhoud dus en naast ventilatieroosters loopt er ook nog een open haard schacht (de open haard onttrekt lucht aan de kruipruimte).
 4. Gruis

  Opzet kelder

  Allen, Ik heb me bedacht. Heb contact gehad met een isolatiespecialist en ga de gehele houten vloer laten isoleren plus extra laag voor vochtige kruipruimtes. Ook ga ik de bestaande ventilaite vervangen en uitbreiden met de koekoeks uit mijn vorige post (aan beide zijden huis). Vervolgens dus toch afblazen in de kruipruimte en de lv zeer goed monitoren. Ben benieuwd, maar blij dat ik van dat raam af ben, dat voor mijn gevoel toch veel te dicht op de buren zit. Nu twijfel ik nog over om en om draaien met 2 tentjes of toch 1 enkele tent. Wat is de vakterm hiervoor eigenlijk? Ik dacht eerder dat dit 12/12 was, tot ik erachter kwam dat deze term vooral gebruikt wordt voor kweken zonder echte groeifase. In ieder geval hierdoor erg lastig om er meer info over te vinden. Als altijd hoor ik graag van jullie.
 5. Gruis

  Wormenhotel

  Gaaf. Hoe lang duurt het voor de gemiddelde worm zich door die 5 verdiepingen heen heeft gegeten?
 6. Gruis

  Opzet kelder

  Ik moet zeggen dat ik het even niet meer zag zitten maar zie inmiddels het licht weer. Althans denk ik. Kwam vandaag op het idee om onder het raampje op de foto bovenaan dit topic een kelderkoekoek te laten plaatsen zoals bvb deze: https://tilmar.nl/bouwproducten/product/vloer-en-gevelventilatie/t-175-koekoek Daarnaast laat ik het raampje dan op een kier staan en bouw hieromheen een raamkast. Zou dit wat zijn denken jullie?? Het raam helemaal open is geen optie, en het raam op een kier van enkele centimeters levert te weining doorvoer op. De combinatie van beide zou moeten passen volgens mij. Ik laat dan meteen een paar koekoeks bij plaatsen in de kruipruimte, zodat de aanvoer ook verbeterd wordt.
 7. Gruis

  Nieuw op dit forum

  Welkom!!
 8. Gruis

  Opzet kelder

  Bedankt weer voor jullie reacties! Moet zeggen dat ik niet had gedacht dat dit zo lastig zou zijn. Ik zie het helaas echt niet zitten om dat raam continu open te laten staan. Op een kier (van zeg 2 cm) met een raamknip lijkt me prima, maar helemaal open krijg ik zeker vragen over aangezien er hier redelijk wat mensen over de vloer komen en dat raam redelijk in het zicht ligt. Naast afblazen door ventilatierooster in kruipruimte heb ik wellicht nog een ander alternatief; De kelder bestaat namelijk uit 2 ruimtes. In de ene wil ik heel graag gaan kweken, terwijl de andere ruimte een rommelhok blijft. Zou ik in deze ruimte kunnen uitblazen of levert dat dezelfde problemen op als bij afblazen in kruipruimte?
 9. Gruis

  Opzet kelder

  Ik ben helaas niet heel erg handig . Heet zoiets ook echt een luchtsluis of is daar een speciale naam voor (kan zo snel niets vinden)? Gegeven dat ik met LED wil kweken, en met twee tenten om en om wil draaien (dus de ene gaat 12u aan op moment dat de andere 12u uitgaat) zou het dan niet heel erg mee moeten vallen met die luchtstroom? In feite heb ik dan namelijk slechts de luchtstroom van 1 tent op ieder moment of zie ik dat verkeerd? Een ander alternatief waar ik aan dacht is om een buis te trekken naar het dichtstbijzijnde ventilatieroostertje in de kruipruimte (ca 2.5m schat ik). Zou dit wellicht nog een optie zijn of is dat al te lang qua buis??
 10. Gruis

  Opzet kelder

  Tja das toch lastig dat kruipruimte dus niet kan. Nadeel van dat raam is dat de buren zo over de afscheiding heen kijken bij in en uitlopen. Afscheiding is namelijk ca 1.60cm hoog (stenen muur). Als dat raam op de knip kan zie ik het nog wel zitten. Heb namelijk ook nog een voorzetroostertje ervoor dus dat valt zeker niet op. Mocht het nodig zijn om het raam echt open te zetten gaat dit echt opvallen vrees ik en past ook dat voorzetrooster er niet meer voor.
 11. Gruis

  Opzet kelder

  Ok en had jij ook houten vloeren of beton? Wat ramen open laten staan ben ik het op zich met je eens. Het gat naar de kelder is alleen dusdanig klein (40/50cm breed bij een kleine 10cm diep) dat er nooit iemand doorheen zou kunnen. Ik zit alleen meer met de buren die het zou kunnen opvallen, en zou het raam ook daarom hooguit op de knip willen zetten. Maar ja de vraag is of dat voldoende is of niet.
 12. Gruis

  Opzet kelder

  Hoi L3dnov, Zou het dan wel volstaan als ik dat raampje op de knip zet denk je, of moet het wagenwijd open staan om de luchtstroom aan te kunnen? Voordeel is wellicht dat de opening ook in verbinding staat met de keuken, dus wellicht hebben we daar dan "gratis" warmte in de winter... Naast tijd is een andere reden dat ik rij weinig ervaring heb in werken met elektra. Daarom zou ik het een veiliger idee vinden als dit door iemand met meer ervaring in elkaar is gezet. Maar goed misschien moet ik inderdaad nog eens een kostenbatenvergelijking maken tussen zelf knutselen en kant en klaar.
 13. Gruis

  Opzet kelder

  Hoi Karel, Mijn kelder is ca 190 cm hoog. Helaas haal ik de 2 meter echt niet anders was de keuze qua tenten een stuk groter geweest. Klinkt op zich als een mooie oplossing voor de afzuiging. Wat mij alleen nog niet duidelijk is (ik ben echt nog erg groen...) is hoeveel lucht er uit zo'n softbox komt. Als ik volgens de gebruikelijke formule voor HPS reken heb ik een sotfbox van ca 1500m3 (=~ 1.2m * 2.4m * 1.9m * 5 * 60) nodig, alhoewel voor LED het iets lager zal zijn en als ik 12/12 ga kweken wellicht nog lager. Moet ik me bij een dergelijke capaciteit de straal uit en fohn op de laagste/hoogste stand voorstellen? Oftewel is het voldoende om het raampje op de foto op een kier te zetten (met een raamknip) of zou dat hele raam er zo ongeveer uit moeten? Reden dat ik het vraag is namelijk dat direct naast het raam de keukendeur van de buren zit (op de foto gelijk naast de regenpijp) en zeker in de zomer is die deur altijd open.
 14. Gruis

  Opzet kelder

  Ok zoals al gemeld in mijn intro ben ik ook van plan mijn huis wat groener te maken. Wat het wellicht lastig maakt is dat ik de kelder hiervoor in gedachten heb (of beter gezegd als enige optie ivm rondrennende kinderen etc). Het gedeelte van de kelder dat ik hiervoor in gedachten heb is ca 3m lang, bij 1.6m breed en 1.9m hoog. Mijn idee is om hierin 2 geschakelde kweektenten te zetten (zoals de Mammoth Classic 120 vanwege zn geringe hoogte). Reden is dat ik de boel dan eenvoudig op kan ruimen mocht het ooit nodig zijn. Ik ben erg onder de indruk geraakt van de LED kweekverslagen hier op t forum, dus zit aan het LED-equivalent van 2*600w HPS te denken. Omdat ik vrij weinig tijd heb en niet weekenden lang wil knutselen zit ik te denken aan viermaal de TGL 220-plus. Ben op dit moment het klimaat in de kelder in kaart aan het brengen, en zie als minimumtemperatuur over de afgelopen nachten 13.5 graden. Niet slecht gegeven dat het buiten -6 is, maar ik zal dus wat moeten bij verwarmen 's nachts. Wat voor mij op dit moment t grootste vraagstuk is betreft de luchtcirculatie/filtering etc: Er zit een raam direct boven de grond (achtertuin), en vanuit dit raam is een gat van ca 10cm bij 40cm naar de kelder. Dit is namelijk het luik waardoor vroeger de kolen de kelder in geschept werden (zie fotos). Zoals ook op de foto te zien is staat dit gat ook in verbinding met de keuken (zie rechts op de foto stelpoot van keukenkastje). De kelder beslaat verder ca 1/3e deel van het woonoppervlak, en de rest is kruipruimte. Mijn idee is daarom om een gat te boren naar de kruipruimte, en dus actief uit te blazen in de kruipruimte. De passieve aanvoer van verse lucht verloopt dan vanzelf via het gat in t plafond. Echter is het een oud huis met houten vloeren dus vraag me af of dit geen kwaad kan? Er zitten ventilatieroosters in de kruipruimte naar buiten, en met LED zal de lucht niet al te heet en vochtig worden maar wil wel zeker zijn. Hoe zien jullie dit? Kan deze opzet werken, of zouden jullie het volledig anders doen? Is het bvb juist beter om uit te blazen door het gat in het plafond naar onderkant keuken/buiten? Groeten, Gruis