• Anker en Anker Advocaten
  Omnipotent
  Hy-Seeds
  PGMC
 • Announcements

  • karel kweker

   Weedforum Nieuwe Leden.   12/03/2017

   weedforum.eu cannabisforum voor de recreative blower en medicinale grower, op het forum vind je vele tips and tricks om wietplant te kunnen kweken voor eigen (medicinaal) gebruik...   We zouden graag nieuwe leden er op willen wijzen dat ze zich dienen voor te stellen in de wie is wie hoek. Het hoeft geen heel verhaal te zijn, maar gewoon een kleine introductie,  Je zou misschien kort kunnen omschrijven wat jou ervaringen al zijn, of dat je helemaal nieuw bent met het kweken.   Maak er wat leuks van hier op het forum 
Sign in to follow this  
greentjeonatrip

Aantal vingers per blad betekenis : Revisie 2018

Recommended Posts

Goedemiddag samen !

 

Ik ben al eens in het verleden op de volgende tekst gestuit aangaande het aantal vingers per blad en wat dit zegt over het plantje :

 

Het aanmaken van bladoppervlak is een kwestie van evenwicht voor een plant.
Hoe meer bladoppervlak, hoe meer hij kan assimileren, onder de voorwaarde dat er licht op valt.
Hoe meer bladoppervlak, hoe meer hij móet dissimileren om alles te onderhouden. Hierdoor wil een plant geen bladeren die in de schaduw staan, want dat is verspilde energie in feite.

Het aantal vingers dat een plant aan zijn nieuwe bladeren heeft, zegt iets over de hoeveelheid licht die een plant nog op wil vangen.
Als alle bladeren van een plant volledig in het licht staan, zullen de volgende aangemaakte bladeren meer vingers hebben.
Als een plant bladeren aanmaakt en andere bladeren daardoor in de schaduw terecht komen, zullen de volgende aangemaakte baderen minder vingers hebben. Dit kan ook door bladeren van andere planten veroorzaakt worden uiteraard.

Dus een stekje heeft er als het goed is 5, maar meestal ook 3.
Dit is omdat de moeders vaak grote planten zijn met veel overlappende bladeren van zichzelf en andere moeders. Een stekkenboer wil immers grote aantallen stekken en dat er dan maar 3 vingers aan zitten, is dan jammer. Jammer voor ons, want een stek met 3 vingers slaat minder snel aan. Maar eigenlijk dus ook jammer voor hem, want wij vinden zijn stekken niet zo mooi en kiezen liever voor een ander. Het feit dat er tegenwoordig meestal geen ander is, zorgt er echter meestal voor dat we geen keuze hebben.

De stekken staan in het begin nog dicht op elkaar in de worteling en later in de voorgroei en sommige bladeren staan in de schaduw, sommige niet, daardoor blijft het aantal vingers op de nieuwe bladeren ook 5 of 3.
Zodra je ze wijder zet, komt er meer licht op alle bladeren en zal de plant reageren door de nieuwe bladeren met meer vingers uit te rusten. Staan de planten zo ver uit elkaar dat ze dan nog steeds licht vangen op alle bladeren, krijgen de volgende bladeren er 9. Vrijstaande buitenplanten bijvoorbeeld kunnen op deze manier vaak extreme aantallen krijgen van 11 of 13 vingers per blad.

Toppen hebben daardoor vaak veel bladeren met maar 1 vinger. De plant heeft al zoveel bladeren die in de schaduw staan dat nieuw bladoppervlak weinig meerwaarde brengt voor de plant. Die energie kan beter in de aanmaak van bloemen gestopt worden.

 

 

Wat ik eigenlijk vooral vaak lees, is dat men schrijft hoe meer vingers, hoe gezonder, beter, etc., maar ik kan niet ontkennen dat ik in bovenstaande tekst toch wel logica zie en vraag me af hoe jullie hier in staan ? Het leek me een goed plan om een topic hierover te openen in de outdoor sectie, omdat ze aan de ene kant op dit moment gewoon populair is, maar ook omdat ik me afvraag of jullie inderdaad met name outdoor kunnen bevestigen dat het niet ongewoon is bladeren aan te treffen met 11 of 13 vingers ?

 

Het aantal vingers dat een plant aan zijn nieuwe bladeren heeft, zegt iets over de hoeveelheid licht die een plant nog op wil vangen.  Waar of niet waar ?

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Klinkt idd logisch.
Vind het maar lastig te beoordelen omdat er zo veel bro-science in de wietwereld zit.

Vinger nummer 12 en 13 zijn vaak zo klein dat ik de meerwaarde er niet zo in zie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik denk dat het ook te maken heeft met de lichtintensiteit.

Ik heb ooit een CFL lamp gehad waar er een amnees onder stond.

Deze heeft niet meer dan 3 vingerig blad gehad maakte niet uit of ze  vlak onder de lamp stond of niet.

Zelfde plant onder een HPS ging als een speer met 9 vingerig blad.

 

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vooropgesteld dat ik me niet kan voorstellen dat diegene die bovenstaande tekst heeft geschreven zomaar wat uit zijn nek heeft 'gekletst', daarvoor zie ik er ook wel de logica van in, plaats ik hier ook even het antwoord dat ik van Sannie kreeg op mijn vraag :

 

Het aantal vingers per blad heeft direkt te maken met de gezondheid van de plant en in het bijzonder de wortel groei.

Een zaailing welke van begin al start met een in evenwicht zijnde van plant boven grond en wortels onder de grond zal eerder de neiging hebben om meerdere bladvingers te ontwikkelen. Een zaailing start zijn leven met een pen wortel en wanneer een ruime pot met aarde gegeven wordt kan de plant bladeren ontwikkelen met 9-11 en zelfs 13 vingers. In het bijzonder planten buiten welke in volle grond of grote pot met aarde staat.

Stekken welke genomen worden kunnen het beste van de plant gehaald worden waar de plant vol in het licht staat, deze gedeeltes van de plant hebben de meeste groei potentie en zullen het snelste wortelen en ontwikkelen tot gezonde planten.

De hoeveelheid vingers geld hier voor de fan leafs en niet de bladeren in de ontwikkelende buds, eenvinger blad is heel normaal in de ontwikkeling in de hoofd buds.

Ik werk erg veel met stekken om zaad te maken en in deze planten zie je vrijwel nooit 9-11 vingers, dit doet uiteindelijk niets af van de gezondhied en of de oogst van de planten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat vind ik dus ook @Kees Amnees, sterker nog, de hierboven 'gebundelde' informatie is voor mij in 1 klap ontzettend waardevol geworden ! Waarom ?  Uit beide teksten licht ik er slechts 1 woord uit :  "evenwicht" .

@Rabarbarbaar. Als ik dan zo vrij mag zijn om een suggestie te doen, zo klein als een 12- of 13 vingerig blad dan ook mag zijn, je zou dan redelijkerwijs mogen aannemen dat de dame in kwestie  toch verdomd lekker in haar vel moet zitten als je hier spreekt over evenwicht en daarbij de gezondheid, in acht nemende dat ze ook verzorgt wordt zoals dat hoort, niet teveel en niet te weinig en los van het feit dat er ongetwijfeld ook strains zullen bestaan die slechts 3- of 5 vingerig blad aanmaken. Het nodigt bij mij in ieder geval uit om nog beter na te denken over het kiezen van de juiste potmaat.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 23-6-2018 at 07:58, greentjeonatrip said:

Waren beiden vanuit zaad opgekweekt ?

Waren stekken. had er toen 20 op de kop kunnen tikken.

Heb er enkele onder CFL gezet omdat ik geen plaats meer had in de grote tent waar de andere stonden.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this