• Anker en Anker Advocaten
  Omnipotent
  Growers Choice
  PGMC
 • Announcements

  • karel kweker

   Weedforum Nieuwe Leden.   12/03/2017

   weedforum.eu cannabisforum voor de recreative blower en medicinale grower, op het forum vind je vele tips and tricks om wietplant te kunnen kweken voor eigen (medicinaal) gebruik...   We zouden graag nieuwe leden er op willen wijzen dat ze zich dienen voor te stellen in de wie is wie hoek. Het hoeft geen heel verhaal te zijn, maar gewoon een kleine introductie,  Je zou misschien kort kunnen omschrijven wat jou ervaringen al zijn, of dat je helemaal nieuw bent met het kweken.   Maak er wat leuks van hier op het forum 
Wietefras

Santanesia op DWC met GPLeds/Hy-Pro Led voeding onder 367W Cree COBs

Recommended Posts

Had de boel een tijdje stil liggen, maar er begint weer wat beweging in te komen.

 

Mijn verouderde 400W Cree armatuur met 8 COBs is vervangen door een 367W Cree armatuur met 24 COBs:

 

large.24X_CXB3590_Top.jpg.a7c13efe34c082

 

large.24X_CXB3590_Bottom.jpg.cf61af5efd3

 

De COBs zijn van een veel lagere efficientie (2,0umol/s op 50W) dan wat er tegenwoordig gangbaar is, maar door er zoveel te gebruiken verwerkt iedere COB veel minder stroom en daardoor werken ze weer net zo zuinig als een COB van deze tijd.

 

Elke halvering in stroom geeft je ongeveer 10% verbetering in efficientie. De oudste COBs heb ik zelfs twee keer gehalveerd voor 20% extra efficientie.

 

Ik haal nu uit 367W meer licht dan voorheen uit 400W:

large.24X_CXB3590_Watts.jpg.6d777ec2f458

 

Van GPLeds heb ik samples van hun nieuwe lijn Led voeding gekregen die ze samen met Hy-Pro ontwikkeld hebben. Bij deze voeding zou je niet meer het probleem hebben dat je calcium tekorten krijgt.

 

Plus nog een hoop andere mooie voordelen: https://www.gpleds.com/nl/hydro-led-a-b.html

large.20180414_Voeding_DSC4020.jpg.b675f

 

Het schema van de voeding geeft niet veel details, maar je gebruikt toch de hele kweek de A+B in dezelfde verhouding. De EC loopt volgens het schema op van 1.4 naar 2.2 oid.

 

In de praktijk moet ik zeggen dat dat verloop bij mij nooit werk. Welicht ook omdat ik wat langer voorgroei en ook onder de bloeilamp, maar tijdens de groei heb ik de EC doorgaans een stuk hoger dan volgens de schema's en in de bloei juist lager.

 

Volgens het schema zou je tijdens de groei een EC van 1.4 moeten aanhouden en mijn planten zaten te springen om meer. Uiteindelijk kwam ik zelfs op 2.0 uit en nog bleef de EC dalen.

 

De planten krijgen tijdens het voorgroeien 18 uur licht en verbruiken dan dus ook meer voeding dan als de lamp maar 12 uur aan staat. Bij overschakeling naar bloei verlaag ik de EC dan weer, omdat ze dan dus minder licht krijgen. Wellicht dat ik de lamp moet gaan dimmen in de groei om die schok te verkleinen.

 

Anyway, ik heb de EC nu verlaagd naar 1.5 en daar lijken ze voorlopig wel mee tevreden. Al kan het waarschijnlijk nog wel iets hoger. De EC daalt nu in ieder geval elke dag heel lichtjes.

 

De pH stijgt wel vrij snel elke dag. Dat is wel wat lastig om steeds weer te corrigeren. Misschien dat dat in de bloei wat stabiliseert.

 

Dan de dames zelf. Voorgegroeid onder 3000K TCI led strips en de laatste twee weken onder de Cree COBs.

 

Vijf dagen geleden zijn ze op 12/12 gezet en toen zagen ze er zo uit:

large.20180409_Voor_DSC4000.jpg.b68f031a

 

large.20180411_Overzicht_DSC4004.jpg.383

 

Het kantelgevaarlijke touwtje voor de ophanging is inmiddels vervangen door een vier-punts staalkabel ophanging. Helaas waren die wat kort voor de plaats waar ik de oogjes bevestigd had op het frame. Die oogjes zal ik dus wat verplaatsen na deze kweek. Vooralsnog zit er even een stukje ketting tussen.

 

Inmiddels staan ze er zo bij (10cm hoger en een stuk voller):

large.20180414_Voor_DSC4037.jpg.6b18eb29

 

Overzichtsfoto met led licht (met de led aan lijkt altijd wat ondervoed doordat er wat minder groen/blauw in het led licht zit):

large.20180414_Overzicht_DSC4035.jpg.c65

 

Er staan in totaal 7 planten verdeeld over de twee bakken. Van de voorste rij had ik de plant links met die twee rechts omgewisseld. Nu staan de hogere planten allemaal rechts en de lagere links zodat ik het armatuur wat scheef kan hangen om voor de lengte verschillen de compenseren. Het zijn zaadplanten, dus uiteraard zal er wel wat verschil in gaan zitten.

 

Ze zijn wel wat geknakt het hoogteverschil er wat uit te halen, maar dat is doorgaans dweielen met de kraan open. Zeker als ze in de bloei gaan.

 

Rechts zit het de hoogte nu op 60cm. Links zal het 5cm tot 10cm minder zijn.

 

Ik denk dat ze wel lekker gaan en kan alniet wachten tot de dames gaan bloeien :) 

 • Like 8

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt.

 

Ja ik was ooit van plan om nog twee armaturen te maken en die dan in een side by side opstelling te gebruiken voor vergelijkingen. Is er nooit van gekomen helaas. Dus nu komen ze  zo alsnog van pas. Anders was een optie geweest om van die 8 oude COBs een 100W voorgroei lamp te maken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leuk kweekje hoor! 

 

Alleen vraag ik me af wat er nou precies anders is aan die 'led' voeding. Hebben de plantjes behoefte aan een ander type voeding als ze onder led licht staan?

Ca tekort is bij mij ook vaak het eerste tekort wat tot uiting komt, maar ik kweek niet onder led. Of komt het misschien door bepaalde IR of UV straling (al lijkt het me niet), vooral IR straling is volgens mij niet zo sterk aanwezig. Dat de plant misschien daardoor meer moeite heeft om dit element door te geven? Ik weet het niet..

Wel interessant ik zou het graag willen weten :) 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, toen ik overschakelde van HPS naar led verlichting viel me op dat de planten (veel meer dan voorheen) last hadden van calcium tekorten. HJM legde uit dat de planten calcium passief opnemen en dat dat dus gerelateerd is aan de verdamping. De planten verdampen onder leds iets minder dan onder HPS dus dan nemen ze ook minder calcium op.

 

Als je dan wat meer calcium in het water doet dan krijgen ze daar toch voldoende van binnen, ook al verdampen ze wat minder. Wellicht zit er ook wat extra magnesium in om de ratio Ca/Mg gelijk te houden. Extra magnesium geeft ook meer bladgroen (tbv efficientere photosynthese) wat genoemd wordt als vorodeel.

 

Daarnaast hebben ze wat salicylzuur toegevoegd wat de planten bestendiger zou moeten maken tegen stress, ziektes en plagen.

 

De NPK is verder hetzelfde als bij de standaard Hy-Pro A+B Hydro voeding. A=3-0-2 en B=1-3-4.

 

Ze geven op de site ook nog een lijst andere voordelen waarvan niet specifiek wordt uitgelegd hoe dat bereikt wordt:

 • Maakt de celwand dikker.
 • Zorgt voor een verhoogde brixwaarde.
 • Stimuleert de aanmaak van bloeihormonen. 
 • Zorgt voor een effectievere fotosynthese.
 • Zorgt voor meer polyphenol.
 • Beschermt tegen een te lage temperatuur.

Dat is exact dezelfde lijst voordelen die wordt genoemd voor LED Protect. Dat is een additief op basis salicylzuur wat je dan los in een flesje koopt. Bij deze GPLeds Hy-Pro Led voeding zit alles er dus al in: Calcium, magnesium en salicylzuur. Alles kant en klaar voor led verlichting.

 

We gaan het mee maken hoe het allemaal werkt. Vooralsnog vond ik ze wel lekker hard groeien en met een gezond kleurtje. Ook zijn ze goed kort gebleven ondanks dat ze constant onder 3000K verlichting hebben gestaan.

 

Ik ga alleen wel veel sneller door de voeding heen dan ik verwacht had, maar dat zal ook zijn doordat ik op een veel hogere EC moest draaien dan het schema verwachtte.

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het ziet er weer van ouds veel belovend uit maat!

 

Ik volg je op de voet veel suc6 met de voedings test en je nieuwe armatuur die er wel erg porno uit ziet!

 

Greetzz

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update voor deze week. 

 

Helaas zaten er toch nog wat mannen tussen, dus ik heb nu nog 4 planten over. Vreemd genoeg zijn dat alleen de wat sprietige planten:

large.20180422_Overzicht_DSC4053.jpg.e56

 

Inmiddels is de bloei wel duidelijk zichtbaar:

large.20180422_Bloei_DSC4050.jpg.8e7c9be

 

Vanwege de hoogte heb ik de overgebleven dames toch maar wel op het net gebonden:

large.20180422_Scrog_DSC4055.jpg.e262452

 

Ik heb ook het kleine grut verwijderd van de onderkant van de planten. Alle diefjes eruit geplukt.

 

Anywyay, het ziet er allemaal drastisch anders uit ineens, maar ik hoop nog steeds op een goed einde :)

 

 

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat ziet er veel belovend uit. Hoe groot is de tent die je gebruikt?

 

Leuk om verschillende feno's te hebben. Vaak neigen de sprieterige plantjes meer naar haze te ruiken/proeven, is dat bij deze kruising ook zo?

Vooral die sprieterige lijkt behoorlijk sativa dominant.

 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@karel kweker Ze stonden een paar uur later inderdaad al weer overeind. Vanmorgen de lamp ook alweer wat verhoogd.

 

@BongAlong Het is een 100x100 tent. Ik had liever wat meer pheno's gehad, maar het is wat het is.

 

Ik heb er in ieder geval nog 4 over zodat de tent nog redelijk vol staat. Al is het voor mijn doen wel wat kaal. Er valt een hoop licht door het net. Heb ik toch altijd het gevoel bij dat er dan licht verloren gaat.

 

Geur is vooral nog die kerstbomen geur.

 

Had een vorige kweek wel hele mooie toppen op die sprietige pheno. Lekker weinig knippen toen ook.

 

De damens drinken flink overigens. Ook na het uitdunnen nog. Moet het eens wat beter bij houden wat het exact is, maar 6 a 7 liter gaat er dagelijks toch wel bij.

 

EC hou ik iets onder de 1,5 zodat het stabiel blijft. pH breng ik dagelijks terug naar de 5.5, maar de volgende dag staat die weer op 6.x. Dat loopt wel harder op dan ik gewend ben.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Succes met deze run Fras.

Weer een hoop nieuwigheden, leuk om ze te zien.

 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Wiekspiet  Dat dacht ik ook inderdaad.

 

Sowieso is dat wel de standaard actie met DWC als er wat raars gebeurt, maar het stond sowieso al een tijd. Ik probeerde alleen wat zuiniger te doen met de voeding omdat ik er wel erg snel doorheen ga. Dus ik wilde niet zomaar het water vervangen. Maar goed, het is nu met de bloei schakeling sowieso wel tijd voor nieuw water. Ik doe eigenlijk de voorgroei altijd op één bak water. 

 

Heb het water gisteren vervangen dus, de komende dagen zal leren of het probleem daarmee verholpen is :)

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update na 2 weken bloei.

Overzicht van het veldje:

large.20180505_Overzicht_DSC4056.jpg.358

Het hoogte verschil is net zo hard weer terug gekomen, maar goed ik ben wel blij dat ik ze nog even plat gelegd heb. Anders was het helemaal scheef geweest. Armatuur hangt nu wat schuin en het gaat verder wel.

Aan de onderkant heb ik alle diefjes verwijderd. Het veld is niet erg dicht, dus er valt nog best wel wat licht door.
large.20180505_Onderzicht_DSC4063.jpg.71

Wat prille topjes:
large.20180505_Topje_DSC4059.jpg.9932322

large.20180505_Topje_DSC4062.jpg.c9580d9

Kiekje door één van de lege plantgaten op het voedingswater en de wortels. Lekker bordje spaghetti:
large.20180505_Spaghetti_DSC4069.jpg.1f5

Het water is vrij donker bruin door de voeding.

Het gaat redelijk zijn gangetje heb ik het idee. Nu vooral aftellen totdat de toppen er echt lekker uit gaan zien :)

EC hou ik zo rond de 1,5, maar het begint wel op te lopen. Als het op de 1,6 uit komt dan corrigeer ik het weer terug naar beneden. Vul de bak ook bij met een wat lagere EC (1,2). Wellicht moet ik binnenkort wat lager gaan zitten.

pH blijft nog steeds oplopen. Dagelijks corrigeer ik het naar beneden. Ik heb de bak water vervangen en de bakken zelfs helemaal schoon gemaakt van binnen toen ze leeg waren. Was bang dat er wellicht iets op de bodem was gevallen waar de pH van bleef stijgen. Dat heeft allemaal niet veel uitgehaald.

 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jammer dat je de afzonderlijke leds niet kan kantelen op het armatuur, voor als je het armatuur in zijn geheel kantelt zoals nu. Ideetje voor je volgende lamp ;)

 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als je alleen de leds zou kunnen richten en ze als nog op de zelfde hoogte hangen dan lijkt me het voordeel minimaal, bij planten die in hoogte verschillen..

 

Lijkt me wat @gyro gearloose voorstelt een stuk handiger en efficiënter

 

Planten gaan lekker @Wietefras.. jammer van de pH schommelingen.. 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gaat prima zo met het armatuur schuin toch? Zie het probleem niet.

 

Heb het wel iets meer maar rechts geschoven zodat de planten helemaal rechts ook nog voldoende licht krijgen.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aangezien jij altijd erg van de efficientie bent en ik zo dacht dat je zo aan de hoge kant wat meer muur belicht en aan de lage kant wat minder plant.

 

Maar gewoon de hele boel wat meer naar rechts schuiven is misschien wel gewoon de veel simpelere manier om zo ongeveer het zelfde te bereiken :)

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Buyuk HilmiHet zou vergelijkbaar moeten zijn aan die Hy-Pro voeding inderdaad, maar dan met wat extra's erin zodat het beter werkt met led verlichting.

 

@Cannarie Denk ook niet dat het veel scheelt. Het gaat iets meer richting de linker wand, maar daar zitten nu ook planten tussen die het licht opnemen. Sowieso zit ik er heel dicht op. Op de hogere toppen tussen de 5 en 10cm. Eventueel worden die paar hogere pieken dan wat te hoog belicht, maar de rest eronder krijgt dan de "normale" dosis licht.

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 hours ago, Running Water said:

Planten zien er prima uit en de prille topjes ontwikkelen zich weer lekker :) 

Ik vind het persoonlijk wat te klein allemaal, maar goed. Het zit dit keer eindelijk eens niet zo bomvol zoals ik het doorgaans heb :)

 

pH probleem is overigens wel opgelost door het water te vervangen. De eerste dag (twee dagen) liep de pH nog wel wat op maar sindsdien is het weer gewoon stabiel zoals het hoort. Komt nu een paar honderste maximaal een tiende bij. Dat hou ik wel een week vol zonder het te hoeven aanzuren.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tijd voor wekelijkse update na bijna drie weken bloei (ruim 4 weken 12/12). Weinig te melden eerlijk gezegd. Het pH probleem is dus wel over met de waterwissel. De groei is er uit en de toppen gaan nu wat meer in de dikte. EC nog steeds rond de 1.5. Verder gaat het nog steeds zijn gangetje denk ik.

 

Overzicht (lamp tijdelijk hoger gehangen):
large.20180510_Ovezicht_DSC4074.jpg.84d9

 

Topjes:
large.20180510_Topje_DSC4076.jpg.08be026

 

large.20180510_Topje_DSC4079.jpg.437dee7

 

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • By Fredjestoney
   Hallo mensen,
    
   Ik ben fred en wil graag mijn volgende kweek met jullie gaan delen.
   Dit zijn de zaden die k heb uitgekozen.
    
    
   03-02-2020
   De zaden heb ik in een pot met water gestopt op
   Ongeveer 24 uur later heb ik ze aangetikt en gekeken of deze naar de bodem zakte.
   Dat deden ze allemaal dus zijn ze een natte koffiefilter in gegaan en opgehangen aan de binnenkant van een kastje.
    
   04-02-2020

    
   Terwijl k een paar dagen wacht tot ze wortel schieten.
   Maak k me tent nog even schoon en hang alles op zn plek, de plantjes hebben voorlopig toch alleen voornamelijk licht nodig.
    

   Mijn setup is als volgt :
   1.20 x 2.40 x 220 phantom kweektent
   12 x 50 watt cree COB led 
   1 x 1200m3 afzuiger
   1 x 1500m3 filter
    
   De planten gaan wonen in 1 grote airpot, die bestaat uit 4 x 38 liter airpot.
    
   Als groei medium gebruik k een mix van batmix , compost en lightmix. (60-15-25)
    
   08 -08-2020
   Vandaag zijn de mooie zaadjes uitgekomen  tijd om ze te planten.
    

    
   De pot s ook gevuld vandaag dus dat komt goed uit.
   Dit s hoe t er nu bijstaat nu slleen geduld en liefde dsn komt het helemaal goed.
   De zaadjes zittenin de grote pot nu dus we gaan t zien
    
   Mvg fredje
  • By Cabis
   Onlangs kreeg ik de vraag een Meanwell LED Driver te dimmen via een Arduino.
    
   Zelf ben ik overgestapt Wemossen en Node MCU's omdat die zoals een Arduino gebruikt kunnen worden en WiFi aan board hebben waardoor ze gebruikt kunnen worden voor Domotica.
   Daar ga ik verder niet op in maar als je googled op HassIO dan heb je een aardig startpunt.
    
   De vraag wordt dus een Meanwell LED driver dimmen via een NodeMCU.
    
   Ja dat kan heel erg simpel zelfs en wel  zo:
    

    
   Mijn testopstelling zag er zo uit:


    
   Let wel op dat je Meanwell 10V PWM heeft als dim methode!
    

    
   Voorbeeld Sketch voor Arduino / NodeMCU
    
   uint8_t pwm_pin = D2; /* Pin 4 on Arduino */ uint32 stepDelay = 5; void setup() { pinMode(pwm_pin, OUTPUT); } void loop() { for(int i=0; i<1024; i++) { analogWrite(pwm_pin, i); delay(stepDelay); } for(int i=1024; i>0; i--) { analogWrite(pwm_pin, i); delay(stepDelay); } }  
   Met bovenstaande sketch dimmen de LEDs van 100% naar +/- 6% en weer terug. Je kunt dus niet zo ver terug dimmen totdat de LEDs doven.
    
    
   Cabis.
    
    
  • By Freddy Wortels
   Hallo
   Beste medegrowers,
    
   KingScrog hier....?‍♂️
   Hierbij Introduceer ik mijn nieuwe LED Grow Light.
   Binnenkort gaan er meer updates volgen, en inclusief wekelijkse updates.
    
   Stay tuned
    
   En vergeet ook niet te abboneren, bericht te plaatsen en likes word gewaardeerd.
    
   Groentjes
   Freddy Roots Aka King Scrog NL✌?
    
 • waterpijp-bong.nl
 • Who's Online   3 Members, 0 Anonymous, 3 Guests (See full list)