• Anker en Anker Advocaten
  Omnipotent
  Growers Choice
  PGMC
 • Announcements

  • karel kweker

   Weedforum Nieuwe Leden.   12/03/2017

   weedforum.eu cannabisforum voor de recreative blower en medicinale grower, op het forum vind je vele tips and tricks om wietplant te kunnen kweken voor eigen (medicinaal) gebruik...   We zouden graag nieuwe leden er op willen wijzen dat ze zich dienen voor te stellen in de wie is wie hoek. Het hoeft geen heel verhaal te zijn, maar gewoon een kleine introductie,  Je zou misschien kort kunnen omschrijven wat jou ervaringen al zijn, of dat je helemaal nieuw bent met het kweken.   Maak er wat leuks van hier op het forum 
DeVos

Her grote WEER topic jaar 2020

Recommended Posts

Nieuws / Oktober veel natter dan normaal

Oktober veel natter dan normaal

oktober natter dan normaal

29 oktober 2019, 07:37

De regen kwam begin oktober met bakken uit de lucht, daarmee was de trend gezet en het werd uiteindelijk 40% natter dan normaal. Uiteindelijk eindigt de maand met gemiddeld 117 mm neerslag. De verschillen zijn wel groot met in het noordwesten 222 mm en in het oosten 80 mm. Verder is het iets somberder met 15 uur minder zon dan de gebruikelijke 113. Met een gemiddelde temperatuur van 11,6 graden was oktober 2019 bijna een graad te warm.

Weerterugblik-oktober-2019.jpg

Oktober is gemiddeld de natste maand van het jaar en nu ook nog 40% natter dan normaal. Er viel gemiddeld over het land 117 mm regen en dat is veel meer dan de gebruikelijke 83 mm. De verschillen zijn groot. In Zuid-Holland en vooral Noord-Holland was het nog veel natter. Regionaal viel meer dan 200 mm en bij het Noord-Hollandse Overveen en Castricum is zelfs 222 mm geregistreerd. Daartegenover is in de oostelijke provincies en in delen van Zeeland een veel normalere hoeveelheid gevallen van 80-90 mm.

Wateroverlast

Vooral op 1 en 9 oktober kwam de regen op verschillende plaatsen met bakken uit de lucht en was sprake van wateroverlast. In Overveen viel in 24 uur 67 mm regen. De eerste helft van de maand was het behoorlijk nat. Later in de maand viel minder neerslag en bleef het regionaal droog. Ook de laatste dagen van de maand zal nauwelijks regen vallen.Neerslag-De-Bilt-oktober-2019.pngMet zo veel regen is het niet vreemd dat de zon minder vaak scheen dan normaal. Toch komt het landelijke aantal uren zon op 98 uit en dat is niet veel lager dan de 113 uur in een gemiddelde oktobermaand. Dit hebben we voor een deel te danken aan vrij zonnig weer tegen het eind van de maand. Ondanks het herfstachtige karakter hield de wind zich deze maand vrij rustig. Slechts twee keer werd gewaarschuwd voor zware windstoten. De eerste najaarsstorm moet nog komen.

Koud slotakkoord

Deze maand was geen sprake van zeer uitzonderlijke temperaturen. Op 24 oktober kwam het wel tot een datum-warmterecord. In De Bilt werd het toen 19,5 graden. De warmste dag beleefden we op 13 oktober. Toen werd het in De Bilt 22 graden en in het Limburgse Ell werd het met 24,8 graden net niet zomers warm. De maand heeft een koud slotakkoord met in de nacht en vroege ochtend vooral in het binnenland kans op vorst. Vanochtend vroeg kwam het al tot de eerste lokale vorst van het najaar.

Temperatuur-De-Bilt-oktober-2019.pngDe gemiddelde temperatuur in De Bilt komt uit op 11,6 graden en dat is wat warmer dan de normale waarde van 10,7 graden. Vorig jaar was oktober met 11,9 graden nog warmer. Toevallig was het toen ook op de 13e het warmst met in grote delen van het land 25 graden of meer.

Foto: ANP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maandverwachting: zo ziet november er dit jaar uit

Weer in november

30 oktober 2019, 11:11

Een groot deel van november hebben we waarschijnlijk te maken met zacht en wisselvallig weer. Zo nat als in oktober wordt het niet, maar de kustprovincies kunnen iets meer neerslag dan normaal verwachten. Aan het einde van de maand wordt het kouder met vrij normale temperaturen. Dat betekent dat de kans op nachtvorst toeneemt!

Landelijk gemiddeld valt deze novembermaand ongeveer de normale hoeveelheid neerslag van 82 mm en de gemiddelde temperatuur in De Bilt komt uit rond 7,5 graden tegen 6,7 normaal.

inforgrafiek-nov19-anp.jpg

Sterkere afkoeling dan gebruikelijk

In november maakt de temperatuur normaalgesproken een flinke duikeling. Overdag is het aan het begin van de maand nog 11 graden en aan het einde nog slechts 7 à 8 graden. Ook ’s nachts wordt het kouder: 6 graden aan het begin van de maand en 3 graden in de slotperiode. Dit jaar is de temperatuurdaling nog sterker, doordat de maand zachter dan gebruikelijk van start gaat en eindigt met temperaturen rond of iets onder normaal.

Van zacht en wisselvallig naar normaal en droger weer in november

Een groot deel van november voeren zuiden- tot zuidwestenwinden relatief zachte lucht aan. Hierdoor ligt de temperatuur enkele graden boven het normale niveau. Regenzones vanaf de oceaan weten ons daarbij geregeld te bereiken. Aan de kust valt de meeste regen en is het natter dan normaal, terwijl het in het oosten en zuidoosten iets droger is dan gebruikelijk.

Voor de laatste tien dagen schetsen de computermodellen een toenemende kans op hogedrukinvloeden. Daarbij stroomt koudere lucht vanuit Noord-Europa uit over ons land en neemt de neerslagkans af. Wolkenvelden en enkele buien vanaf de Noordzee blijven wel mogelijk. Overdag komt de temperatuur rond of iets onder de normale waarden van 7 à 8 graden uit. Tijdens heldere nachten is de kans op vorst groot.

Vorst in november

Vorst in november. Foto: Jannes Wiersema

Slot van november voorbode voor winter?

Het normale tot iets te koude slot van november stemt winterliefhebbers misschien hoopvol, maar de kans op een typisch wisselvallige en zachte Nederlandse winter is groot. De meeste dagen verlopen zachter dan normaal. Het is hopen op een paar korte koude perioden met sneeuw- of ijspret. 

Lees hier onze winterverwachting 

Vergeet natuurlijk ook niet ons weerbericht voor de komende week te lezen.

Schrijf je voor 11 november in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief en maak kans op een Center Parcs weekend naar keuze!

Hoofdfoto: ANP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Winterverwachting: zo koud wordt deze winter

Wordt het een winter vol sneeuw?

23 oktober 2019, 16:51

Nog ruim een maand en dan begint de meteorologische winter. Bij de winter denk je al snel aan sneeuw- en ijspret, maar de Nederlandse winters verlopen meestal zacht en nat. Ook dit jaar is de kans op een typisch wisselvallige en zachte Nederlandse winter groot. Met overheersende zuidwestenwinden zal het op de meeste dagen zachter zijn dan normaal. Lees hier onze winterverwachting voor de winter van 2019-2020. 

Voor zowel december, januari als februari zijn de computermodellen unaniem: de kans op zachter weer dan normaal is groot. Meestal waait de wind uit het zuidwesten en daarmee wordt zachte oceaanlucht aangevoerd. Daardoor is de kans op vorst en sneeuw kleiner dan gebruikelijk en zal de temperatuur regelmatig oplopen tot in de dubbele cijfers.

Gemiddeld wordt door de seizoensmodellen een winter verwacht die zo’n anderhalve graad warmer verloopt dan de normaal van 3,4 graden. Overdag is het in een normale winter gemiddeld 6 graden en ’s nachts ligt de temperatuur dicht bij het vriespunt. Deze winter ligt de temperatuur in veel nachten ruim boven nul en is het overdag vaak zacht tot zeer zacht.

Verwachting winter 2019-2020

Minder vorst, ijs en sneeuw dan normaal

Een normale winter telt 38 dagen met vorst in de nachten en zeven ijsdagen waarop het ook overdag blijft vriezen. Dit jaar valt dit aantal beduidend lager uit. Daarmee neemt de kans op schaatsijs af en is de kans op een Elfstedentocht nog kleiner dan gemiddeld. Door het opwarmende klimaat is de kans op de Tocht der Tochten afgenomen van twintig procent aan het begin van de vorige eeuw naar acht procent nu. Voor komende winter is de kans kleiner dan vijf procent.

Sneeuw in de winter. Foto: ANP

Sneeuw in de winter. Foto: ANP

Betekent dit dan dat we helemaal geen winterweer krijgen? Nee, zeker niet. Ook in een zachte winter komt vaak een aantal heldere en windstille nachten voor met vorst. Bovendien waait de wind nooit een hele winter uit één en dezelfde richting. Er mag dus nog gehoopt worden op korte perioden met koude oosten- tot noordenwinden, waardoor het wel tot sneeuw- of schaatspret kan komen. Maar een ouderwetse Hollandse winter met veel sneeuw en kou zit er volgens de seizoensmodellen absoluut niet in.

Zo koud wordt deze winter

Ook in een zachte winter ziet het er soms zo uit. Foto: Jannes Wiersema.

Hoe nat wordt deze winter?

Zuidwestenwinden brengen meestal niet alleen zachte oceaanlucht met zich mee, maar ook regenzones. De meeste modellen zinspelen dan ook op bovennormale hoeveelheden neerslag. Landelijk gemiddeld valt in een normale winter ruim 207 mm regen. Nu wordt zo’n 250 mm berekend.

Kletsnatte akker in de winter.

Kletsnatte akker in de winter. Foto: Jannes Wiersema

Met het oog op het volgende groeiseizoen en de nog altijd lage grondwaterstanden in het oosten en zuiden zou het goed zijn als beduidend meer neerslag valt dan gebruikelijk. In december lijkt de neerslaghoeveelheid het dichtst in de buurt van normaal uit te komen en zijn er nog redelijk wat droge dagen te verwachten. In januari en februari wordt het natter.

Kijk ook onze video met de winterverwachting.

Je bent nu op de hoogte van de winterverwachting voor winter 2019-2020, maar het duurt nog even voor de winter daadwerkelijk begint. Via onze maandverwachtingen houden wij jou op de hoogte over de vooruitzichten voor de komende (winter)maanden.

Lees hier het weerbericht voor de komende week.

Hoofdfoto: ANP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nieuws / Boeren mogen weer sproeien op droge Veluwe

Boeren mogen weer sproeien op droge Veluwe

boeren mogen weer sproeien op droge veluwe

23 oktober 2019, 22:45

Op de Veluwe geldt vanaf donderdag geen sproeiverbod meer voor boeren. Het Waterschap Vallei en Veluwe staat sproeien met oppervlaktewater voor het eerst sinds begin juni weer toe, al is het nog steeds droog in de regio.

“Door de neerslag van september en oktober is het herstel drie maanden eerder ingezet dan in 2018. Bovendien is er in deze periode van het jaar minder vraag naar oppervlaktewater en neemt verdamping af”, meldt het waterschap aan regionale media. Voor verder herstel is een natte winter nodig. Alleen in de laaggeleden gebieden op de Veluwe is het grondwater nu al op normale hoogte.

In de Achterhoek is het nog steeds erg droog. Daar blijft dan ook het sproeiverbod van kracht. Deze maand is in het oosten minder regen gevallen dan op andere plekken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warmste 24 oktober sinds 1901!

 
1.0?path=eabe2a68-dd65-4408-8d1f-254f6dd04903.jpg

Opnieuw pakt 2019 een warmterecord! Waar er eerder dit jaar al 13 warmterecords sneuvelde, komt daar dus vandaag eentje bij. Dat maakt het totaal aantal warmterecords dit jaar op 14, terwijl er maar één kouderecord verbroken werd... Hoe bijzonder is dat nu eigenlijk?

Warmste 24 oktober in De Bilt

In de Bilt werd vanmiddag rond 15.50 een temperatuur van 19,6 graden gemeten. Het oude record, dat op 19,4 graden stond, is daarmee dus verbroken. Van tevoren werd al verwacht dat de temperaturen hoog zouden oplopen vandaag, maar een warmterecord zou dat net niet gaan opleveren. Het tegendeel bleek waar: De Bilt heeft het toch gered! Ook in de rest van het land werd het warm, met lokaal meer dan 20 graden in het zuiden.

WeatherMapTemperatureMaxNL.png

Figuur 1: De maximumtemperaturen in Nederland om 15.50. De bilt heeft met 19,6 graden het dagrecord verbroken! Op meerdere plekken in het zuiden werd de 20 graden gepasseerd.

Hoe bijzonder is dat?

Een dagrecord zelf is opzicht niet heel bijzonder, het toeval wil namelijk dat op sommige dagen de warmterecords scherper staan dan op andere dagen. Om je een voorbeeld te geven: overmorgen (zaterdag 26 oktober) staat het dagrecord op maarliefst 22,1 graden! Dat is gek, omdat die dag later in het jaar valt. Was het dus overmorgen zo warm geworden als vandaag, dan was er geen record verbroken.

Dagrecords.PNG

Figuur 2: De dagrecords in De bilt op een rij (20 t/m 28 oktober). We zien dat die van vandaag op 19,4 graden stond, maar die van morgen staat veel lager: 18,3 graden. De dag erna staat hij juist veel hoger (22,1 graden), wat dus al aangeeft dat het toeval een grote rol speelt bij dit soort dagrecords.

Een dagrecord is dus niet nieuwswaardig, de hoeveelheid dagrecords die verbroken worden per jaar echter wel! 2019 heeft tot nu toe dus 15 dagrecords op haar naam staan. Deze dagrecords zijn echter allemaal, op een na, warmterecords. Dat kouderecord is toevallig ook deze maand gevestigd: zondag 6 oktober werd het niet warmer dan 9,6 graden (je zou het bijna vergeten met dit mooie weer). Dit hele jaar is er in De Bilt dus 1 kouderecord gevestigd, tegenover 14 warmterecords. Volgens de statistiek zou dat echter gelijk moeten lopen (evenveel warmte- als kouderecords als het klimaat niet zou veranderen)...

En dat is niet alleen dit jaar het geval...

Kijken we naar de dagrecords vanaf 1901, dan zien we een duidelijke trend. Naarmate we verder van de begindatum af gaan, nemen de hoeveelheid dagrecords natuurlijk af. Dit heeft ermee te maken dat er elk jaar records bijkomen, die steeds moeilijker verbroken kunnen worden. Met andere woorden: hoe langer de tijdreeks, hoe minder kans op dagrecords, aangezien er steeds meer jaren in de dataset zitten. Vanaf 1990 zien we plotseling iets geks gebeuren: het aantal warmterecords lijkt stabiel te blijven per jaar (of zelfs toe te nemen), terwijl de hoeveelheid kouderecords per jaar flink afneemt (en sommige jaren worden er zelfs helemaal geen kouderecords verbroken)! Iets wat niet zou mogen gebeuren, als het klimaat niet zou veranderen...

Dagrecords 1.PNG

Figuur 3: Alle dagrecords gemeten door het KNMI te De Bilt sinds 1901. Het aantal koude- en warmterecords neemt per jaar af, maar vanaf 1990 lijkt deze verdeling scheef te staan. Er worden veel meer warmterecors (rode staven) gemeten per jaar dan kouderecords (blauwe staven)! Een trend die niet te ontkennen valt. ©KNMI

Conclusie

Een dagrecord opzicht is dus niet zo bijzonder en zegt niks over het klimaat. De trend die er te vinden is in deze dagrecords echter wel! Zonder klimaatverandering hadden we elk jaar ongeveer evenveel warmte- als kouderecords moeten hebben. Bovenstaande figuur laat echter duidelijk zien dat dit momenteel niet het geval is. Ook de komende jaren zullen er dus waarschijnlijk veel meer warmterecords sneuvelen, al zullen er natuurlijk ook nog wel enkele kouderecords gaan sneuvelen... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nieuws / Waarom kleuren en vallen de bladeren in de herfst?

Waarom kleuren en vallen de bladeren in de herfst?

Mooie-herfstkleuren-bos-1280x600.jpeg

27 oktober 2019, 07:32

De dagen worden korter, de temperatuur is aan het dalen en dat betekent ook dat de bladeren van bijvoorbeeld de esdoorn, eik en paardenkastanje verkleuren en op de grond vallen. Maar waardoor kleuren de bladeren eigenlijk in de herfst en vallen ze op de grond? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Bladeren kleuren groen door de aanwezigheid van chlorofyl en in de herfst verdwijnt dat. Dan blijven er andere kleuren over zoals geel en oranje. Die kleuren waren er altijd al, maar ze worden pas zichtbaar als het stofje chlorofyl verdwijnt. Rood vormt daarop een uitzondering. Die kleur wordt door sommige soorten apart aangemaakt, waarschijnlijk ter bescherming van de boom als het koud en toch nog erg zonnig is. Ook zou het de bomen beschermen tegen bladluizen in het volgende voorjaar.

Herfst-zon-met-nevel-in-bos.jpeg

Foto: Adobe Stock / Smileus

Twee redenen voor het kleuren en vallen van bladeren in de herfst

Dat chlorofyl verdwijnt komt door twee redenen, zegt bioloog Jeffrey Brand van de Universiteit Utrecht. Ten eerste wordt het gemaakt onder invloed van zonlicht. Als de dagen korter worden, is er minder zonlicht en wordt er dus ook minder chlorofyl aangemaakt. Maar de belangrijkste reden is dat de boom chlorofyl afbreekt voordat hij zijn bladeren loslaat, als de temperatuur begint te dalen en de dagen korter worden. De voedzame grondstoffen van het chlorofyl worden opgeslagen in de stam als voorraad voor de winter.

De bomen laten de bladeren los als het te koud wordt voor ze. Onder de vijf graden nemen de wortels minder makkelijk water op en om uitdroging te voorkomen stoten ze de bladeren af. Die verbruiken en verdampen namelijk veel water en daardoor zouden de bomen in de winter kunnen sterven.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hier is dit jaar alles verregend ,echt bijna alles is verrot , bijna niks geoogst,je broek zakt zo

van je kont als je dat ziet ,die spilff sweet en sour rotten al als je ernaar kijkt ,ook 

de haze soorten van realgorilla seeds waren bagger , ook mede door het konijn wat alles opvrat in 

het begin heb ik weinig dit jaar ,maar dat haal ik in de toekomst wel in

hsgah

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://www.westfalia.eu/nl/shops/rondom-het-huis/dierenvallen-verjagers/vangen-en-verjagen/konijnen-en-hazenafweer/1551337-universele-solar-dierenverjager-met-ultrasound-en-knipperlicht.htm

 

op je plekje maar zoiets zetten?....:huh:  a 25 euro...

 

solar !

 

Universele Solar dierenverjager met ultrasound en knipperlicht

Houd ongewenste dieren weg bij je huis, boerderij, tuin of balkon.

Deze universele dierenverjager op zonne-energie houdt honden, katten, vogels, marters, wasberen, ratten, wilde zwijnen, konijnen, vossen en nog veel meer dieren uit de buurt van je huis, erf, tuin of balkon. Je kunt de verjager plaatsen waar je maar wilt, omdat je dankzij de zonnecel niet afhankelijk bent van een stroomvoorziening. De verjager werkt op een gebied tot maar liefst 50m, met een werkende straal van 9 m / 110m Je kiest uit 1 van de 5 instellingen zodat je specifieke dieren kunt weren, of gebruik de universele instelling die alle dieren weghoudt.

Om hem te installeren kun je de verjager aan de muur bevestigen of hem op de grondpen plaatsen.

Kenmerken:

- Kan overal waar je wilt geplaatst worden want hij werkt op zonne-energie

- Kan ook opgeladen worden via USB, als er te weinig zonlicht is

- Groot invloedgebied

- Met bewegingsmelder

- 3 ultrasone tonen en knipperlicht

- Frequentiebereik van 19,5 kHz tot 31,5 kHz met 4 instellingen

Levering inclusief: 3 x 1,2 Volt AA Ni-MH 800 mAh batterijen en een extra USB oplaadkabel.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zoete regen doordat zure regen is verdwenen?

Schade-in-bossen-door-zure-regen-1280x60

16 november 2019, 09:01

Zure regen is een tijd lang een veelbesproken onderwerp geweest, want deze vorm van regen is erg slecht voor het milieu. De laatste tijd hoor je er minder over. Komt dat omdat zure regen helemaal is verdwenen? Wij geven antwoord op deze vraag!

Wat is zure regen?

Wat is zure regen eigenlijk precies? Zure regen ontstaat door uitlaatgassen in de lucht. Dit zijn schadelijke stoffen zoals stikstoffen, zwaveldioxide en ammoniak. Doordat deze stoffen blijven hangen in de lucht lossen deze op in wolken en er vindt een chemische reactie plaats. En wanneer het dan gaat regenen, komen deze stoffen dus ook vrij. Dit wordt zure regen genoemd. Deze regen is schadelijk voor bijvoorbeeld bossen en meren.

Zure-regen-cyclus.jpg

Het ontstaan van zure regen (in het Engels Acid Rain) uitgelegd.

Is zure regen echt verdwenen?

Sinds de jaren ‘80 van de vorige eeuw was er veel aandacht voor zure regen, aangezien deze vorm van regen zo slecht is voor ons milieu. Door de uitstoot van de genoemde schadelijke stoffen in de lucht te verminderen, was de hoop dat zure regen zou verdwijnen. Er zijn verschillende maatregelen genomen. Zo zijn huizen tegenwoordig verwarmd door gas in plaats van door kolen. En wordt zwaveldioxide uit rookgas gehaald in elektriciteitscentrales. Ook de uitstoot van ammoniak is afgenomen en de invoer van de driewegkatalysator bij personenauto’s zorgde voor een emissiedaling van stikstofoxiden met 40%. Deze maatregelen hebben ervoor gezorgd dat onze lucht verschoond is van zwavel.

Zoete regen

Door deze maatregelen heeft zure regen plaats gemaakt voor zoete regen. Zoete regen is regen zoals het hoort te zijn, zonder schadelijke stoffen. Toch is het niet zo dat zure regen volledig is verdwenen. Want doordat we zo’n tijd last hebben gehad van zure regen is de bodem nog steeds verzuurd. Dankzij de maatregelen valt er weer zoete regen, maar de bodemverzuring gaat op sommige plekken nog steeds door.

Gaat het de komende dagen regenen? Lees dan ons  weerbericht.

Door: Renske Swarts

 • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6-11-2019 at 22:19, DeVos said:

https://www.westfalia.eu/nl/shops/rondom-het-huis/dierenvallen-verjagers/vangen-en-verjagen/konijnen-en-hazenafweer/1551337-universele-solar-dierenverjager-met-ultrasound-en-knipperlicht.htm

 

op je plekje maar zoiets zetten?....:huh:  a 25 euro...

 

solar !

 

Universele Solar dierenverjager met ultrasound en knipperlicht

Houd ongewenste dieren weg bij je huis, boerderij, tuin of balkon.

Deze universele dierenverjager op zonne-energie houdt honden, katten, vogels, marters, wasberen, ratten, wilde zwijnen, konijnen, vossen en nog veel meer dieren uit de buurt van je huis, erf, tuin of balkon. Je kunt de verjager plaatsen waar je maar wilt, omdat je dankzij de zonnecel niet afhankelijk bent van een stroomvoorziening. De verjager werkt op een gebied tot maar liefst 50m, met een werkende straal van 9 m / 110m Je kiest uit 1 van de 5 instellingen zodat je specifieke dieren kunt weren, of gebruik de universele instelling die alle dieren weghoudt.

Om hem te installeren kun je de verjager aan de muur bevestigen of hem op de grondpen plaatsen.

Kenmerken:

- Kan overal waar je wilt geplaatst worden want hij werkt op zonne-energie

- Kan ook opgeladen worden via USB, als er te weinig zonlicht is

- Groot invloedgebied

- Met bewegingsmelder

- 3 ultrasone tonen en knipperlicht

- Frequentiebereik van 19,5 kHz tot 31,5 kHz met 4 instellingen

Levering inclusief: 3 x 1,2 Volt AA Ni-MH 800 mAh batterijen en een extra USB oplaadkabel.

Die ultrasone dingen zijn gewoon waardeloos is al jaren bekend

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, gyro gearloose said:

Die ultrasone dingen zijn gewoon waardeloos is al jaren bekend

 

maar je hebt dat, neem ik aan...zelf ook getest:huh:?.....een mede forum lid hier heeft er veel baat bij gehad....die had in en om zijn woning last van marters........en ja...als de batterijen leeg zijn....dan doet hij het niet meer.....wel een solar is wel zo handig in de bush.....en zeker als dubbel slot op de deur....tegen bunnies etc...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nieuws / Houden de bomen hun bladeren lang, wees voor een strenge winter bang

Houden de bomen hun bladeren lang, wees voor een strenge winter bang

Houden de bomen hun bladeren lang, wees voor een strenge winter bang

19 november 2019, 06:33

De meteorologische herfst loopt op zijn laatste benen, maar nog altijd zit er veel blad aan de bomen. Normaal gesproken zijn veel bomen in deze tijd van het jaar veel kaler of zelfs helemaal kaal. Sommige eikenbomen hebben zelfs nog deels groene bladeren. Een aloude weerspreuk luidt: “Houden de bomen hun bladeren lang, wees voor een strenge winter bang”.

Volgens deze weerspreuk moeten we ons nu dus opmaken voor een strenge winter. Maar wat is de waarde van deze spreuk?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de relatie is tussen bladval en het weer. De herfsttemperatuur heeft een belangrijke invloed op de snelheid van de bladverkleuring. Bij warm en zonnig nazomerweer in september en oktober start de herfst in de natuur een stuk later. Ook bij het ontbreken van koude nachten met temperaturen onder 5 graden vertraagt de bladverkleuring en bladval.

Gebrek aan nachtvorst

September verliep dit jaar heel normaal qua temperatuur, waarbij het op veel dagen 18-20 graden was. Daarbij bleven koude dagen en nachten uit en was het soms nog zomers warm. Oktober grossierde vervolgens in zachte dagen. Pas aan het einde van de maand volgden koude nachten, waarin het lokaal voor het eerst dit seizoen vroor. Op 1 november kwam het tot de eerste officiële vorst van deze herfst, maar overdag was het nog zacht.

Inmiddels zijn we in een koudere fase van de herfst terecht gekomen. Door de koudere dagen met een paar keer nachtvorst zullen de bladverkleuring en bladval nu versnellen.

Lees meer over de relatie tussen weer en bladverkleuring

Barre winter?

Veel bladeren voorteken van een barre winter?

Als we de weerspreuk mogen geloven zouden we ons weer eens op kunnen maken voor een ouderwets koude winter. Helaas voor winterliefhebbers komt deze weerspreuk zelden uit. Na de tien warmste herfstseizoenen volgden acht zachte tot zeer zachte winters! Alleen de warme herfst van 2009 werd gevolgd door een gemiddeld te koude winter en na de herfst van 2005 volgde een ietwat te koude winter.

Na de herfst van 2011 verliep de winter voor een groot deel uitzonderlijk zacht, maar in februari 2012 was ineens sprake een heuse officiële koudegolf. Daarbij kwam het zelfs bijna tot een Elfstedentocht. Dit is echter een uitzondering die de regel bevestigt dat winters vaak juist zacht verlopen wanneer het blad in de herfst lang aan de bodem blijft.

Lees hier onze winterverwachting op basis van weermodellen voor de winter van 2019-2020.

Foto’s: Jannes Wiersema

Door: Jaco van Wezel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nieuws / De 5 natste provincies van Nederland

De 5 natste provincies van Nederland

ANP-19350025-e1554799603437-1280x600.jpg

18 november 2019, 06:18

Neerslag is een belangrijk onderdeel van het klimaat in Nederland. Zeker in de herfst valt vaak dagen achtereen regen. In welke provincies valt de meeste neerslag? En waarom zijn er überhaupt verschillen in de jaarlijkse hoeveelheid neerslag per provincie? Lees hier wat de 5 natste provincies van Nederland zijn.

Op het kaartje hieronder is te zien dat de gemiddelde hoeveelheid jaarlijkse neerslag in Nederland behoorlijk varieert. De meeste neerslag valt in de kustgebieden, de Veluwe, het noorden en in Zuidoost-Limburg. Het droogst is het over het algemeen aan de oostgrens, in het oosten van Brabant en in het midden van Limburg. Afgaand op onderstaande kaart lijken de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Drenthe de natste provincies van Nederland.

Dit zijn de vijf natste provincies van Nederland

Gemiddelde jaarsom neerslag (KNMI).

Meer neerslag in Randstad door stofdeeltjes

De grotere hoeveelheden neerslag in deze provincies hebben verschillende oorzaken. In Noord- en Zuid-Holland valt bijvoorbeeld relatief veel neerslag, omdat neerslaggebieden afkomstig vanaf de Noordzee hier het actiefst zijn. Zodra deze neerslagzones aan land komen verliezen ze namelijk langzaam maar zeker hun activiteit, omdat de “voeding” van deze buien – de vochtige lucht boven zee – afwezig is. De meeste neerslag valt dan dus dicht bij de kust.

Of ook komende dagen de meeste regen aan de kust valt lees je in ons weerbericht.

Daarnaast zijn Noord- en Zuid-Holland relatief dicht bebouwd. In stedelijke gebieden valt meer neerslag omdat het in steden relatief warm is en deze warme lucht meer vocht kan bevatten. Daarnaast bevat de lucht boven steden meer aerosolen. Aerosolen zijn kleine stofdeeltjes waar water zich aan kan hechten. Omdat water zich aan deze stofdeeltjes hecht, vormen zich makkelijker regendruppels boven gebieden waar veel van deze deeltjes aanwezig zijn.

zware buien na extreme hitte

Foto: ANP

De grotere hoeveelheden neerslag boven de Veluwe, het Drents plateau en Zuidoost-Limburg hebben weer een heel andere oorzaak. Deze gebieden liggen relatief hoog ten opzichte van hun omgeving. Als gevolg hiervan wordt lucht die richting deze gebieden waait gedwongen om op te stijgen. Lucht koelt af als het opstijgt en dit resulteert weer in condensatie van het aanwezige vocht: er vormen zich waterdruppeltjes en dus wolken. Aan de achterzijde van deze heuvels daalt de lucht juist. Deze lucht warmt op en is droog.

Lees hier in welke 5 provincies de meeste onweersdagen voorkomen

150 mm verschil over 50 km afstand

Hoewel we hier de hoeveelheid neerslag proberen onder te verdelen per provincie, ligt het in werkelijkheid gecompliceerder. Want zoals op de kaart in dit artikel te zien is, zijn er ook binnen de provincies vrij grote lokale verschillen. Het eerdergenoemde effect van hoogteverschillen zorgt er bijvoorbeeld voor dat het midden van Limburg met minder dan 750 mm de droogste plek van Nederland is. Nog geen 50 kilometer verderop, in het uiterste zuidoosten van Limburg, is het met ruim 900 mm juist relatief nat.

Hetzelfde zien we dus op de Veluwe, wat met ruim 950 mm per jaar de natste plek van Nederland is, terwijl het in het zuiden van Gelderland een stuk minder nat is. In Utrecht zien we een vergelijkbaar patroon, met de meeste neerslag boven de Utrechtse heuvelrug. Ook het Drents plateau krijgt meer neerslag dan gemiddeld, terwijl de zuidoosthoek van Drenthe relatief droog is.

Kustconvergentie_1280-1280x600.jpg

Kust natst in de herfst, maar relatief droog in de lente

Hoewel we op jaarbasis duidelijke verschillen zien, is het neerslagpatroon niet het hele jaar door hetzelfde. Zo valt in de herfst en vroege winter veel meer neerslag in de kustgebieden, omdat het relatief warme zeewater, in combinatie met een kouder wordende atmosfeer, veel neerslag veroorzaakt langs de kust.

In het voorjaar zien we juist een omgekeerd patroon: een warmer wordende atmosfeer boven een relatief koude zee zorgt voor stabiel weer en relatief weinig neerslag. In het binnenland warmt het in die tijd van het jaar al een stuk meer op. Daardoor ontstaan landinwaarts in het voorjaar gemakkelijker buien en valt in die tijd van het jaar dus meer neerslag in het binnenland.

We zijn trots op onze nominatie voor Website van het Jaar 2019. Zet jij ons in het zonnetje? Stem hier.

Foto: ANP

Door: Daan van den Broek

Share this post


Link to post
Share on other sites

De sloten zitten alweer flink vol met water hier , ik hoop dat het nog wat aan gaat trekken , en dat er meer regen valt .

Flink wat water in de grond is goed , dan hoeven we niet zo lang te slepen met water op de spots .

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja.....alleen in de van regen afhankelijke gebieden is er nog te lage grondwaterstand ......dus delen van oostbrabant-midden limburg....en achterhoek en twente.......de rest is al redelijk weer op peil....laag Nederland word al weer een poosje leeg gepompt....

en boeren houden met perslucht blaasballen hun duikers gedeeltelijk dicht.........en houden zoveel mogelijk water vast....met toestemming van de waterschappen.....ze hebben echt wel geleerd van 2018...:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Herfst verliep nat en zonder storm

herfst 2019 was nat zonder storm

28 november 2019, 07:02

De regen kwam met bakken uit de lucht deze herfst! Gemiddeld over Nederland viel 310 mm, tegen 243 normaal. De herfst was niet alleen nat, ook de temperatuur was hoger dan gemiddeld met in De Bilt 10,9 graden. In een normale meteorologische herfst is het 10,6 graden. De zon scheen iets meer dan gebruikelijk: 337 uur tegen 320 normaal. De meteorologische herfst loopt van september tot en met november.

Noord-Holland was in de meteorologische herfst van 2019 veruit het natste plekje van Nederland. In de regio rond Alkmaar viel maar liefst 460 mm! Dat staat in schril contrast met de droogste regio. In het zuidoosten van Brabant viel in de herfstmaanden september, oktober en november slechts 200 mm.

Vooral eind september en in de eerste weken van oktober kreeg het noordwesten regelmatig met zware buien te maken. In Overveen viel op 1 oktober maar liefst 67 mm en op 9 oktober kreeg Heiloo 66 mm regen te verwerken.

Opvallend: hoewel de herfst kletsnat was en de wind regelmatig in de zuidwesthoek zat, kwam het geen enkele keer tot storm. Ook vorig jaar verliep de meteorologische herfst stormloos. Het is zeer zeldzaam dat twee jaar op rij geen officiële herfststorm wordt gemeten.

ANP-infographic-herfst-2019.jpg

Wordt de winter ook natter dan normaal? Je leest het in onze winterverwachting.

Herfst 2019 was zacht

Voor het zevende jaar op rij verloopt de herfst zachter dan normaal. Dat de temperatuur hoger was dan gemiddeld komt voor een groot deel door een te zachte septembermaand. In oktober en november was de gemiddelde temperatuur in De Bilt juist vrij normaal.

In totaal was het op het hoofdstation op tien dagen warm met maxima van 20 graden of meer. Op slechts één dag steeg de temperatuur in De Bilt naar zomerse waarden van 25 graden. Dat is iets minder dan normaal. De warmste herfstdag was 22 september met 28,4 graden in Maastricht. De laagste temperatuur van de herfstmaanden september, oktober en november werd gemeten op 20 november met -4,7 graden in het Brabantse Woensdrecht.

Eén keer werd in De Bilt een warmterecord gemeten. Op 24 oktober steeg het kwik op het hoofdstation naar 19,5 graden. Niet eerder was het zo warm die dag. De herfst kende ook een primeur. Voor het eerst in 2019 werd een kouderecord gebroken. Op 6 oktober bleef de maximumtemperatuur door langdurige regenval steken op slechts 9,6 graden.

Jolanda-Bakker-ijs-op-bloem.jpg

Foto: Jolanda Bakker

Iets zonniger dan normaal

De herfstzon was dit jaar zo’n 337 uur te zien. Een normale herfst kent 320 zonuren. September en november verliepen duidelijk zonniger dan normaal. Oktober was juist somberder dan gemiddeld.

Flevoland en Zeeland waren de zonnigste provincies van Nederland met bijna 380 zonuren. De minste zon was voor Zuid-Holland, Limburg en Groningen met ongeveer 310 uur.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Geen grotere kans op natte lente door uitblijven El Niño

El Niño

29 november 2019, 16:00

De weercondities in de Stille Oceaan zijn en blijven voorlopig gunstig als het gaat om de invloed van El Niño of La Niña. Het weerbureau van de Verenigde Naties spreekt van ‘neutrale condities’ tot en met februari volgend jaar.

El Niño is een klimaatverschijnsel dat verband houdt met periodieke opwarming van de zeebodem in de Stille Oceaan en is het tegenovergestelde van La Niña, ook wel het zusje van El Niño genoemd, gekenmerkt door ongewoon koude temperaturen.

Uit metingen in het verleden blijkt dat er een verband is tussen El Niño en de lente in Nederland. Vrijwel altijd verliep het voorjaar dan natter dan normaal, zoals in 1998. Ook na de meest recente, zeer sterke El Niño in de winter van 2015-2016 volgde een iets te natte lente.

Op basis hiervan hebben we in Nederland vooralsnog geen verhoogde kans op een natter voorjaar. In december zal het waarschijnlijk vaker regenen, maar dat heeft niets te maken met dit klimaatverschijnsel.

Het weer voor de komende dagen lees je in het weerbericht.

Foto: ANP

Door: ANP/Weeronline

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nog steeds erg droog in grote delen van Nederland

droog Nederland

29 november 2019, 14:12

Het regenachtige najaar heeft niet kunnen voorkomen dat het nog steeds droog is in delen van Nederland. Er is onvoldoende grondwater in de droogste gebieden van Nederland. Op de Sallandse Heuvelrug en het Drents Plateau gaat het beter, maar in de Achterhoek, in Twente en in delen van Brabant is het nog steeds erg droog.

Volgens waterschap Vechtstromen behoort 2019 opnieuw tot de 5 procent droogste jaren ooit. De Brabantse waterschappen constateren dat het neerslagtekort kleiner is dan vorig jaar, maar dat het op tal van plekken nog veel droger is dan gemiddeld. Waterschap Rijn en IJssel deelt net als vorig jaar ballen uit, waarmee agrariërs duikers in hun sloten kunnen afsluiten. Zo krijgt regenwater zo lang mogelijk de tijd om in de grond te zakken.

Zandgronden in Nederland vaak droog

Met name de hoge zandgronden, die volledig afhankelijk zijn van regenval, lijden onder de gevolgen van twee droge zomers achter elkaar. Alle schappen zijn bezig met maatregelen om de droogte aan te pakken.

Als het geen natte winter wordt met veel regen, starten de droge gebieden volgend voorjaar opnieuw met een achterstand, stelt de Unie van Waterschappen. Afgelopen voorjaar hebben we ook een neerslagtekort geërfd van de zomer daarvoor.

Lees ook: het weerbericht Nederland

Foto: ANP

Door: ANP

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoeveel regen valt er gemiddeld in Nederland?

Oktober natste maand

28 november 2019, 14:59

Meer dan 90 procent van de tijd is het droog in Nederland, maar in de overige 10 procent kun je behoorlijk nat worden. In een heel jaar valt er gemiddeld 847 millimeter regen. Dat is ruim 2 millimeter per dag.

In de herfst valt de meeste regen, daarna volgen de zomer, de winter en de lente. In een heel jaar valt de meeste regen in de buurt van Arnhem, Veenendaal en de Randstad. De minste neerslag valt in de buurt van Volkel en Gilze-Rijen.

 

Oktober spant de kroon. In die maand valt de meeste regen, ruim 82 millimeter. De omgeving van Castricum en Wijk aan Zee heeft het dan het meest te verduren met de meeste neerslag.

 

In april valt de minste regen, bijna 44 millimeter. Het droogst is het dan in het Waddengebied.

 

Door: ANP/Weeronline

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opnieuw geen herfststorm

Ton Wesselius (Roelofarendsveen)
1.0?path=4a756dcc-713e-4158-9471-4362b1ff8a5e.jpg

Herfst staat bekend voor zijn stormen. Dit jaar was er echter geen storm. Is dat heel bijzonder? En komen er echt meer stormen in de herfst voor dan in de andere seizoenen?        

Dit jaar waren er al stormen, alleen niet in de herfst zoals je zou denken! Op 10 maart (tijdens de lente) kwam het tot de eerste officiële storm van 2019. Ook in de zomer (op 10 augustus) was er een storm. Dat gebeurt niet zo vaak natuurlijk. Misschien herinner je je het nog: tijdens deze storm kwam een deel van het dak van het AZ stadion naar beneden! 

Dat er in de herfst geen stormen zijn, is niet zo heel erg raar. Gemiddeld komt dat eens in de 6 jaar voor. Wat wel bijzonder is, is dat er vorig jaar ook geen stormen tijdens de herfst waren. Dat er twee jaar op een rij geen officiële herfststorm was, is voor het laatst in 1994 en 1995 voorgekomen en de keer daarvoor was maar liefst 60 jaar geleden!

Wanneer is het officieel een storm?
Voor een officiële storm geldt dat op enige plaats in Nederland er voor tenminste één uur windkracht 9 staat. Dat gebeurt natuurlijk als eerste aan zee, omdat daar niets is om de wind te remmen. Boven land zijn er verschillende dingen zoals bomen, gebouwen en gewoon het reliëf die ervoor zorgen dat de wind altijd zwakker boven land uitpakt dan boven zee. Bij windkracht 10 is er sprake van zware storm en bij windkracht 11 van zeer zware storm. 

criteria storm.jpg

Waarom juist in de herfst stormen?
Op 1 september elk jaar begint de meteorologische herfst en op 30 november loopt dit seizoen (volgens de meteorologische kalender) af. Dat er in de herfst de meeste stormen voorkomen, is eigenlijk niet helemaal juist. De herfst kenmerkt alleen het begin van het stormseizoen. De eerste storm van het seizoen komt vaak in de herfst voor en daarom wordt de herfst als het stormseizoen gekroond. Het stormseizoen eindigt pas ergens in de lente.

Stormdepressies komen het hele jaar voor met de meeste ervan in het winterhalfjaar. Dat de meeste stormen vanaf de herfst tot ergens in de lente voorkomen, heeft te maken met de straalstroom (een deel rond de noordpool op zo'n 9 km hoogte in de atmosfeer met heel veel wind). Wanneer de (krachtige) straalstroom gunstig ligt ten opzichte van een lagedrukgebied, kan dat lagedrukgebied uitgroeien tot een stormdepressie.

straalstroom_v1_04.jpg

Tijdens het winterhalfjaar is de straalstroom vaak krachtiger dan bijvoorbeeld tijdens de zomer. Dat komt omdat het verschil in temperatuur tijdens de winter tussen de polen en de tropen groter is dan tijdens de zomer, waardoor de straalstroom in kracht toeneemt.

Rol van klimaatverandering/aardverwarming
Door klimaatverandering en aardverwarming neemt het temperatuurverschil tussen de polen en de tropen af (de polen warmen sneller op dan de tropen). Daardoor wordt de straalstroom minder krachtig en vervolgens ontstaan er minder stormdepressies. 

Aan de andere kant wordt er gezegd dat we meer en heftiger stormdepressies kunnen verwachten. Hoe dan?! Door het opwarmen van het Atlantische oceaanwater zien Tropische depressies kans om verder onze kant op te komen. Waar eerder deze stormen afgeremd werden door relatief koud zeewater (hierdoor verliest een storm zijn voeding). 

Dus hoewel we dit jaar en vorig jaar geen herfststormen hadden, kunnen we nog steeds in de komende jaren meer stormen in het winterhalfjaar verwachten. 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoe ontstaat mist?

Zo-24-Sept-2017-Jannes-Wiersema-023-1280

5 december 2019, 05:58

Mist is eigenlijk niets anders dan een ‘wolk aan de grond’. Het zijn kleine waterdruppeltjes in de onderste meters van de atmosfeer. De hoeveelheid (dichtheid) van deze waterdruppeltjes bepaalt in welke mate het zicht wordt beperkt. In dit artikel kom je te weten hoe mist ontstaat.

Er zijn twee soorten mist in ontstaanswijze te onderscheiden, namelijk stralingsmist en advectieve mist.

Stralingsmist

Tijdens een avond en nacht met weinig of geen bewolking en weinig wind koelt het aardoppervlak sterk af. Ook de lucht dichtbij de grond begint af te koelen. Koudere lucht kan minder vocht bevatten en daardoor wordt op een zeker moment het condensatiepunt bereikt en ontstaan waterdruppeltjes.

Het is belangrijk dat er niet veel wind staat, maar ook niet te weinig. Als er te weinig wind staat (minder dan 1 m/s) dan blijven de waterdruppeltjes niet in de lucht ‘hangen’. Ze hechten zich aan de grond of andere voorwerpen, zoals bijvoorbeeld auto’s, grassprieten en bomen. Dit noemen we ‘dauw’. 
Als er te veel wind staat (meer dan 3 m/s) dan wordt de koude, vochtige lucht vlak boven de grond gemengd met drogere, warmere lucht van bovenaf. Op deze manier kan laaghangende bewolking ontstaan.

Advectieve mist

Als relatief warme lucht over een koud oppervlak (bijvoorbeeld een koude zee of een koud meer) stroomt koelt het af. Als door de afkoeling het condensatiepunt wordt bereikt ontstaat mist. Dit type mist kan in Nederland vooral voorkomen in het (vroege) voorjaar als de Noordzee, Waddenzee en het IJsselmeer nog relatief koud zijn. Bij wind van zee drijft de mist dan ons land binnen.

Wanneer is mist gevaarlijk?

Hiervoor kijken we eerst naar de indeling van mist aan de hand van zicht:

 • Nevel < 2000 meter
 • Mist < 1000 meter
 • Dichte mist < 200 meter
 • Zeer dichte mist < 50 meter

Code geel (weerwaarschuwing) kan gegeven worden bij minder dan 200 meter zicht (dichte mist). Code oranje (waarschuwing extreem weer) of rood (weeralarm) worden pas afgegeven bij minder dan 10 meter zicht.

Zulk slecht zicht komt zelden voor. Een bekend voorbeeld van dit soort extreme mist in ons land was tijdens de jaarwisseling van 2007 naar 2008. Het afsteken van vuurwerk versterkte de mist. De vuurpijlen en rotjes brengen namelijk fijnstofdeeltjes en roetdeeltjes in de lucht. Deze deeltjes zijn condensatiekernen. Op elk deeltje condenseert een beetje vocht uit de lucht en vormt een klein druppeltje. Zodoende kunnen extra veel condensatiekernen leiden tot extreem dichte mist.

Uitsneeuwende mist

Bij temperaturen ruim onder het vriespunt kan mist ‘uitsneeuwen’. Dit gebeurt als een gedeelte van de mistdruppels bevriest. De kleine ijskristalletjes die dan ontstaan zullen vervolgens groeien ten koste van de mistdruppels die verdampen. Als het ijskristalletje groot (zwaar) genoeg is zal het als motsneeuw vallen.

 

 

Foto: Jannes Wiersema

Door: Johnny Willemsen

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat zijn de donkere dagen voor Kerst?

donkeredagenvoorkerst-anp-1280x600.jpg

11 december 2019, 08:01

We noemen de periode voor de kerstdagen vaak ‘de donkere dagen voor Kerst’. Maar zijn deze dagen ook echt zo donker? En zo ja; hoe komt dit?

In de dagen voor Kerst is de zon het kortst op. De dag met de kortste daglichtperiode van 2019 is 22 december. De zon is dan in het midden van Nederland slechts 7 uur en 43 minuten boven de horizon.

De dag met de kortste daglichtperiode valt op het noordelijk halfrond op 20, 21, 22 of 23 december. Meestal is het 21 of 22 december en dit jaar 22 december. De zon staat op deze dag recht boven de Steenbokskeerkring, die op ongeveer 23 graden zuiderbreedte ligt. Bij ons staat de zon dan ’s middags het laagst boven de horizon. Hiermee begint ook de astronomische winter. De astronomische lente begint als de zon weer loodrecht boven de evenaar staat.

Lees hier wat het verschil is tussen de astronomische winter en de meteorologische winter.

Kortste dag, zonsopkomst en zonsondergang

Op 22 december gaat de zon niet het vroegst onder en komt ook niet het laatst op. Deze momenten vallen namelijk niet op dezelfde dag. Dit komt doordat de baan van de aarde om de zon geen perfecte cirkel vormt, maar een beetje een ellips. Er zit achttien dagen tussen deze twee momenten. De vroegste zonsondergang, rond 16:28 uur, vindt dit jaar plaats op 13 december. De laatste zonsopkomst, rond 8:48 uur, valt op de laatste dag van 2019. De kortste dag valt hier middenin en is dit jaar dus op 22 december.

In het midden van het land, Utrecht, is de daglichtperiode op 22 december ongeveer 7 uur en 43 minuten. In Groningen is dit nog 13 minuten korter en in Maastricht ongeveer 11 minuten langer. In het noorden van het land is de kortste dag dus beduidend korter dan in het zuiden.

gouda-anp.jpg

Gouda bij Kaarslicht, ANP

Somber weertype speelt ook een rol

Als het in december de hele dag zonnig is dan is het nog best een tijdlang licht, maar zonnige dagen zijn in deze maand juist schaars. Gemiddeld schijnt de zon in december ongeveer 49 uur. Dit is ongeveer 1 uur en 35 minuten per dag.

In decembermaanden in het verleden werd meestal het grootste deel van de zonuren in enkele zonnige dagen behaald en verliep meer dan de helft van de decemberdagen met minder dan een half uur zon.

Ook binnen december zien we verschillen. In de periode 1-10 december schijnt de zon gemiddeld over het land 1,75 uur per dag. In de laatste decade (21-31 december) schijnt de zon gemiddeld 1,54 uur per dag. Het midden van de maand (11-20 december) is het somberst met gemiddeld slechts 1,48 uur zonneschijn per dag.

In de kustgebieden is het vaak wat zonniger dan in het binnenland.

Check ook onze maandoverzichten.

Conclusie: de benaming donkere dagen voor Kerst is terecht!

De dagen voor Kerst zijn inderdaad vaak donker. Dit komt grotendeels doordat de daglichtperiode simpelweg het kortst is. Daarnaast is het half december vaak ook somber weer met veel bewolking of mist.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dit betekent zomertijd in december

zomertijd in december klok in bevroren gras

15 december 2019, 10:31

Zomertijd in december, het scheelt maar een uurtje met onze huidige wintertijd, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Wij leggen je uit wat het effect van zomertijd in december is op het moment van zonsopkomst en -ondergang. En wat heeft het weer hiermee te maken?

Vind jij het vervelend dat het zo vroeg donker is in december? In de donkere dagen voor Kerst gaat de zon al om 16:30 uur onder. Om ongeveer 8:45 uur komt de zon pas op. De kans is dus groot dat je in het donker naar je werk gaat en ook in het donker weer terugkomt.

Bij een permanente zomertijd kun je ’s middags veel langer van het daglicht genieten. De zon gaat dan namelijk pas rond 17:30 uur onder. Dat is fijn, want daardoor kom je na een lange dag werken thuis als het nog licht is. Toch heeft een permanente zomertijd een groot nadeel: de zon komt pas om 9:45 uur ’s ochtends op en dat is slecht voor ons bioritme.

avondspits druk door regen en donker weer

Foto: ANP

De gevolgen van zomertijd in december op het weer

Het klinkt misschien gek, maar het wisselen van de tijd heeft ook invloed op het weer. Zo is een permanente zomertijd in december gunstig voor de avondspits. Een groot deel van de spits verloopt daardoor namelijk bij daglicht. Op zichzelf zorgt dat al voor minder files, maar omdat het later donker wordt, treedt gladheid bijvoorbeeld ook pas later op.

Tijdens rustig en helder weer kan het in december namelijk gauw afkoelen en vriezen. Dit gebeurt wanneer het donker wordt. Gladheid kan tot ongelukken leiden en zeker tijdens de drukke spits zit een ongeluk in een klein hoekje. Hoe later het donker wordt, hoe later de vorst intreedt en hoe minder hinder het verkeer ondervindt van gladheid.

ANP-ijskoude-nacht-leidt-tot-gladheid-op

Foto: ANP

Ook voor de ochtendspits zijn er voordelen. Het koudste moment van de dag valt door een permanente zomertijd namelijk pas later en dat geeft strooidiensten meer tijd om te strooien. Bij regenachtig weer is er wel een nadeel. Omdat het de hele ochtendspits donker is leidt regen tot extra lange files, langer dan deze nu bij wintertijd zijn.

Gewoon een half uur verschuiven

Zomertijd in december heeft dus voordelen, maar ook een hoop nadelen. Datzelfde geldt voor wintertijd in de zomer. Wij pleiten daarom voor een permanente ‘vierseizoenentijd’: verzet de klok een half uur! Meer daarover lees je in een ander artikel.

Vind je dit soort verklarende berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Foto: Adobe Stock / leomalsam (hoofdfoto)

Door: Yannick Damen

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now