• Anker en Anker Advocaten
  Omnipotent
  Growers Choice
  PGMC
 • Announcements

  • karel kweker

   Weedforum Nieuwe Leden.   12/03/2017

   weedforum.eu cannabisforum voor de recreative blower en medicinale grower, op het forum vind je vele tips and tricks om wietplant te kunnen kweken voor eigen (medicinaal) gebruik...   We zouden graag nieuwe leden er op willen wijzen dat ze zich dienen voor te stellen in de wie is wie hoek. Het hoeft geen heel verhaal te zijn, maar gewoon een kleine introductie,  Je zou misschien kort kunnen omschrijven wat jou ervaringen al zijn, of dat je helemaal nieuw bent met het kweken.   Maak er wat leuks van hier op het forum 
Sign in to follow this  
ipke

Buitenwiet is laat dit jaar in vergelijking met 2018

Recommended Posts

Hebben meer mensen hier last van dat de buitenwiet later klaar is dan vorig jaar? los van de soorten en tijd van zaaien.

 

Mijn ervaring is dat alles later is dan in 2018. 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mijn plantje staat ook nog buiten.

Meestal is dat klaar in september dus ja...iets later dan normaal heb ik de indruk.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, DeVos said:

ok...vertel...je soortjes en zaai en oogst datum...

gold rush, begin september is eind seoptember geworden. Zaaidatum half mei.

early skunk normaal half september, en die moet nog 3 weken. zaai datum half mei.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tis een stuk koele de laatste maanden en alle biologische processen gaan dan volgens mij een stuk langzamer..Ben nu pizzadeeg aan 't maken en die moet een uur rijzen ongeveer zo... Zet ik hem niet op een lekker warm plekje duurt het wel twee keer zo lang bijna omdat de gist zich dan een stuk langzamer ontwikkeld... 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mijn  vermoeden is toch vooral dat dit bias is. Zelfs stabiele zaadlijnen hebben variatie. En ik acht de kans zeer klein dat gold rush een stabiele lijn is.

Dit jaar is het derde jaar dat ik onze Mextiza en Blueberry stek buiten zet en die zitten gewoon perfect op schema lijkt me. Deze zijn wel pas eind oktober/begin november klaar, maar hebben voor de rest dezelfde temperaturen en CO2 gehad ;)

Mijn take is dus: als er al een verschil is, zal dit toch maximum over een weekje gaan en zeker geen twee of drie.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

idd...ben het met je eens ODK..met OER-stekken kan je dat beter controleren..........tis jammer dat stekken op guerrilla niet erg willen....in kas of tuin kweek is dat een uitkomst......met goede grond en regel matige bewatering...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gold rush is zeker laat , altijd al eind sept geweest en fluffy , je kan beter die van sumoseeds pakken , die zijn eind sept kei en kei hard .

Die gaan er volgend jaar wat de grond in , samen met zijn andere soorten , wel duur .

https://sumoseeds.com/strains/maya-gold/

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8-10-2019 at 18:40, DeVos said:

idd...ben het met je eens ODK..met OER-stekken kan je dat beter controleren..........tis jammer dat stekken op guerrilla niet erg willen....in kas of tuin kweek is dat een uitkomst......met goede grond en regel matige bewatering...

 

 

en dit jaar hoor ik weer dat mensen zeggen dat het later is...................daar is misschien een verklaring voor..........die zou dus ook oerstekken later kunnen maken....:blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Figuur 1. Lichtende nachtwolken gefotografeerd vanaf Terschelling in de nacht van 19/20 juni 2020, kort na middernacht. Bron: Sytse Schoustra.

 

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/lichtende-nachtwolken-vaker-te-zien-door-toename-in-methaan

 

 

07 juli 2020

Midzomernacht is de tijd van het jaar waarin lichtende nachtwolken in Nederland goed te zien zijn. Vóór de industriële revolutie was de kans op het waarnemen van heldere lichtende nachtwolken slechts eens per 100 jaar. Tegenwoordig worden deze wolken elk jaar wel gezien. Dat komt waarschijnlijk door de toename van methaanconcentraties in de atmosfeer. Aan het eind van de avondschemering of in de nanacht, vijf kwartier vóór zonsopkomst kan zonlicht door ijle ijswolken op ongeveer 85 km hoogte worden weerkaatst. Er is dan een lichtende wolkensluier als een soort spinnenrag aan de noordelijke hemel zichtbaar, zoals in de nacht van 19 op 20 juni 2020 (figuur 1).

Lichtende nachtwolken zijn in Nederland zeldzaam, maar de afgelopen weken zijn er diverse meldingen geweest. Lichtende nachtwolken ontstaan in de mesosfeer rond 85 km hoogte waar temperaturen in deze tijd van het jaar zo laag zijn (-90°C tot -145°C) dat zich een minieme hoeveelheid rijp vormt op klein deeltjes, bijvoorbeeld meteorietenstof. De waterdamp op deze hoogtes is afkomstig van meteorieten, uitlaatgassen van raketten, vulkaanuitbarstingen (maar alleen de hele grote), maar ook van de chemische afbraak van methaan (CH4). Ook de toename in broeikasgassen, die onderin de atmosfeer tot opwarming leidt maar rond 85 km hoogte juist tot afkoeling, kan een rol spelen. We hebben er een paar jaar geleden al aandacht aan besteed maar veel was nog onduidelijk.

Nieuw wetenschappelijk onderzoek

Sindsdien heeft nieuw onderzoek meer inzichten opgeleverd. Eén daarvan is dat de afname van de temperatuur rond 85 km door de toename van broeikasgassen nauwelijks effect heeft op het onstaan van lichtende nachtwolken. Het is op 85 km hoogte in de zomer namelijk toch wel koud genoeg voor rijpvorming op meteorietenstof. De elfjarige zonneactiviteitscyclus speelt hier echter ook een rol. In perioden rond zonnemaxima wordt de vereiste lage temperatuur veel minder vaak bereikt. Een koudere atmosfeer geeft weliswaar een kleine toename van de totale massa aan ijsdeeltjes, maar vooral meer kleinere ijsdeeltjes, die minder zonlicht reflecteren en dus minder goed zichtbaar zijn. De rol van waterdamp blijkt veel belangrijker, met name de toename van waterdamp door de toename van methaan. Sinds het begin van de industriële revolutie is de hoeveelheid methaan in de atmosfeer meer dan verdubbeld. Geschat wordt dat de hoeveelheid waterdamp op 85 km hoogte daardoor met 40 procent is toegenomen, en dat ijsdeeltjes daarom vaker voorkomen en bovendien groter en beter zichtbaar zijn geworden.

Pas in 1885 voor het eerst gemeld

De eerste melding van lichtende nachtwolken stamt uit 1885. Dit wordt in verband gebracht met de uitbarsting van de vulkaan Krakatau in Indonesië. Het lijkt erop dat sinds de jaren 1960 het aantal meldingen van lichtende nachtwolken sterk is toegenomen, wat samenhangt met de toename in methaan. Het meteorietstof waarop de rijp zich afzet, is altijd in ruime hoeveelheid aanwezig geweest. De beschikbaarheid van meer waterdamp om uit te rijpen is daarom de belangrijke factor bij het verklaren van een toename van de wolken.

Toegenomen kans

Wetenschappers schatten dat vóór de industriële revolutie de kans op middelbare breedtegraden - en dus Nederland - op zichtbare lichtende nachtwolken eens per enkele tientallen jaren was, en dat heldere lichtende nachtwolken slechts eens per 100 jaar voorkwamen (grote vulkaanuitbarstingen daargelaten). Heldere lichtende nachtwolken worden tegenwoordig elk jaar wel gezien op middelbare breedtegraden. Dat verklaart ook waarom ze voor 1885 nooit gemeld werden: ze waren waarschijnlijk te zeldzaam om als een uniek fenomeen op te vallen. Met de nog altijd toenemende methaanconcentraties in de atmosfeer blijft de hoeveelheid waterdamp rond 85 km hoogte ook toenemen en zullen lichtende nachtwolken vermoedelijk voor langere tijd in de periode rond de langste dag in onze streken goed zichtbaar zijn.

 

Figuur 2. Reflectie door mesosferische ijsdeeltjes op het Noordelijk halfrond op 12 juni 2019 gemeten door NASA AIM satelliet (Aeronomy of Ice particles in the Mesosphere). Bron: NASA.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lichtende nachtwolken

 
1.0?path=ef80317a-493b-47ca-bbf7-a424495ec712.jpg

Het seizoen voor de lichtende nachtwolken is begonnen, want de eerste meldingen zijn alweer binnengekomen. Hoe ontstaan ze en wanneer kun je ze zien? Je leest het in deze blog!

Wat zijn lichtende nachtwolken?

Het is eigenlijk een heel gek idee. De zon gaat onder en de hemel wordt donker. In principe zie je dan alleen nog maar sterren op een heldere nacht, maar in de zomer kun je ook zomaar eens oplichtende wolken zien. Je kunt ze zien als je richting het noorden kijkt en ze kunnen na zonsondergang of voor zonsopkomst te zien zijn.

Het zijn alleen niet de standaard wolken zoals we die gewend zijn. De "standaard" bewolking is in de onderste laag van de atmosfeer, de troposfeer, te vinden. Lichtende nachtwolken daarentegen zitten vele malen hoger in de atmosfeer. 

06_01_NLC1.jpg

Hoe ontstaan ze?

Lichtende nachtwolken ontstaan op zo'n 80-85 kilometer hoogte. Ze zijn daarom ook niet te vinden in de troposfeer, maar in een veel hogere luchtlaag van onze atmosfeer: de mesosfeer. In principe is het in deze luchtlaag kurkdroog en kan de lucht niet condenseren voor wolkenvorming. Toch lukt het deze lichtende nachtwolken om te vormen. Gek hè?

06_01_Luchtlagen.jpg
De luchtlagen van de atmosfeer. Lichtende nachtwolken zijn te vinden in de mesosfeer.

Iedere wolkendruppel heeft een zogeheten condensatiekern nodig. Dat is een heel klein stofdeeltje waar het water aan kan zitten om te condenseren. Bij de standaard wolken zijn die condensatiekernen vaak in overvloed aanwezig, mede door de uitstoot van fijnstof. Op 80 kilometer hoogte kan daarentegen geen fijnstof komen. Die kleine condensatiekernen in de mesosfeer hebben we dan ook voornamelijk te danken aan meteoren die in die luchtlaag opbranden en stofdeeltjes achterlaten.

Toch komen we met alleen stofdeeltjes er alsnog niet. Het is op 80 kilometer hoogte zeer droog en dat maakt het moeilijk om condensatie plaats te laten vinden. Ruw geschat, is de hoeveelheid vocht in de mesosfeer zo'n 0,03% van de hoeveelheid vocht in de troposfeer. Het moet daarom ontzettend koud zijn om condensatie (en dus wolkenvorming) plaats te laten vinden. Om precies te zijn: het moet kouder dan zo'n -90 graden Celsius zijn. Pas dan gaat het water aan die condensatiekernen zitten en ontstaan er ijskristallen. Het gevolg: er ontstaan wolken!

06_01_NLC2.jpg

Waarom zien we ze alleen in de nacht?

Ook overdag kunnen deze lichtende nachtwolken aanwezig zijn. Toch zien we ze dan niet, doordat de zon er doorheen schijnt en we alleen blauwe lucht zien. Na zonsondergang en voor zonsopkomst is het daarentegen een ander verhaal. 

Zodra de zon onder gaat, zien wij geen directe zonnestralen meer. Doordat lichtende nachtwolken op zo'n grote hoogte hangen, kan voor ons dan wel de zon al onder zijn, maar door de kromming van de aarde is dat voor die wolken nog niet het geval. Daar zien ze dan alsnog direct zonlicht en dat licht wordt vervolgens onze kant op gereflecteerd, waardoor we ze zelfs met een zwarte hemel kunnen zien. Dit is ook de reden dat lichtende nachtwolken zo mooi oplichten.

lichtende_nachtwolken_online.jpg

Wanneer kunnen we ze weer zien?

We zijn eigenlijk niet in staat te voorspellen of lichtende nachtwolken gaan ontstaan of niet. Een ding is wel zeker: je kunt ze niet zien als er een pakket bewolking voor hangt. Voor komende nacht zit dat nog wel goed, want dan is het vrijwel helder. In de nacht naar woensdag is het niet helemaal helder, maar er zitten wel opklaringen in de verwachting. De komende twee nachten is er dus een kansje, mits er ook daadwerkelijk weer lichtende nachtwolken aanwezig zijn, om ze te zien. Na die twee nachten wordt het wisselvalliger met beduidend meer bewolking.

Heel de zomer zijn deze wolken te zien, gelukkig, dus wees niet getreurd als het de komende dagen niet lukt. Als je nog niet in bed ligt en af en toe naar buiten kijkt na zonsondergang, kan het zomaar zijn dat deze zomer een keer zulke fotogenieke wolken te zien zijn! Het seizoen is tenslotte nog maar net begonnen en het hoogtepunt moet nog komen.

06_01_NLC4.jpg

De foto's gebruikt voor deze blog zijn foto's uit het archief. We hebben helaas geen bruikbare foto's van de afgelopen nachten, maar voel je zeker vrij om een foto in te sturen als je lichtende nachtwolken ziet!

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Het gouden uur

 
1.0?path=93adf598-5bcb-4fc3-8fc0-53dfb770031b.jpg

Het gouden uur en de schemering: fotografen houden er van, maar wanneer spreken we nou van het gouden uur en welke “soorten” schemering hebben we? We leggen je het uit in deze blog.

Nederland

Tussen 20 mei en 24 juli wordt het in Nederland niet volledig donker zoals in de winter het geval is. Dit komt doordat de zon niet heel ver onder de horizon komt te hangen. De zon zakt namelijk niet verder dan 18 graden onder de horizon en als je dan naar het noorden kijkt, is nog een heel klein beetje licht zichtbaar. Dit noemen we ook wel de astronomische schemering.

Dit is ook de voornaamste reden dat we in deze periode lichtende nachtwolken kunnen zien. Afgelopen nacht waren ze, tussen alle bewolking door, ook weer zichtbaar!

schemering.jpg

Scandinavië

We kennen meer soorten schemering. Hiervoor reizen we eventjes iets verder af naar het noorden van Europa.

In Stockholm, bijvoorbeeld, komt de zon rond deze tijd van het jaar niet meer dan 12 tot 6 graden onder de horizon. Dit noemen we ook wel de nautische schemering. Bij de nautische schemering is het al een stuk lichter dan de astronomische schemering en alleen de helderste sterren zijn nog zichtbaar.

Reizen we nog wat verder naar het noorden, naar het Noorse Trondheim bijvoorbeeld, dan zakt de zon niet verder dan 0 tot 6 graden onder de horizon. Dit noemen we de burgerlijke schemering. Je kunt je vast wel voostellen dat het in Trondheim dan ook vrij licht blijft. Hier zijn sterren ook niet meer zichtbaar.

Wouter van Bernebeek.jpg
Een schitterende foto tijdens de burgerlijke schemering in Nederland.

In ons eigen land zien we uiteraard ’s avonds ook eerst de burgerlijke en nautische schemering voordat we bij de astronomische schemering aankomen. Op een mooie dag kan dat ook voor een mooi kleurenspektakel zorgen.

Het gouden uur

Tot slot hebben we het gouden uur. Dit is de periode waarbij de zon tussen 0 en 6 graden boven de horizon staat. Doordat het licht dan een langere afstand moet afleggen, wordt het meer verstrooid en dat zorgt voor die mooie kleuren. Voor fotografen is dit een periode die veel gebruikt wordt om bijvoorbeeld mist of zelfs (fikse) buien vast te leggen. Onderstaande foto bewijst dat maar weer al te goed.

Gijs de Reijke_1.jpg
Een felle bui in Duitsland met daarachter het licht van het gouden uur. Als je dit zo ziet, is het logisch dat fotografen van deze periode houden!

Let wel op: het gouden uur hoeft niet exact een uur te duren. Dat is erg afhankelijk van waar je zit. Op sommige plaatsen (nabij de evenaar) is deze periode maar erg kort en in theorie kan het bij of boven de poolcirkel (haast) de hele dag duren. Dit geldt ook voor de duur van de schemering. Rondom de langste dag (vaak 20 juni), heb je verschillende lengtes van de schemering op verschillende plaatsen over de wereld.

Schemering_duur_20juni.jpg

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

dus methaan..van koeien en bosbranden in Siberië ..en het ontdooien en dus inslinken van perma frost/veen door bodemleven daar en hier.....en de industrie......zouden foto buiten planten kunnen verlaten.....??

 

ik heb ze idd deze zomer erg vaak gezien......die lichtende nacht wolken....:):wacko:

 

 

=============

 

Nederland

Tussen 20 mei en 24 juli wordt het in Nederland niet volledig donker zoals in de winter het geval is. Dit komt doordat de zon niet heel ver onder de horizon komt te hangen. De zon zakt namelijk niet verder dan 18 graden onder de horizon en als je dan naar het noorden kijkt, is nog een heel klein beetje licht zichtbaar. Dit noemen we ook wel de astronomische schemering.

Dit is ook de voornaamste reden dat we in deze periode lichtende nachtwolken kunnen zien. 

 

====

 

je zou dus op het noorden een goede dekking moet en hebben/maken.. op je spots......en dat komt mooi uit uiteraard...je wil licht van 1e ochtendzon en vanuit het zuiden....maar die lichtende nacht wolken zie je overal....ook op het zuiden...:blink:...maar veruit het meeste op het noorden....

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoe donker is donker genoeg voor een plant om in nachtmodus te gaan? Ik heb geen idee. Als de maan fel is, is het ook niet volledig donker. Ik denk dat je het beste een spot kunt zoeken die omringd is met bomen om de schade van lichtende nachtwolken te voorkomen, maar daar kleven uiteraard ook weer andere nadelen aan. 

 

Buiten alleen nog auto's kweken dan maar :rolleyes:

 • Like 1
 • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het is zeker veelste laat dit jaar ,zeker meer als een maand ,die ik vorig jaar al kon oogsten moet 

nu nog zeker een maand of meer ,de rest ook een week of 6

Dat kan goed uit pakken ,of slecht ,dat weten we aan het eind pas .

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

er zijn zeker nog wel leuke vroege soortjes!!...je moet ze alleen weten te vinden en daarbij ook een potje mazzel hebben op goede pheno's ,...helaas kan niet gewoon uitgaan van wat de breeder aangeeft als afbloei datum. wat wiet61 zegt dat is hier in een aantal gevallen dik een maand/ 6 weken na de aangegeven datum:wacko: 

lijkt mij heel sterk dat dit komt door een beetje weerspiegelings licht?!...weekje ofzo geloof ik nog wel...

Word er dan gewoon een hoop zaad voor buiten aangeprezen, dat eigenlijk helemaal niet geschikt is voor buiten kweekjes hier in NL

 

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alles wat nu nog een week of twee moet staan heeft toch eerder mazzel dan pech denk ik. De vooruitzichten zijn optimaal :D

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, sjaakjebonenstaakje said:

er zijn zeker nog wel leuke vroege soortjes!!...je moet ze alleen weten te vinden en daarbij ook een potje mazzel hebben op goede pheno's ,...helaas kan niet gewoon uitgaan van wat de breeder aangeeft als afbloei datum. wat wiet61 zegt dat is hier in een aantal gevallen dik een maand/ 6 weken na de aangegeven datum:wacko: 

lijkt mij heel sterk dat dit komt door een beetje weerspiegelings licht?!...weekje ofzo geloof ik nog wel...

Word er dan gewoon een hoop zaad voor buiten aangeprezen, dat eigenlijk helemaal niet geschikt is voor buiten kweekjes hier in NL

 

 

zoals Dame Blanche al zei....alles wat afbloeit in oktober is een binnen soortje......

hij wilde ook een witte potente buitensoort....die 20 september gewoon helemaal klaar is.....( ook voor de mais )....en voor het weer...in NL...

degeneratie van buiten soorten ...dat kwam omdat zaadbanken die buiten markt niet echt interessant vonden.....en zaden kweken en selecties binnen gedan worden....en tegen woordig ook veel in Spanje door het repressie beleid hier...

 

zaadbanken hebben zich wel massaal gestort in de auto soortjes.....10 jaar terug was dr lowrider 1....lowrider 2 en auto ak47...en dat was het wel zon beetje....

 

IN 2019 begon het 18 sept te regenen ...en het stopte pas medio oktober....en toen kwamen dr 4 hele mooie weken.......dus ja...je weet het nooit hier...:huh:

 

 

 • Like 2
 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, Janwiet said:

Hoe donker is donker genoeg voor een plant om in nachtmodus te gaan? Ik heb geen idee. Als de maan fel is, is het ook niet volledig donker. Ik denk dat je het beste een spot kunt zoeken die omringd is met bomen om de schade van lichtende nachtwolken te voorkomen, maar daar kleven uiteraard ook weer andere nadelen aan. 

 

Buiten alleen nog auto's kweken dan maar :rolleyes:

 

ik doe maar een gooi.....en geef de lichtende nachtwolken de schuld.:D.....maar andere gewassen zouden er ook last van moeten hebben.....en dat lees ik nergens:huh:......al gedraagt mais zich als een auto.......en je hebt daarin snelle en langzamere autos.....maar bij mais tellen ze ook het gemiddelde van de dag temperaturen mee....mja das weer een C4 plant...

 

net in de hitte golf hadden we strak blauwe hemels....dagen lang.....misschien gaan ze daarom net niet om?......wat bij grijs weer miscchien wel gebeurt......dan lijkt het wel of het 2 uur eerder donker wordt...:)

 

met de hitte golf zag je ook dat de planten naar de zon trokken.....dat doen ze met halfbewolkt en schapenwolkjes niet.....of veel minder....met dat licht wat diffuus binnen komt....op hun zonnepanelen...

 

elke soortje gaat om met een ander aantal uren......en buiten gaat dat dus heel geleidelijk.........als je binnen op 12/12 gooit...maken ze meteen bloei hormoon aan....

 

maar de dagen verkorten nu super snel..........:rolleyes:

 

10 sept is het 13/11 buiten....

25 sept is het 12/12 buiten...

 

vroege buiten soortjes zoals ierdbei..... NBD ....royal dane .....danish passion......gaan onder HPI lampen binnen bloeien met 20/4 licht.....:rolleyes:

 

binnen soortjes die worden gehouden in de groei bij 18/6.....als moederplant...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, DeVos said:

 

zoals Dame Blanche al zei....alles wat afbloeit in oktober is een binnen soortje......

hij wilde ook een witte potente buitensoort....die 20 september gewoon helemaal klaar is.....( ook voor de mais )....en voor het weer...in NL...

degeneratie van buiten soorten ...dat kwam omdat zaadbanken die buiten markt niet echt interessant vonden.....en zaden kweken en selecties binnen gedan worden....en tegen woordig ook veel in Spanje door het repressie beleid hier...

 

zaadbanken hebben zich wel massaal gestort in de auto soortjes.....10 jaar terug was dr lowrider 1....lowrider 2 en auto ak47...en dat was het wel zon beetje....

 

IN 2019 begon het 18 sept te regenen ...en het stopte pas medio oktober....en toen kwamen dr 4 hele mooie weken.......dus ja...je weet het nooit hier...:huh:

 

 

tjah iedereen zegt dat de seizoenen verschuiven door de global warming...dus we kunnen zomaar eens mazzel hebben!...of niet...

het begint ieder geval met de komende weken lekker weer op de voorspelling!

 

jah ik heb ook een paar leuke auto's geoogst van 42fastbuds! dit zijn echt prima wietjes hoor!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te weinig ervaring om mee te kunnen discussieren maar lijkt me sterk dat enkel cannabis later zou zijn en al de rest niet. 
https://www.landbouwleven.be/Mais

Mais doet normaal en blijkbaar vervroegt de ganse natuur ipv te verlaten
https://www.scientias.nl/de-lente-begint-dit-jaar-meer-dan-een-maand-eerder-dan-normaal/

Mijn zaden komen van de zwaar onder vuur liggende RQS (waar ik de reden nog niet van doorheb). Drie soortjes met allemaal verschillende voorspelde oogstdata, Candy Kush zou begin september te oogsten moeten zijn, OG Kush oktober en Critical eind september. 

Zo staat het op de verpakking maar in de realiteit was die "early express" amper een weekje voor op de anderen en er is geen zichtbaar verschil tussen in kas of buiten.(waar lichtvervuiling miniem is). Als ik de toppen bekijk denk ik dat ik nog een week of 5/6 bloei te gaan heb.

 

Natuur is nogal wispelturig en er is zoveel speling tussen de soorten, mijn kippen leggen allemaal verschillende eieren, eentje is al haar veren aan het wisselen en besloot okkernoten uit te broeden terwijl de rest gewoon kip blijft.  


Als ik de foutenmarge hanteer die ik merkte  op de voorspelde weken en de hoeveelheid grammen die RQS voorspelde bij de auto's, dan zit die early er nog niet zo ver van af :D
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this