• Anker en Anker Advocaten
  Omnipotent
  Growers Choice
  PGMC
 • Announcements

  • karel kweker

   Weedforum Nieuwe Leden.   12/03/2017

   weedforum.eu cannabisforum voor de recreative blower en medicinale grower, op het forum vind je vele tips and tricks om wietplant te kunnen kweken voor eigen (medicinaal) gebruik...   We zouden graag nieuwe leden er op willen wijzen dat ze zich dienen voor te stellen in de wie is wie hoek. Het hoeft geen heel verhaal te zijn, maar gewoon een kleine introductie,  Je zou misschien kort kunnen omschrijven wat jou ervaringen al zijn, of dat je helemaal nieuw bent met het kweken.   Maak er wat leuks van hier op het forum 
lastpak

Houd uw internodes kort door hoge nachttemperaturen

Recommended Posts

Houd uw internodes kort door hoge nachttemperaturen

Gestrekte lange ijle planten zien we liever niet in de binnenteelt. Vaak kampen we met een hoogtelimiet (ik kan er over meepraten ghehehe) en lange ijle slappe planten leveren gewoonweg minder op dan stevige gedrongen planten. Er zijn verschillende manieren om de internodes kort te houden en hierdoor een sterke, robuuste, gedrongen plant te creëren die veel efficiëntere toppen zal produceren en dus tot een hogere oogst zullen leiden.

De lichtkleur stuurt belangrijke ontwikkelings-processen het heeft effect op de uiteindelijke vorm van de plant, fenothype.
Meer blauw aandeel in het licht heeft invloed op de vorming bladgroen en bladgroenkorrels, het opening van de huidmondjes en meer blauw aandeel zorgt ervoor dat er minder strekkinggroei is. Kortere internodes.

Minder blauw heeft ook invloed op het bladoppervlakte. Hoe minder blauw, groter bladoppervlak. Dit heeft te maken met het feit dat blauw licht veel intenser is dan rood. de plant past zich dus aan aan het beschikbare licht. Als de verhouding van het rood ten opzichte van het verrood laag is resulteert dit in langere planten (buurplantdetectie).. Voor de binnenteelt betekend dit dat het van belang is dat je onder de juiste lichtkleur voorgroeit om een gedrongen plant te krijgen, veel blauw dus.

We weten inmiddels dat meer blauw in het lichtspectrum leid tot kortere internodes en meer rood in het spectrum tot langere internodes. Ook weten we dat de lengte van de donkerfase en de daarmee in verband staande auxine concentraties bij langere nachten voor meer celstrekking zorgt en dus ook voor langere internodes verantwoordelijk is. (lengtegroei tijdens de overgang van 18/6 naar 12/12)

Echter een eenvoudige maar vaak vergeten en onderschatte methode is het controleren van je dag-nachttemperatuur!
De internode lengte is direct gerelateerd aan het verschil tussen dag en nacht temperaturen. Hoe warmer de daglichtperiode ten opzichte van de nachtperiode is des te langer worden de internodes. Het omgekeerde geldt ook, hoe dichter je dag en nacht temperatuur bij elkaar liggen, hoe korter je internodes zullen zijn.

Hoe kunnen we dit gegeven nu gebruiken tijdens de kweek¿.
Je Maximale temperatuur moet bij voorkeur niet boven 26° C uitkomen 28° C is echt het maximale, Doe er dus alles aan om onder deze maximale 28° C te blijven, 26° C is optimaal ('s nachts de lampen aan, voldoende afzuigen, actief inblazen met lucht uit koele ruimte of van buiten, airconditioner, enz.). Een optimale temperatuur is 24 tot 26° C als de lampjes branden, en 20 tot 22° C als de lichten uit zijn.

post-14-0-93613700-1484668263.jpg

Deze temperatuurs-beïnvloedingstechniek werkt het beste bij het 12-12 lichtregiem. Dit komt goed uit omdat we weten dat tijdens de 12 uur nacht het hoger aandeel aan auxine voor meer celstrekking zorgt en we dit dus kunnen beperken door de nachttemperatuur te beïnvloeden. Wanneer we naar 12/12 gaan verhogen we de nachttemperatuur naar 25-26° C. (Thermostaat aangestuurde kachel)


Tijdens de eerste 21 dagen na omschakelen van 18/12 op het 12/12 lichtregiem vertonen de meeste strains de grootste internode groei, waardoor dit het moment is om deze techniek toe te passen. De plant vormt nu het framewerk waarop de gehele verdere bloei berust is en ook de uiteindelijke budstructuur.

In de warebloei weken is de strekkingsgroei grotendeels voorbij (indica's, sativa's gaan gewoon door) en kunnen we de nacht temperatuur weer laten zakken tot 22 ° C, omdat je plant dan het gelukkigst is. Optimaal is om 's nachts niet onder de 22° C te gaan en tijdens de lichtperiode niet boven de 26° C uit te komen. Ik geef toe dit is niet altijd haalbaar. 28° C is echter het absolute maximale dagtemperatuur waar je naar moet streven en 20° C de nachttemperatuur. Niet meer schommelen dan 8 ° C tussen dag en nacht!

Tijdens de afbloei weken Mag de nachttemperatuur dalen tot 17-19° C. Deze daling van de temperatuur triggert de anthocyaan productie, Paarse buds, en versterkt de harsaanmaak tijdens de afbloei.

Men zou dit nog extremer kunnen uitvoeren door de nachttemperatuur zelfs boven de dagtemperatuur te leggen. Hiermee moet men echter oppassen, want zelfs een nul verschil tussen dag en nacht temperaturen kan, na een week of twee tot drie dit temperatuurbeleid gevolgd te hebben, leiden tot blad-vergeling omdat de netto fotosynthese dan negatief kan uitvallen. De vergeling lost zich echter snel weer op als de nachten weer kouder zijn dan de dagen. Bovenstaande is te verklaren met de totale netto fotosynthese.

 

Strekkingsgroei

Bij de uitgroei van blad en stengel speelt het verschil tussen de dag en de nachttemperatuur, de DIF, een rol. Uit onderzoek is gebleken dat het plantenhormoon gibberelline hiervoor verantwoordelijk is. Gibberelline stimuleert de strekkingsgroei. In de normale situatie (overdag warmer dan ‘s nachts) maakt een plant gewoon gibberelline, als de temperatuur echter wordt omgedraaid dan is de gibberelline productie minder. Bij een negatieve DIF (de dagtemperatuur is dan lager dan de nachttemperatuur) vindt daarom groeiremming plaats. Bij een jonge plant is strekkingsgroei gewenst, dan is er immers gauw meer bladoppervlak, en moet men dus een positieve DIF hebben. Een negatieve DIF kunnen we dus gebruiken als alternatief voor chemische groei-remmers om een korter en steviger gewas te verkrijgen.

 

Factoren die lengtegroei beïnvloeden:
1. strainkeuze
2. Bovengronds:
- Klimaat (temperatuur, licht, CO2, vochtigheid),
- plantdichtheid, bladeren absorberen meeste rode licht en verrood licht wordt doorgelaten of gereflecteerd. Daardoor lage rood/verrood verhouding in dicht gewas, dus meer strekking (hoog R:FR geeft een geremde strekking, laag R:FR geeft meer strekking)
- Indirect door: potgrootte
3. Ondergronds:
- Nutriëntenbeschikbaarheid (bv. laag fosfaat)
- EC, (Lagere waterbeschikbaarheid, minder strekking dus een hogere EC, wateropname minder makkelijk, dus minder strekking)
- Potgrond (bv. kleideeltjes toevoegen, minder P beschikbaar)
4. Stress factoren:
- Mechanische stress (bijv. borstelen, bewegen)
- Koudwater stress
5. Groeiregulatoren (plantenhormonen en groeiremmers) Strekking wordt gestimuleerd door auxine en gibberelline en geremd door cytokinine en ethyleen. Wat bananen in je hok zou dus ook kunnen helpen ghehehe.

 

lage temperaturen vertraagt de groei en verlengt dus je groeitijd. Hogere gemiddelde temperatuur geeft meer groei en meer internodes. Lage gemiddelde temperatuur beperken de celdeling waardoor de groei vertraagt en idd ook je internodes korter blijven. Echter we zitten nu niet bepaalt te wachten op een lange groeitijd. Hoge temperaturen versnellen de celdeling. We hebben het echter over het strekken van de cellen en niet over het delen. Een kleiner verschil tussen dag- en nachttemperatuur (DIF) geeft kortere internodia en daar hebben we het hier dus over.

Beperk internodestrekking kan dus door 1 Beperk celdeling lage gemiddelde temperatuur, veel langer groeien dus ongewenst. 2 Beperk celstrekking door lage temperatuur met name in de ochtend en dag ten opzichte van nacht (negatieve DIF) Snelle celdeling dus groei maar korte internodes door de afname van gebberelline zuur. Daarnaast speelt dus nog de wateropname en beschikbaarheid en invloeden van licht een rol.

 • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Negatieve DIF:minder strekking

Met het kasklimaat zou de hormoonhuishouding wellicht nog beter te beïnvloeden zijn.

Een voorbeeld hiervan is de DIF: het verschil tussen dag- en nachttemperatuur.

Bij een negatieve DIF krijg je korte planten. Uit onderzoek blijkt dat het temperatuurregime inwerkt op de aanmaak van gibberelline.

Dat kon vastgesteld worden doordat bij tomatenplanten, die zelf geen gibberelline kunnen aanmaken (de zogenoemde dwergmutanten)

DIF ook geen invloed had op de lengtegroei (zie grafiek). Gewone tomatenplanten maken bij een dagtemperatuur van 20o C en een nachttemperatuur van 16o C veel meer gibberelline aan dan bij een dagtemperatuur van 16o C en een nachttemperatuur van 20o C (negatieve DIF). Daardoor ontstaat minder strekking bij negatieve DIF, want er is minder gibberelline aangemaakt.

 

http://edepot.wur.nl/94582

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@lastpak

 

wil je niet af en toe eens wat op het blog schrijven? volgens mij ben je daar uitermate geschikt voor!

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat Jatte ik idd daar van me zelf, foei toch. :o

 

Nu Jatte Monty dat dan WEL weer uit verschillende literatuurstudies die hij deed, met name van de WUR.

 

Ik verzin dat idd niet allemaal zelf hoor. Ik ben overigens van mening dat informatie vrij moet zijn en ik geloof niet zo in alleenrecht op publicatie en zulke zaken.

 

Je mag het plagiaat noemen als je daar blij van wordt. Ik noem het informatie verstrekking en verspreiding.

 

 

 

@lastpak

 

wil je niet af en toe eens wat op het blog schrijven? volgens mij ben je daar uitermate geschikt voor!

 

 

Zou ik eens kunnen doen he.

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Woooow lastpak dit is informatie waar we zeker wel iets mee kunnen. 

 

Groetjes 

Testament 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Die hoge nachttemperaturen is geen probleem lol maar die dag temperaturen... is toch bijna onmogelijk om zonder airco en 600W HPS niet boven de 26gr uit te komen??

 

Ik weet nu wel waarom de laatste plant zo was gestrekt nadat ze in het 12/12 hok was gezet.

 

Dus eigenlijk zou je 3 hokken moeten hebben, 1 voor de voorgroei dan 1 voor de 1e weken 12/12 met blauw licht en dan 1 voor 12/12 met rood licht :) Ja of 3 verschillende lampen, maar ik vind dat principe van 1 er uit 1 er in (in de 12/12) wel lekker werken :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze strekken natuurlijk ook meer als ze van 16/8 naar 12/12 gaan omat er dan meer auxine in de planten komt. Auxine zorgt o.a. voor celstrekking. Nu wordt auxine altijd aangemaakt in de kruinen van de plant maar breekt dit onder invloed van licht af. Door de langere nachten en kortere dagen verhoogt de concentratie auxine in de plant en dit leid tot het het strekken van de internodes als je ze op 12/12 knalt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, maar dat strekken wordt dus erger als je nacht temp te hoog is? En natuurlijk  bananen in de tent leggen ;) Moeten dat verse groenen zijn of al gele? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

de led boys zouden dit u moeten kunnen bevestigen tenminste  als ik toen al goed zat,...

 

kleine dif, harde nugs

 

nu rook ik liever fufies,..maar das voor een volgende keer maar weer.

Quote

Moeten dat verse groenen zijn of al gele? ;)

beter een groene die wasemd meer ethyleen uit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • By rutgerverzande
   Hallo daar! Ik deel nu sinds ongeveer 2 jaar ons aller gemeenschappelijke hobby. Ik ben meer het "binnentype" en weet inmiddels wel een klein beetje van alles. Ik sta nu echter voor een raadsel: ik werd door een growshop gewezen op Auxine (auxine.eu), dit is een hormoon wat in de plant zelf aangemaakt wordt. Sinds een jaar ofzo kun je Auxine nu ook in concentraat kopen.
   Ik heb tot nu toe 2 rondes Auxine gebruikt: een keer volledig nat spuiten in week 3, in week 4 en tot slot in week 5. Het resultaat is wat mij verbaasde: het lijkt te werken!! Ik behaalde inderdaad (net iets minder dan) 120% van mijn normale opbrengst. Eerste keer: kan toeval zijn.. Tweede keer: is wel erg toevallig. Wat is nu mijn vraag?
   Zijn er ook nadelen aan het gebruik van dit goedje? Heeft iemand daar ervaring mee? Zou hier misschien eens een onderwerp aan gewijd kunnen worden? En tot slot: als het inderdaad zo fantastisch werkt als ik heb ervaren... waarom heeft niemand het over Auxine. Ik ben in elk geval meer dan tevreden en ben benieuwd of iemand meer info of andere ervaringen heeft. Wel in garden culture een heel stuk over Auxine gezien maar daar kwam ik op via hun site. Lees het hier! Waarom de stilte rondom Auxine?? Is dit een publiek geheim?
   Hoor graag!
 • waterpijp-bong.nl
 • Who's Online   2 Members, 1 Anonymous, 120 Guests (See full list)