• Anker en Anker Advocaten
  Omnipotent
  Hy-Seeds
  PGMC
 • Announcements

  • karel kweker

   Weedforum Nieuwe Leden.   03-12-17

   weedforum.eu cannabisforum voor de recreative blower en medicinale grower, op het forum vind je vele tips and tricks om wietplant te kunnen kweken voor eigen (medicinaal) gebruik...   We zouden graag nieuwe leden er op willen wijzen dat ze zich dienen voor te stellen in de wie is wie hoek. Het hoeft geen heel verhaal te zijn, maar gewoon een kleine introductie,  Je zou misschien kort kunnen omschrijven wat jou ervaringen al zijn, of dat je helemaal nieuw bent met het kweken.   Maak er wat leuks van hier op het forum 
Sign in to follow this  
DeVos

hazen pest op mens ook via insecten en ook teken....pasop

Recommended Posts

Ecologie - Donderdag 3 januari 2019

Niet alle hazen gaan dood door hazenpest

Meerdere jagers uit de provincie Overijssel meldden in oktober verhoogde sterfte van hazen en konijnen. In november berichtte het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) dat hazenpest was vastgesteld in deze provincie. Ook in Limburg was hazenpest bij hazen vastgesteld. Uit andere delen van Nederland kwamen meldingen van hazensterfte. Hierbij werd vaak de vraag gesteld of ook in dat gebied hazenpest de oorzaak van de sterfte is. Maar in de meeste gevallen blijkt er sprake te zijn van een andere oorzaak.

Tot op heden is hazenpest vastgesteld in de provincies Utrecht, waarbij 5 hazen besmet waren, Overijssel, waarbij 2 hazen besmet waren, en in Limburg waarbij 1 haas besmet was. Toch zijn er meer meldingen binnengekomen van hazensterfte. Niet alle hazen gaan dood door hazenpest. Andere oorzaken zijn het konijnenvirus RHDV-2, het European Brown Hare Syndrome, darmparasieten andere bacteriën en trauma.

Wat is hazenpest?

Hazenpest, ofwel Tularemie is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie kan van dieren op mensen overgaan. Insecten en teken kunnen de ziekte overbrengen van dieren naar dier en mens. De ziekte kan zich op verschillende manieren uiten. De meest voorkomende vorm uit zich in een huidzweer na contact met besmette karkassen van dieren of een beet van een besmet insect of teek. Omdat de ziekte zeldzaam is en de klachten verward kunnen worden met andere aandoeningen is het verstandig om als jager de huisarts te wijzen op het contact met mogelijk besmette hazen. Tularemie wordt behandeld met antibiotica. Bij verdenking op tularemie is het belangrijk om via de huisarts goed (laboratorium) onderzoek te laten verrichten.

Wat te doen bij verdenking hazenpest?

 • Wanneer er in een veld meerdere dode hazen worden gevonden of als er hazen met afwijkend gedrag worden waargenomen, dan wel afwijkingen worden gezien bij het ontweiden is het verstandig om deze te melden bij DWHC. Zij beoordelen na overleg of ze de dode hazen (gratis) ophalen voor verder onderzoek. Aan het gedrag of het uiterlijk van dode of zieke hazen is niet vast te stellen wat er precies aan de hand is. Het kan ook gaan om vergiftiging, toxoplasma of pseudotuberculose of andere ziekten. In het veld zijn er geen maatregelen te treffen.
 • In Nederland is geen vaccin beschikbaar tegen tularemie. De bacterie kan zich lange tijd handhaven in een koele, vochtige omgeving.  Het risico op een infectie in gebieden waar de ziekte onder dieren en in de omgeving voorkomt, kan op verschillende manieren worden verkleind:
 • Hanteer karkassen met handschoenen en draag een mondmasker om het inademen van zwevende druppeltjes lichaamsvloeistof van het dier te vermijden
 • Zorg voor door-en-door-verhitting van wildbraad of verhit het minstens gedurende 1 uur op 60°C . Het invriezen van dieren of vlees doodt de bacterie niet.

Meer weten?
Dutch Wildlife Health Centre (DWHC)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks, wist dit nog niet.

Uiteindelijk draagt al het wild wel veel ziekten met zich mee. Zij worden ook nergens voor ingeënt natuurlijk.
Zoals bij ons nog de pest, cholera, tyfus, aids, TBC etc.. voorkwam 50/100 jaar geleden... hebben we het bij ons nu vrij onder controle..

Onze levensverwachting is afgelopen 100 jaar wel tot 90% toegenomen !! Men werd toen misschien 50.. nu 95 als het 'meezit'

Maar de dieren hebben deze ontwikkeling niet doorgemaakt..

 

Dat teken meer ziekten met zich meedragen dan alleen Lyme was al duidelijk. In ieder geval 3 ziekten die op mensen overdraagbaar zijn, zijn aangetoond. Dat wil niet zeggen dat er nog meer overdagingen mogelijk zijn.

Altijd oppassen in de natuur met beten van what so ever.. en karkassen inderdaad.. nooit aankomen en adem inhouden ;) 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Die ziektes worden ook mee gebracht door de hoog opgeleide die hier onze verzorgingsstaat 

uit komen vreten op onze kosten .:waterpijp:

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this